Gazeteci, yazar Nagihan Akarsel katledildi: ‘Yapan zihniyeti tanıyoruz’

Haber Merkezi

Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji dergisi editörü akademisyen Nagihan Akarsel, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Süleymaniye kentinde uğradığı silahlı saldırı sonucu katledildi. Kadınlar saldırıyı kınayarak, "Bunu yapan zihniyeti tanıyor ve biliyoruz” dedi.

Gazeteci-yazar Akarsel, Süleymaniye’de bulunan evinin önünde önceki gün saat 10.00 sıralarında silahlı saldırıya uğradı. Olay yerinde yaşamını yitirdiği belirlenen Akarsel’in cenazesi, Süleymaniye Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı. Jineoloji ile kadın haberciliği ve kadın üzerine birçok önemli araştırmaya imza atan Akarsel, Jineoloji çalışmaları kapsamında yıllardır Süleymaniye’de yaşıyordu. Akarsel, Süleymaniye’de Jineoloji Akademisi’nin kurulması, ayrıca Kürdistan Kadın Kütüphanesi’nin kurulması için bir proje kapsamında çalışma yürütüyordu. Süleymaniye Asayişi yaptığı yazılı açıklamada Akarsel’i katleden katilin Koye ilçesinde yakalandığını açıkladı. Açıklamada, "Faillerin sorgusu devam ediyor” denildi. Faillerin kimlik bilgileriyle ilgili herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

Akarsel’in katledilmesine tepki gösteren kadınlar, daha önce gerçekleştirilen suikastları hatırlatarak, “Bunu yapan zihniyeti tanıyor ve biliyoruz” dedi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisleri, Akarsel’in katledilmesini kınayarak, “Kadın özgürlük mücadelemizi ve dayanışmamızı yükseltme sözü veriyoruz!” paylaşımında bulundu. HDP Milletvekili ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Sözcüsü Dilşat Canbaz, “Son dönemde Kürdistan bölgesindeki bu tip cinayetler, AKP-MHP faşizminin ve bölgedeki suç ortaklarının parmak izlerini taşıyor” ifadelerini kullandı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi üyesi Siya Ayhan Akgül, “Nagihan Akarsel’in katledilmesi, erkek aklı ürünü olan hiyerarşik faşist iktidar sistemine karşı kadının ortaya koyduğu, kendi öz gücüne dayanan değer yargılarına yapılan bir suikasttır. Bunu yapan zihniyeti tanıyor ve biliyoruz” dedi.

Jineolojî Akademisi tarafından yapılan açıklamada ise, “Şehnaz İbrahim ve Kafiye Süleyman şahsında tüm Başûrê Kurdistanlı kadınları bu siyasi cinayeti aydınlatmak için güney hükümetine baskı yapmaya, bu vahşi saldırıya karşı Jin-Jiyan-Azadî sloganı etrafında Rojhilat Kürdistan’ında geliştirilen kadın devrim dalgasıyla birleştirmenin eylemlerine öncülük etmeye çağırıyoruz” denildi. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde yaşayan gazeteciler de yaptıkları değerlendirmelerde saldırıların gözleri Türkiye'ye çevirdiğini söylediler.

***

KADIKÖY VE DİYARBAKIR’DA GÖZALTI

Akarsel'in katledilmesini protesto etmek için önceki akşam İstanbul’un Kadıköy ilçesinde gerçekleştirimek istenen eylem sırasında aralarında HDP, DBP yöneticileri, kadın örgütleri ile çok sayıda siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu 34 kişi, darp edilerek gözaltına alındı. Diyarbakır Hazal Park'ta yapılan açıklamada da Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Eylem Akdağ, gazeteci Azat Taşkın, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Diyarbakır İl Başkanı Salih Sargın'ın da aralarında bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı. Her iki kentte gözaltına alınanlar işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Özgür Özel'den Erdoğan'ın 'yeni anayasa' teklifine yanıt AİHM'den ByLock davasında hak ihlali kararı: Türkiye tazminat ödeyecek Koç Holding'den 'dolandırıcılık' açıklaması Ali Erbaş, Arapça soruyu anlamadı: Türkçeye çevrilmesini istedi Erdoğan açıkladı: Özgür Özel görüşmesinde 'yeni anayasa' teklifinde bulunacak