Genç işsizliği dünyada 6 milyon daha artabilir

ILO, genç istihdamının pandemiden etkilenmesine ilişkin bir rapor yayımladı. Rapora göre iş bulamayan gençlerin sayısı 6 milyon artabilir.

Haber Merkezi

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), "Gençlik için Küresel İstihdam Trendleri 2022" raporunu yayımladı.

Rapora göre, bu yıl dünya çapında iş bulamayan gençlerin sayısının 73 milyona ulaşması bekleniyor. Bu rakam, COVID-19 pandemisinin başladığı 2020’den önceki dönem ile karşılaştırıldığında 6 milyon daha fazla genç işsiz demek.

Raporda paylaşılan verilere göre, 2019-2020 döneminde işini kaybeden 15-24 yaş grubunun oranı 25 yaş ve üzeri yetişkinlerden daha fazlaydı.

Rapora göre, Arabistan yarımadasındaki ülkelerde bu yıl sonu itibariyle genç işsizlik oranının daha yüksek olması bekleniyor.

Raporda paylaşılan verileri değerlendiren ILO Politikadan Sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Martha Newton, "COVID-19 pandemisinin tüm dünyadaki genç işgücü piyasasına zarar verdiğini biliyoruz" dedi.

ILO raporunun kamuoyu ile paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Newton, ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranının 2020 yılında yüzde 23,3’e yükseldiğini, bu oranın 2019 ile karşılaştırıldığında 1,5 puanlık bir artış anlamına geldiğini kaydetti. ILO raporuna göre, 2020 yılına ait "ne eğitimde ne istihdamda" genç oranı, son 15 sene içinde görülen en yüksek oran.

ILO’nun paylaştığı veriler, iş bulma konusunda genç kadınların genç erkeklere göre "daha kötü durumda" olduğunu da gösterdi. Buna göre, 2022 yılında her 10 genç kadından üçünün çalışması beklenirken genç erkekler için bu sayı her 10 kişiden dördünden fazla.

ILO’nun tahminlerine göre, "yalnızca yüksek gelirli ülkelerdeki genç işsizliği seviyeleri, bu sene sonunda 2019’daki rakamlara gerileyebilecek."

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
İsmailağa Cemaati'nde liderlik kavgası: Cübbeli Ahmet'ten açıklama Bahçeli'den Ferdi Tayfur'lu mesaj: Ben sana dost oldum sen düşman oldun Menzilcilerin kavgası, deprem dönemindeki vurgunu ortaya serdi: "Deliller karartıldı, yargı seyretti" ODTÜ'lüler Rektörlük önünde: Devrim'i alana kadar nöbetteyiz AİHM'den ByLock davasında hak ihlali kararı: Türkiye tazminat ödeyecek