Genel aydınlatma tarifesi 8 kat arttı

Avrupa enerji krizine karşı tedbir üstüne tedbir alırken, AKP 1 Ekim itibarıyla genel aydınlatma tarifesine bu yıl içinde 4’üncü zammı yaptı. Bu tarifede artış bir yılda 8 katı aştı.

Hüseyin ŞİMŞEK

Ekim 2021’de kilovatsaati 43 kuruş olan genel aydınlatma tarifesi, yapılan son zamla bugün itibarıyla 3 lira 50 kuruşa yükseldi. Artışın sekiz katı aştığını bildiren CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “İktidar, vatandaşın faturasını düşürmek yerine şirketlerin kasasını dolduruyor. Avrupa’da ülkeler vatandaşlarını korumak için paket üstüne paket açıklarken Türkiye’de ise şirketlere kıyak üstüne kıyak yapılıyor. AKP, kara kış öncesi vatandaşı değil, özel şirketleri kollamayı tercih ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

CHP’li Akın, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa’da yaşanacak enerji krizine karşı kış ayları öncesi pek çok ülkenin vatandaşını korumak için tedbir aldığını anımsattı. Akın, AKP iktidarının vatandaşı korumak için somut adım atmazken dağıtım şirketlerinin kasasına kamudan milyarlarca lira tutarında kaynak aktarmasını sağlayacak yeni bir karara imza attığını kaydetti.

DAĞITIM ŞİRKETLERİ KAZANACAK

Genel aydınlatma tarifesindeki artışın şirketleri zengin edeceğini kaydeden CHP’li Akın, şu tespitleri dile getirdi: “Genel aydınlatma tarifesi EPDK tarafından belirleniyor. Genel aydınlatma, kamunun genel kullanımına yönelik bulvar, cadde, sokak, alt-üst geçit, köprü, meydan ve yaya geçidi gibi yerler ile vatandaşların ücretsiz kullanımına açık ve kamuya ait park, bahçe, tarihi ve ören yerlerinin aydınlatılması ile trafik sinyalizasyonunu kapsıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden dağıtım şirketlerine EPDK tarafından belirlenen genel aydınlatma tarifesi kapsamında ödeme yapılıyor.

TARİH TARİH ARTIŞLAR

Ekim 2021 döneminde kilovatsaat başına 43 kuruş olarak belirlenen tarife önce 1 Ocak’ta yapılan zamla 1 lira 38 kuruşa çıktı. Ardından 1 Nisan’da yapılan ikinci zamla 2 lira 4 kuruş oldu. 1 Temmuz 2022 tarihinde yapılan üçüncü zamla ise 2 lira 56 kuruşa yükseldi. Son olarak 1 Ekim itibarıyla geçerli olacak son zamla bu tutar 3 lira 50 kuruşa çıktı. Yani son bir yılda genel aydınlatma tarifesi yüzde 714 oranında zamlanmış oldu. Başka bir deyişle artış 8 kattan fazla. Böyle fahiş zammın bir örneği yok. Bu tutar kamu kaynaklarından doğrudan dağıtım şirketlerinin kasasına girecek. Artan enerji faturalarına karşı vatandaşa ‘fırın kapağını açık tut’ ve ‘kombiyi kıs’ gibi öneriler sunan Enerji Bakanlığı, kamu kaynaklarından dağıtım şirketlerinin kasasına girecek milyarlarca lira için bu yıl tam 4 defa zam yaptı ve genel aydınlatma ödeneğini artırdı. 2021 yılında 3,5 milyonu aşkın abone faturasını ödeyemediği için elektriksiz kaldı. İktidar 2022 yılına ilişkin verileri gizleyerek, Türkiye’deki enerji yoksulluğunu da gizlemeye çalışıyor.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Ekonomi seneye düzelir inşallah! Gram altında yeni rekor! Merkez Bankası rezervleri eriyor Altın fiyatlarında son durum Diyanet'ten hayat pahalılığı fetvası: ‘Fiyatları tayin eden Allah’tır’