Frida Kahlo: Kadın, sanat ve iyilik

Nagehan KARA

“Günümüzde Frida Kahlo” sloganı ve “Frida Kahlo bugün yaşasaydı eğer, sanatı, yaşamı, düşünceleri nasıl olurdu?” sorusundan yola çıkan “Free’da Sergisi”, 14 Ağustos'a kadar Yapıkredi bomontiada B Blok Akademi’de ziyaretçilerini bekliyor.

Frida Medya Ajansı ve İyilik İçin Sanat Derneği iş birliğinde düzenlenen, elde edilen gelir ile Sanat Elçileri projesine destek olmayı amaçlayan serginin küratörlüğünü Dr. Feride Çelik üstleniyor. Sergide, Frida Kahlo’dan ilham alan ve Frida’yı günümüz dinamikleri içinde hayal eden 30 sanatçının toplamda 33 eserine yer veriliyor. Frida’nın hayatı, düşünceleri ve eserleri üzerine güncel yorumlar ve açılımlar getirmeye çalışan sanatçıların, resimden heykele, videodan enstalasyona, kumaş üzerine yapılan strafor baskıdan dijital teknolojilerle hareket ve belki de hayat kazanan nakışla oluşturulmuş Frida portresine kadar son derece çeşitli tekniği kullandığını görüyoruz. Her bir eser için oluşturulan QR kod ile, sanatçıların ilham kaynaklarını, Kahlo’yu nasıl yorumladıklarını, bugüne nasıl taşıdıklarını takip edebiliyoruz.

ACIDAN SANATA VE ÖZGÜRLÜĞE

Frida Kahlo, 6 Temmuz 1907’de doğar. İnsanın kişiliğini belirleyenin ismi olduğuna inanan babası Guillermo, Almanca’da barış anlamına gelen “Friede” kelimesinden hareketle kızına “Frieda” ismini koymak ister. Tam ismi, Magdalena Carmen Frida’ya dönüşse de bilinen ve yaşayan asıl ismi “barış” anlamına gelen “Frida” olur. Frida Kahlo denince ilk akla gelenler; daha 6 yaşında geçirdiği çocuk felci sonucunda acı ile tanışması ve hayatının sonuna kadar acıyla yaşamasına neden olan 18 yaşında geçirdiği trafik kazasıdır. Acı ile yaşamaya, uzlaşmaya karar vermesi, yatağa bağlı geçirdiği fiziksel iyileşme sürecinde yatağının tavanına yerleştirilen aynadan kendisini resmetmeye başlaması ile olur. Kendisinden, kendi görüntüsünden, acıdan ve olduğu durumdan kaçmasının imkânsızlığını sürekli yansıtan bu aynada gördüklerini; vücudunda ve ruhunda hissettiği acıları tuvale taşımaya, sanata dönüştürmeye başlar. Sanat, onun ölümle mücadele, acı ile baş etme, hayatla barışma, güçlenme, özgürleşme ve iyileşme aracı haline gelir.

SANATIN GÜCÜNE İNANAN GÜÇLÜ KADINLAR

Genç sanatçılara destek olmak için 2016’da kurulan İyilik İçin Sanat Derneği, genç kadın sanatçıları güçlendirmek ve onlara yine sanat aracılığı ile destek olmak için 2021’de İsveç İstanbul Başkonsolosluğu desteğiyle Sanat Elçileri programını hayata geçirdi. Free’da Sergisi’nden elde edilecek gelir ile “Sanat Elçileri” projesine destek verilecek.

Dernek Başkanı Selin Bozkurt’un altını çizdiği üzere, sergi kapsamında ne kadar çok eser sanatseverlerle buluşursa, o kadar çok sanat elçisine çalışmalarında yardımcı olabilecekler.

Frida’nın hayatı, güçlü duruşu ve özgür ruhundan etkilenerek Frida Medya Ajansını kuran Sinem Ergün ise, kadına, sanata ve üreten insana destek olmanın yollarından biri olarak Free’da projesini hayata geçirmekten son derece mutlu olduklarını ifade ediyor. Serginin küratörü, Dr. Feride Çelik’e göre serginin hedefi; “Frida Kahlo kadar çalışkan, güçlü ve idealist sanat elçilerine destek olarak bir kez daha Meksika’nın unutulmaz sanatçısını sevgi ve saygıyla hatırlamak.”

Sanatın iyileştirici gücüne inanan üç güçlü kadının önderliğinde hayata geçirilen sergi projesi Frida Kahlo gibi güçlü kadınların aramızda, her yerde olduğunu hatırlatıyor. Bu güçlü kadınlara ulaşarak onları desteklemek, sanat yolculuklarında kolaylaştırıcı bir rol üstlenmek için Sanat Elçileri projesine destek olmayı hedefleyen “Free’da Sergisi” 14 Ağustos’a kadar devam ediyor. 10.00-22.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak serginin biletleri ise Biletix üzerinden satın alınabiliyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Zülfü Livaneli’ye ‘Yılın En İyi Hikâye Ödülü’ Müziği bırakan Deniz Tekin İngilizce öğretmeni oldu Aşkın Nur Yengi’den emekli aylıklarına gönderme Márquez'in 'Yüzyıllık Yalnızlık'ı dizi oluyor: Tarih verildi Tepki çeken fotoğrafların ardından Uraz Kaygılaroğlu'ndan yeni açıklama