Göreme bıçakla ikiye kesilmiş gibi

Kapadokya’nın ortasında süren yol çalışmalarının bölgeye verdiği korkunç yıkım havadan görüntülendi. Kapadokya Çevre Platformu Sözcüsü Mükremin Tokmak, “Vadi bıçakla ikiye kesilmiş gibi” dedi.

Haber Merkezi

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya’daki Ortahisar-Göreme üzeri yol çalışmaları tepkilere ve tüm itirazlara rağmen sürüyor. Milyonlarca yıllık kültür mirası iş makineleriyle yok edilirken bölgedeki yıkım drone’la havadan görüntülendi.

Kapadokya Çevre Platformu Sözcüsü Mükremin Tokmak, bölgede korkunç bir yıkım olduğunu dile getirdi. Vadinin ortadan ikiye bıçak gibi kesildiğini vurgulayan Tokmak, “Saklı Kiliseye zarar verirler diye üzülüyorduk ancak drone görüntülerinde de gördük ki yol öyle bir yerden geliyor ki bıçak sırtı gibi iki vadinin tam üstünden yukardan aşağı kesilerek iniliyor” dedi.

Yol için kazdıkları yerin altında Kapadokya tarihinin yattığını kaydeden Tokmak, yıkımın nasıl başladığını şöyle anlattı:

“3 ay önce temmuz ayının başlarında ortaya çıktı bu yol çalışması. Ortahisar’dan Göreme Açık Hava Müzesi’nin olduğu ana yola bir bağlantı yolu yapılıyordu. Dünya Kültür Mirası olan bir yere böyle bir çalışmaya kim nasıl izin verir diye araştırınca bu işin Kültür ve Turizm Bakanlığı Alan Başkanlığı tarafından onaylanarak ve Ortahisar Belediye Başkanı’nın talebiyle çıkartıldığı ortaya çıktı.

AMAÇ DOĞALGAZ HATTI

Tokmak şöyle devam etti:

“Enerya adında bölgenin enerji dağıtım işlerinin ihalesini almış şirket var. Meselenin tüm uçları bu şirkete bağlanıyor. Göreme’ye gelmiş olan doğalgazı Ortahisar’a götürmek üzere yola çıkıyorlar, Müze yoluna kadar geliyorlar ve önünde kilise olma ihtimali yüksek olan iki boşluk görüyorlar. Enerji şirketi uyarılar nedeniyle bu yoldan vazgeçiyor. İlerde bir yıkıma neden olur basına yansırsa altında hepimiz kalırız diye o yoldan vazgeçiyorlar. Doğalgaz gelemeyince Ortahisar Belediye Başkanı yeni alternatif yol güzergâhı çiziyor. Şimdi yol çalışmalarının devam ettiği alanda neredeyse 30 metrelik bir uçurum yaratıp yapay vadi oluşturdular. Bu vadinin derinliğinde Kapadokya’nın oluşumu, mağara yerleşimleri, kiliseleri, şapelleri dolu. Burada çok dikkatli olunması gerekiyor. Ben değil yetkililerin bu konuda müdahale edip dur demesi gerekirken 'tarihi eserlerimize zarar vermiyoruz' diyorlar, kamuoyunu yanıltıyorlar.”

İMARA DA AÇACAKLAR

Bölgenin imara açılma tehlikesi bulunduğunu ifade eden Tokmak, endişelerini şu sözlerle ifade etti: “Saklı Kilisenin üzerindeki yürüyüş yolunda ağır iş makinesi vardı ve kazımışlar. Yol geçen her yer imara açılır bu hiçbir şekilde engellenemez. Kapadokya bu haliyle Kapadokya. Dünyanın öbür tarafından binlerce kilometre uzaklıktan gelen insanlar bu tarihi dokuyu görmek için geliyorlar. Burayı betona boğarsan; burada kısa vadeli ekonomik kaygılarla hareket edersen sonunda Kapadokya’nın geleceğini bitirirsin. Bindikleri dalı kesiyorlar. Bu yol hayatımızdan ve geleceğimizden çok şey götürür. Biz buraya elektrikli araçlarla dışardan ulaşım sağlansın diyoruz. Titreşimsiz egzoz gazı olmadan bir ulaşım olsun. Kapadokya kendi peyzajı dışında bağları bahçeleri yaşam alanlarıyla bir kompleks. Şu anda araba trafiğinden geçilmiyor. Devlet kurumlarının hazırladığı raporlara göre geleceği çok ciddi tehlike altında olan bir bölge.”

***

NE OLMUŞTU?

Kapadokya Alan Başkanlığı’na ait iş makinelerinin faaliyetlerini sürdürdüğü bölgede başta peri bacaları ve yeraltı kiliseleri olmak üzere kültürel varlıklar tehdit altında. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yol çalışmasıyla peri bacalarının değil, kaçak yapıların yıkıldığını ve yeni yol sayesinde kültürel varlıkların korunduğunu söylemişti. Bölge halkı ise olayın kaçak yapılarla ilgisi olmadığını, Ortahisar ve Göreme arasında kurulmak istenen doğalgaz hattı için yol çalışmasının yürütüldüğünü ifade etmişti. Öte yandan Geçen günlerde TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi, yol yapım çalışmalarının olduğu bölgeleye giderek incelemeler yaptı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş, suç duyurusunda bulunacaklarını kaydederek, “Bir dünya mirası gözlerimizin önünde yok ediliyor. Yaptığımız incelemelerde vahşetin ne kadar büyük olduğunu gördük. Kapadokya’nın ortasından geçirilen yol inşaatının durdurulması için UNESCO’yu bir kez daha göreve davet ediyoruz” dedi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
AYM direnenleri haklı buldu NATO petrol boru hattı delindi: Milyonların içme suyu olan Sapanca Gölü'ne akaryakıt sızdı Güneş panelinde damping vergisi kime yarayacak? 25 soruda her şey: Kanal İstanbul ne getirecek, ne götürecek? Maraş’a ‘ek’ zehir yağdıracak proje