Halk hükümetten umudunu kesti

Artıbir Araştırma’nın son paylaştığı verilere göre, ülkenin en önemli sorunu ekonomik kriz ve deprem oldu. Kurumlara güvenin yerlerde olduğu ankette halk, ülke sorunlarının kısa vadede çözüleceğine inanmıyor.

Haber Merkezi

Seçime sayılı haftalar kala kamuoyu yoklamaları çalışmalarını hızlandırdı. 11 ili vuran depremle birlikte AKP ve MHP ittifakının oylarında gerilemeler yaşanırken son anketlerde de ülkenin en önemli sorununun ekonomik kriz ve deprem olduğu görüldü. Artıbir Araştırma tarafından 13-21 Mart arası yapılan kamuoyu yoklamasından çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Bin 500 kişiyle gerçekleşen ankette deprem felaketi, ekonomik kriz, parti ve Cumhurbaşkanı adaylarının oy oranları gibi gündemlere ilişkin sorular yöneltildi.

“Ülkenin en önemli sorunu sizce nedir?” sorusuna katılımcıların yüzde 50’den fazlasının ‘ekonomi’ yanıtı verdiği görülürken yüzde 45’e yakının ‘deprem’ yanıtı vermesi dikkat çekti. 50 bini aşkın yurttaşın yaşamını yitirdiği depremin ardından bölgeye hükümetin geç müdahale ettiği eleştirileri de karşılık buldu. Yüzde 55’e yakın bir çoğunluk müdahalenin geç yapıldığını belirtirken yüzde 42’lik bir kesim zamanında müdahale yapıldığını savundu.

Bölgeye giden yardımların da yetersiz olduğuna dikkat çeken katılımcıların yüzde 67’si ‘yardımlar yetersiz’ dedi. Bu soruya yardımlar yeterli yanıtını verenlerin oranı yüzde 25’in altına indi. Deprem yaşanan illerde sorunların kısa vadede çözüleceğine inanların oranı yüzde 18 olurken orta vadede çözüleceğini düşünlerin oranı yüzde 35, uzun vadede çözülür diyenlerin oranı ise yüzde 30 bandında yer aldı. Bu soruya yüzde 17’lik bir kesim ise ‘fikrim yok’ yanıtını verdi.

KISA VADEDE ÇÖZÜLMEZ

Ankette kurumlara güven oranı da ölçüldü. En fazla güven duyulan kurum yüzde 52 ile AHBAP olurken AFAD yüzde 29, skandallarla anılan Kızılay ise yüzde 9 olarak gerçekleşti. Araştırmanın en dikkat çeken sonuçlarından biri de ekonominin kısa vadede düzelip düzelmeyeceği sorusuna verilen yanıtlar oldu. Yüzde 70’lik bir kesim bu soruya ‘hayır’ yanıtını verdi. Ekonomik sorunların kısa vadede çözüleceğini düşünlerin oranı yalnızca yüzde 19,7’de kaldı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranı ankete göre yüzde 51,3 oldu. Erdoğan’ın oy oranı yüzde 44 olurken Muharrem İnce’nin yüzde 3,5, Sinan Oğan’ın ise yüzde 1,2 oranında kaldığı görüldü.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor Bilal Erdoğan ile Mustafa Varank arasında ıstakoz ‘goyguyu’ Ne rota ne de ortak değiştirebilir Ömer Çelik’ten ‘kabine değişikliği’ açıklaması CHP’de grup başkanvekilliği yarışı