Hakkını arayan sağlıkçıya tehdit

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi sağlık personelinin ek ödeme alamadığı ortaya çıktı. CİMER’e yazarak haklarını aramak isteyen personelin “hiç ödeme alamama” tehdidiyle karşı karşıya bırakıldığı iddia edildi.

Mustafa BİLDİRCİN

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşanan ek ödeme sorununu gündeme taşıyan CHP Milletvekili Murat Emir, bu kez de Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hastanesi’nde yaşanan benzer bir soruna dikkati çekti. Emir, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi personeline altı aydır hakları olduğu halde ek ödeme yapılmadığını belirterek, Sağlık Bakanlığı’na tepki gösterdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sunan Emir, şu ifadeleri kullandı:

“Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile teşvik ek ödeme uygulamasına geçilmiştir. İlgili yönetmeliğin, 15 Eylül 2022 tarihinde YÖK personeli için de uygulamaya geçirilmesi için ek bir yönetmelik daha yayımlanarak, bahsi geçen ödemelerin 1 Ağustos 2022 tarihinden itibaren YÖK personeline de ödeneceği belirtilmiştir. Bu yönetmelik sonrasında üniversitelerde hak sahiplerine ödemeler yapılırken 20 Ocak 2023 itibariyle Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde altı aydır hak sahiplerine bu ödeme yapılmamaktadır.

Bu zamana kadar 100’e yakın akademik personel, bağlı bulunduğu dekanlık ve rektörlük, CİMER, YÖK ve Kamu Denetçiliği Kurumu başta olmak üzere sayısız yere başvurmasına karşın sonuç alamamıştır. Bir iddiaya göre, konuyla ilgili personele; Maliye Bakanlığı ile görüşme yapıldığı, ödenek olmadığı için bir müddet daha beklenmesi gerektiği sözlü olarak iletilmiştir ancak konu Maliye Bakanlığından sorulduğunda, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile herhangi bir görüşme yapılmadığını, ilgili kalemlerin merkezi bütçeden düzenli olarak tüm fakültelere ödendiği personele iletilmiştir.”

Emir’in personelin beyanından aktardığı bilgiler arasında çarpıcı bir iddia da yer aldı. Ek ödeme ile ilgili sendika ile görüşen veya dilekçe vererek hakkını aramak isteyen personele aylardır çeşitli mobbingler uygulandığı öne sürüldü. Dekanlığın okulun farklı ihtiyaçları olduğunu, personelin alacağı ücret ile demirbaş alınacağını ve personele acele etmemesi ve akademik çalışmalarına odaklanması gerektiğini söylediği de iddialar arasında sıralandı.

Skandalı Meclis gündemine taşıyan Emir, Bakan Koca’ya şunu sordu: “Bahsi geçen ödemeler, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde ilgili personele altı aydır neden yapılmamaktadır?”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak tanımıyoruz, meydan bizimdir Türk-İş Başkanı Atalay'dan asgari ücret açıklaması Akademisyenleri rahat bırakın! Bakanlık bürosu değil, tabip odası İstanbul Valiliği'nden 1 Mayıs yasağı: Taksim kutlamalara kapalı olacak