Erdoğan: Yoklama kaçağı gençlere bedelli askerlik yolunu açıyoruz

Kabine Toplantısı'nın ardından konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'yoklama kaçağı' kişilere bedelli askerlik yolunu açtıklarını ve açık cezaevlerinden Covid-19 izniyle serbest bırakılan hükümlülerin izinlerinin uzatıldığını açıkladı. Erdoğan, konuşmasında ayrıca Suriye'de yeni bir operasyonun sinyalini verdi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün sayıları 550 bini bulan yoklama kaçağı, bakaya gençlerimize bedelli askerlikten faydalanabilme yolunu açıyoruz" dedi.

Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamlarda bulundu. Burada yaptığı açıklamada, 'yoklama kaçağı' olrak görünenlerin bedelli askerlik hizmetinden faydalanabileceğini aktaran Erdoğan, "Kaçak yılına göre değişen oranlarda bir rakam ilavesiyle askerliğini bedelli yapmak isteyen gençlerimiz askerlik şubelerine başvurabilirler" ifadelerini kullandı.

HÜKÜMLÜLERİN COVİD-19 İZNİ UZATILDI

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle açık cezaevlerinden serbest bırakılan hükümlerinin izin sürelerine ilişkin de konuşan Erdoğan, "Açık cezaevinde Covid-19 izinleriyle yeni değerlendirme yaptık. Açık cezaevinde hükümlülerin izinlerini 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatıyoruz" diye konuştu.

Erdoğan ayrıca, 'Milli Uzay Programı' çerçevesinde bir Türkiye vatandaşının Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilmesi sürecininin başlatıldığını açıkladı. Erdoğan'ın açıklamasına göre, eğitim şartlarını sağlayan 45 yaşından genç herkes programa başvurabilecek.

SURİYE'YE YENİ OPERASYON SİNYALİ

Erdoğan, konuşmasının sonunda Suriye'de yeni bir operasyon sinyali verdi. "Güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların eksik kalan kısımlarıyla ilgili yeni adımları da atmaya başlıyoruz" ifadelerini kullanan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ülkemize ve güvenli bölgelerimize sık sık yapılan saldırıların merkezi konumundaki alanlar harekat önceliğimizin başında yer almaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, emniyet güçlerimiz, istihbaratımız hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz bu operasyonlar başlayacaktır. Perşembe günü yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantımızda kararlarımızı alacağız. Ülkemizin güvenlik hassasiyetlerine saygı gösterenlerle kendi çıkarları dışında hiçbir derdi olmayanların ayrımını bu süreçte bir kez daha görecek, gelecekteki politikalarımızın referansı yapacağız."

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Cumhuriyetimizin 100. yılı Türkiye 100 Yılı atılımı haline getirmek istiyoruz. Bu anlayışla Cumhurbaşkanlığı olarak İletişim Başkanlığı koordinasyonunda kapsamlı bir 100 kutlama programı oluşturduk. Ülkemize son 20 yılda nasıl çağ atlattığımızı gösterecek 'Yüzyılın işini 20 yıla sığdırdık' şiarıyla hayata geçireceğiz.

Cumhuriyetimizin 100. yılına atfettiğimiz 2023 hedefleri bizim için kısa vadeli atılımlarımızın ilk istasyonudur. Ardından Fethin 600. yüzyılı ve 2053 vizyonumuz geliyor. Gençlerimize emanet edeceğiz 2053 vizyonundan sonraki hayallerimiz ise 2071 vizyonumuzla taçlandıracağız. 2071 vizyonunu bizden sonraki nesiller ete kemiğe büründürecek, hedeflerini oluşturacaktır.

Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu - AA

'BİZİM BÜYÜK DEMOKRASİ VE KALKINMA DEVRİMİNİN EKSİKLİKLERİ, HATTA HATALARI OLABİLİR'

Muhalefet ise maalesef 1908'in bir adım ötesine geçememiş bir ruh haliyle istemezükçülük dışında herhangi bir hedef ve vizyona sahip değildir. Bizim büyük demokrasi ve kalkınma devriminin eksiklikleri, hatta hataları olabilir. Eksiklikleri tamamlayacak bir muhalefetle her şeyi konuşmaya hazırız. Hayırda yarışan, eser ve hizmet siyasetini merkeze alan bir yönetim anlayışının gereklerini yerine getirmek için gece gündüz çalışıyoruz.

Yapılan her yatırıma bir kulp takan, getirilen her hizmete, gerçekleştirilen her projeye karşı çıkan, ortaya kayda değer program, hazırlık, teklif, niyet dahi koyamayan sığ bir muhalefetle karşı karşıyız. Bizim referansımız 20 yılda ülkemize kazandırdığımız hizmet ve eserlerdir. Muhalefet ise yüzyılımızın başındaki felakete, koskoca imparatorluğu felakete sürükleyen yaklaşımdır, zihniyettir.

Bugünkü dünyayı, aktörleri ve ilişkileriyle kavramasını, ona göre politikalar geliştirmesini beklemenin biraz boş hayal olduğunun farkındayız. Azıcık da olsa feraset, onurlu duruş beklemenin bir vatandaş sıfatıyla hakkımız olduğunu düşünüyorum.

Düşün arkama deyip, milleti uçuruma sürükleyen siyaset tarzının devri kapanalı çok oldu. Muhalefete bu cesareti dünya ve bölgemizde yaşanan krizlerin, sıkıntıların, çatışmaların verdiği anlaşılıyor. Türkiye'nin küresel ekonomik çalkantılardan, güvenlik kaygılarından, yıpratıcı siyasi çekişmelerden en az hasarlı çıkması için her türlü çabayı gösteriyoruz.

'HAYAT PAHALILIĞI BİR GERÇEKTİR'

Hayat pahalılığı başta olmak üzere çeşitli sıkıntılara maruz kaldığımız gerçektir. Bu millet arkaik, gerici, habis bir muhalefeti hak etmiyor. Ülkenin nasıl sorunlarını biz çözdüysek, Allah'ın yardımı ile mevcut sıkıntıların üstesinden yine biz geleceğiz. Ancak bu ülke böyle gerici bir muhalefeti hak etmiyor.

Asgari ücret artışı, memur ve emeklilere yapılan zamlar bu yaklaşımımızın ifadesidir. Bundan sonraki önceliğimiz refah seviyesini artıracak politikalar olacak. Önümüzdeki aylarda atacağımız adımlarla hayat pahalılığının insanlarımız üzerindeki yükünü alacağız.

FİNLANDİYA VE İSVEÇ'İN NATO'YA BAŞVURUSU

Bizim NATO'nun genişlemesi konusundaki fikrimiz, bağnazlıktan değil terörle mücadele konusundaki ilkeli duruşumuzdan kaynaklanıyor. Görüştüğüm kişilere her şeyden önce terör örgütlerinin NATO'da yer almasını kabullenemeyeceğimizi söyledim.

'ARTIK BENİM İÇİN MİÇOTAKİS DİYE BİRİSİ YOK'

Yunanistan'da 10'a yakın üs var. Bu üslerle kimi tehdit ediyor. Bu üsler Yunanistan'da niye kuruluyor? AB ülkelerine 400 milyar euro borcu olan bir ülke. Kendisi ile görüştük. Görüşmede aramıza üçüncü ülkeleri sokmayalım diyerek mutabık kaldık. Ama şurada bir ABD seyahati oldu. Senato'da Türkiye'nin aleyhine konuşmalar yaptı.

Biz bu yıl (Yunanistan) Stratejik Konsey Toplantısı yapacaktık. Artık benim için Miçotakis ( Yunanistan Başbakanı) diye birisi yok. Kendisiyle böyle bir görüşmeyi yapmayı asla kabul etmiyorum. Çünkü biz sözünde duracak, şahsiyetli, onurlu siyasetçiler ile yola gideriz. Bundan sonrasını Miçotakis kendisi düşünsün. F-16'lar konusunda öyle zannediyorum ki Amerika, herhalde Miçotakis'in ağzına bakarak kararını vermeyecektir.

'BİR TÜRK VATANDAŞI ULUSLARASI UZAY İSTASYONU'NA GİDECEK'

Artık dünyada siyasi bağımsızlığın teknolojik bağımsızlıktan geçtiğini biliyoruz. Teknolik bağımsızlık için çalışıyoruz. Dünya düzenini belirleyicisi konumundaki teknolojinin her alanında proaktif bir Türkiye inşa ediyoruz. Bu nedenle uzay yarışında yer almak bir mecburiyettir. Türkiye'de bir nesil ülkelerin uzay yarışını televizyonda izlediler. Gençler, bu yarışın parçası olsun istiyoruz.

Milli Uzay Programımız çerçevesinde bir Türk vatandaşının uluslararası uzay istasyonuna gönderilmesi sürecini resmen başlatıyoruz. Başvuru için 'uzaya.gov.tr' adresini oluşturduk. Eğitim şartlarını sağlayan 45 yaşından genç tüm vatandaşlar başvurabilir."

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Altınok, '600 daire' sorulunca sinirlendi: Hakaretler yağdırdı İptal durumunda yenileme seçimlerinin yapılacağı tarih belli oldu Zeydan Karalar ikinci döneme hazır: Seçim için oran verdi İstanbul’u istiyorsa Erdoğan nerede? O karanlığa artık millet izin vermez