Hayali kaptan olmak

BİRGÜN EGE

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deniz ulaşımından sorumlu şirketi İZDENİZ’de görev yapan Tuğba Çokoğullu, İzmir Körfezi’ndeki ilk kadın güverte görevlisi. Eğitimini liseden bu yana denizcilik alanında alan Çokoğullu, Göztepe Anadolu Teknik ve Meslek Lisesi Yat Kaptanlığı Bölümü’nde okumuş ve ardından Ordu Üniversitesi Fatsa Meslek Yüksek Okulu Deniz Ulaştırma İşletme Bölümü’nden mezun olmuş. Çokoğullu, “15 yaşımda mesleğimi seçtim ve denizde olmalıyım dedim. Denizi çok seviyorum. Bu bir gönül işi ben bu yola baş koydum. Zorlukları tabii ki de var. Bir valize 4 mevsim sığdırıyorsunuz. Ayağınız neredeyse karaya değmiyor. Ama işinizi sevince zorluklarına takılmıyorsunuz’’ dedi.

2009’da İZDENİZ’de ilk stajını yaptığını dile getiren Çokoğullu şöyle devam etti: “O zamandan bir hayalim vardı. Keşke ben de İZDENİZ’de görev yapsam diye hayal kuruyordum şimdi gerçek oldu.” Denizde kadın çalışan olmanın zor olduğunu kaydeden Çokoğullu, “Siz burada ilk önce mesleğinizi değil kendinizi kanıtlamak zorunda kalıyorsunuz. Çünkü konuyla ilgili bir sürü söylenti ve hurafeler var. Ama kendinizi kanıtladıktan sonra ben hiç kimseden kötü bir yorum kötü bir yaklaşım asla görmedim. Tabuları yıkmak gerek. Erkeğin yaptığı her işi kadın da yapar. Bizim ehliyet sistemimiz farklı, hep hizmet vererek yükselebiliyoruz. Benim de kaptanlık ehliyetimi almama 7 ay gibi bir süre kaldı. Kaptanlık ehliyetimi alıp artık kaptan köşkünde olmak istiyorum” dedi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Mücadele bütün Datça kıyıları için Kınay: Her bir mahalleye eve, insana dokunacağız Yunusemre’de makam kapısı halka açıldı Yanan ormanlara RES dikecekler Alaçatı Ot Festivali başlıyor