SORU: Resmi tatillerinde toplam 10 saat çalışıyoruz. 1,5 saati yemek ve ara dinlenmedir. Bayram çalışması hesaplanırken bu 10 saat olarak mı hesaplanır, yoksa 7,5 saat olarak mı hesaplanır Resmi tatillerde fazladan yaptığımız mesailer olarak mı hesaplanır?

CEVAP: Ulusal Bayram ve Genel tatil çalışmaları İş kanununa göre 1 yevmiye (1 günlük ücret) tutarında ücretlendirilir. Bu şu anlama gelmektedir Diyelim ki ücretiniz yeni açıklanan brüt asgari ücret tutarında olsun 10.008 / 30 = 333.60 TL. genel tatilde çalıştığınız için size sadece 333.60 TL. daha ücret ödenir. Ara dinlenmeleri iş (çalışma) süresinden sayılmaz. Bir Genel tatilde normal çalışma sürenizin üzerinde çalışma söz konusu olursa ancak bu çalışmanın karşılığı fazla mesai olarak hesap edilerek ödenir.

SORU: Askere gideceğim için tazminatımı aldıktan sonra başka bir yerde 1-2 ay çalışıp sonra askere gidebilir miyim? Bir sorun yaratır mı?

CEVAP: Askerlik erkek çalışanlar bakımından halen yürürlükte olan 1475 sayılı İş Kanunumuzun kıdem tazminatını düzenleyen 14. Maddesi gereğince Kıdem tazminatına hak kazandıran işten ayrılma hallerinden biridir. Dolayısı ile işyerinizden bu sebeple ayrıldığınızda (bunu kanıtlamak suretiyle) kıdem tazminatınıza hak kazanıyorsunuz.

Ancak burada sorun olan sizin askerlik görevinizden sonra 1-2 ay başka bir işyerinde çalışmanızdan ziyade, işyerinizden ayrılış tarihinizle birliğinize teslim olacağınız tarih arasındaki süredir. Bu konuda sorun işverenlerin genellikle çalışanların askere gidecekleri tarihe kadar işyerlerinde çalışmalarını talep etmelerinden kaynaklanıyor. Dolayısı ile siz işyerinizde erken ayrılıp, askere sevk belgenizi (sülüs) aldıktan sonra hala önünüzde 1-2 ay gibi bir süre varsa ve başka bir işyeri de sizi 1-2 aylığına işe kabul edecekse yasal bakımdan o işyerinde çalışmanızda herhangi bir sakınca yoktur.

EMEKLİ OLMAMDA BİR SORUN YARATIR MI?

SORU: 2018 yılında yüzde 48 oranında engelli emekli oldum. İstanbul Arnavutköy devlet hastanesinden aldığım rapor 2020 yılında iptal edildi ve yersiz ödeme yapıldı diye maaşım kesildi. Size sormak istediğim şuan eyt den faydalanıyorum ve bütün şartlarım uyuyor. 2018 yılında yapmış olduğum ve iptal edilen emekliliğim şu an benim emekli olmamda bir sorun yaratır mı? Maaş hesaplama robotunda daha önce emekli maaşı hesaplaması yapıldığı için maaş hesaplaması yapılmıyor diyor bu da benim. Kafamda soru işaretlerine neden oldu. Konu hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim.

CEVAP: Önceki emekliliğiniz iptal oldu ise ve şu anda yeni çıkacak yasaya göre tüm şartları yerine getirerek emeklilik hakkı elde ediyorsanız herhangi bir sorun olmaması gerekiyor. SGK Aylık hesaplama ekranında bu tür bir mesajla karşılaşmanız sistemsel bir sorun olabilir. Tereddütlerinizi gidermek bakımından SGK ile konuyu görüşmenizde fayda var. Bu konuda Alo 170 hattından da yararlanabilirsiniz.