Feda kısmı reel sektöre, kâr kısmı bankalara kaldı

Ekonomi Servisi

Kamu bankaları genel müdürleri finansmana erişim konusunu ele almak üzere sektör temsilcileri ile bir araya geldi.

Finansmana Erişim İstişare Toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ve Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih’in katılımıyla TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda yapıldı.

Toplantıda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, “Firmalarımız bankalardan talep ettikleri kredileri alamıyorlar, alanlara ise çok yüksek faiz oranları uygulandığı görülüyor” dedi.

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELER SIKINTIDA

Hisarcıklıoğlu, “İşletme sermayesi kredileri, özellikle KOBİ’lerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için kritik hale gelmiştir. En büyük sıkıntıyı finansa en çok duyarlı olan küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz yaşamıştır” diye konuştu.

Bankaların, fonlama maliyetlerini de dikkate alarak, reel sektörümüze uygun koşullarla kredi sağlamaya devam etmelerinin beklendiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Özellikle pandemi döneminde, kamu bankalarımızın reel sektörümüz açısından ne kadar önemli ve değerli olduklarını gördük. Şimdi bu kritik dönemde de bankalarımızın hepsinden aynı yaklaşımı bekliyoruz. Hepimizin ülkemiz için fedakârca çalışması ve hareket etmesi gereken bir dönemdeyiz. Bankalarımızdan da işin feda kısmını reel sektöre, kâr kısmını kendilerine ayırmadan, bu bilinçle davranmalarını arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.

TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar ise, şöyle dedi:

“Banka olarak da tüm bankacılık sektörü adına da şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Sizin kaybettiğiniz benim kazandığım bir ortamın bana bir menfaati yok. Benim bilançom iyi, benim karım iyi ama siz kaybediyorsunuz, hiçbir anlamı yok. Siz kazandıkça ben kazanabilirim. Sizin bilançolarınız iyi oldukça benim bilançom iyi olabilir. Reel sektör ve finansa sektörü işbirliği içinde, dayanışma içinde olmak zorunda.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Dünya Bankası'ndan alınan kredide 'mülteci' şartı: CHP tepki gösterdi Zam yok, açlık var Fahiş fiyatlar boykot getirdi: "Hafta sonu kafe ve restoranlara gitmeyin" Maaşını taşımak isteyen emeklilere ‘faiz’ engeli Dolar/TL güne nasıl başladı?