Hayvanseverlerden köpeğe şiddet uygulayan ve uyaran kişiyi vuran şahsa suç duyurusu

Silivri'de köpeğe şiddet uyguladığı iddia edilen bir şahsı uyardığı için silahla ağır yaralanan Görkem Bilal'in firari şüphelisi hakkında hayvan hakları savunucusu 18 dernek Silivri Adliyesine gelerek suç duyurusunda bulundu.

Geçen hafta Silivri'de Görkem Bilal adlı yurttaş köpeğe şiddet uygulayan şahsı uyarmış, şahıs ise Bilal'e ateş açmıştı.

Bilal'in ağır yaralandığı olayın ardından hayvanseverler Silivri Adliyesi'ne gelerek saldırgan hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu öncesinde Silivri Adliyesi önünde basın açıklaması yapan hayvanseverler, firari şüphelinin bir an önce yakalanmasını talep ederek “Toplumda bu ve benzeri eylemlerin cesaretlendirilmesi korkunç sonuçlar doğuruyor. Bizler, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi olarak Görkem'in adalet arayışında yanında olmak üzere tüm adli süreç boyunca bu davada Görkem'in avukatları olarak onu temsil edeceğiz.” dedi.

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi, Tekirdağ Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı, Türkiye Hayvanları Koruma Derneği, HAYKURDER, Hayvanlara Adalet Derneği, Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği, Konya DOST Pati Derneği, Silivri Canları 2. Hayat Melekleri Derneği, SOÇED, DOHAS, Çanakkale Morpati Derneği, Doğa Canlılarını Koruma ve Yaşatma Derneği, BURHAK, Büyükçekmece Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği, Manisa Yunus Emre Hayvan Koruma Derneği, Manisa – HAKDEM Hayvanları Koruma Derneği, Hayvan Hakları İzleme Komitesi, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği, Kocaeli Hayvanları Koruma Derneği adına yapılan basın açıklamasında Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı Başkanı Erman Paçalı da hazır bulundu.

Bu gönderiyi Instagram'da gör
HAYVAN HAKLARI MERKEZİ (@hayvanhaklarimerkezi)'in paylaştığı bir gönderi

Silivri adliyesi önünde yapılan açıklama şöyle:

"Tam bir hafta önce, 11 Mayıs günü Silivri’de yaşanan ve hepimizi derinden yaralayan, bir köpeğin şiddete maruz kaldığı, buna tepki gösterenlerin de mağdur olduğu ve nihayetinde müdahale eden Görkem Bilal kardeşimizin saldırgan tarafından silahlı bir saldırı ile canına kastedilmiş olması toplumsal bir travma yaratmış ayrıca olayın failinin halen firari olması ve adalete teslim edilememiş olması da vicdanları yaralamıştır.

Onlarca kişinin de tanık olduğu mezkûr olay 11 Mayıs günü Silivri sahilinde yaşanmıştır. Emre Çatanak adlı fail esnaf tarafından bakılan ve orada yaşayan Gece adlı köpeğin önce ağzını kapatarak yüz derisini elleriyle sıkıştırmış, köpeğin acı çığlığı üzerine vatandaşlarca uyarılmıştır. Bir süre sonra yanlarından geçen bir şahsın elindeki dürümü zorla alan fail, bunu Gece adlı köpeğin önüne atmış, köpek dürümün sarılı olduğu ekmeği yemeye başlayınca,, fail Emre Çatanak köpeği ensesinden tutarak ve şiddetli bir basıyla derisini çekiştirerek köpeğe “ekmeği değil, eti yiyeceksin” şeklinde bağırıp kontrolsüz ve şiddet içeren hareketler sergilemiştir. Köpeğin çığlıkları üzerine vatandaşlarca şahsa tepki gösterilmiş, şahsın kendisine tepki gösterenlere de kontrolsüz davranışlar sergilemesi üzerine kavga yaşanmış, olanları gören Görkem Bilal müdahale ederek Emre Çatanak’ın uzaklaştırılmasını sağlamıştır.

15 dk sonra aynı yere geri gelen Emre Çatanak doğrudan Görkem Bilal’e yönelmiş, elinde bulunan silahla ateş etmeye başlamış, bu esnada Görkem’in vücuduna 5 kurşun isabet etmiş ve ağır yaralanmıştır. Saldırgan Emre Çatanak saldırı sonrası kaçarak kayıplara karışmış ve şu güne kadar da yakalanamamıştır. Olay sonrası vatandaşların kolluk birimlerine ve sağlık ekiplerine haber vermesi ile Görkem ambulans ile önce Özel Silivri Anadolu Hastanesine götürülmüş, burada ilk müdahalesi yapılan Görkem için operasyon olanaklarının yetersiz olduğu hekimlerce değerlendirilerek operasyona uygun en yakın donanımlı sağlık kuruluşu olan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesine sevk edilmiş, Başakşehir Şehir Hastanesi’nde yapılan müdahalelerde 1 kurşunun boynuna isabet ettiği ve giriş-çıkış yönlü iki iz bulunduğu, kurşunun vücutta olmadığı belirlenerek boyundaki hasara cerrahi müdahalede bulunulmuştur. Diğer iki kurşunun ise dalak ve bağırsaklarda hasara yol açtığı belirlenerek bunların onarılmasına yönelik cerrahi müdahale yapılmıştır. Bel hizasında omurgaya isabet eden bir kurşun var ve buna ne yazık ki müdahale edilemiyor. Bu kurşun halen vücutta. Bir de röntgene yansımayan ve operasyon sırasında fark edilen beşinci bir kurşun daha var, o da alınmış durumda. Operasyon sonrası yoğun bakıma alınan Görkem’in durumunun iyiye gitmesi üzerine Pazartesi günü servise alındı. Bu hepimiz için sevindirici bir gelişme ancak henüz geçici veya kalıcı hasarların ne olduğu, olacağı bilinemiyor. Şiddetli ağrıları mevcut. Durumu halen çok iyi değil ve kritik. Temennimiz bir an önce sağlığına kavuşarak taburcu olması.

Olaydan hemen sonra adli soruşturma savcılığın talimatları doğrultusunda başlamış ve olayın en başından en sonuna kadar yaşananların tamamının çevredeki güvenlik kameralarına yansıdığı belirlenerek bu görüntüler delil olarak dosyaya alınmıştır. Aynı zamanda çok sayıda tanık ifadesi de dosyaya girmiştir. Soruşturma evresinde usuli işlemlerin savcılıkça gizli yürütülmesi sebebi ile daha fazla ayrıntı veremiyoruz. Fakat kamuoyunca da bilindiği üzere olayın faili firaridir ve halen aranmaktadır. Kendisinin yerini bilen, gören, bu konuda bilgi sahibi olan vatandaşlarımızın kolluk birimlerine bilgi vermelerini rica ediyoruz.

Görkem, 25 yaşında genç bir kardeşimizdir. İnsani ve vicdani bir sorumlulukla hem bir köpeğe hem de bir insana yönelen haksız saldırıya müdahale etmiş, saldırıyı defetmiş ve ne yazık ki bunun sonucunda saldırganın hedefi olmuştur. Vicdan sahibi her insanın tanık olduğunda kayıtsız kalamayacağı bir olay karşısında Görkem aynı zamanda cesurca davranmış, bir insana ve köpeğe yönelen haksız saldırıyı önlemesi üzerine saldırgan Emre Çatanak tarafından öldürülmek istenmiştir.

Olayı öğrenmemiz üzerine Görkem’in adalet arayışında onu yalnız bırakmak istemedik. Toplumda bu ve benzeri eylemlerin cesaretlendirilmesi korkunç sonuçlar doğuruyor. Bizler, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi olarak Görkem’in adalet arayışında yanında olmak üzere tüm adli süreç boyunca bu davada Görkem’in avukatları olarak onu temsil edeceğiz. Görkem kardeşimize yönelen bu saldırının failinin hukuk nezdinde en ağır şekilde cezalandırılması için ne gerekiyorsa yapılacak. Bu korkunç olay toplumda bireysel silahlanmanın tehlikeli bir neticesidir ve ne yazık ki hayvanlar da insanlar da suç eğilimli ya da öfke kontrolüne sahip olmayan bireylerin hedefi olmakta, telafisiz hasarlara ve kayıplara yol açmaktadır.

Özellikle ülkemizde son dönemde hayvanlara yönelik şiddet ve katliam olayları artmış, bununla beraber hayvanları koruyan kollayan, onlara karşı vicdanen kendini sorumlu hisseden, yaşamını destekleyen bireyler veya onlara yönelik şiddet eylemlerine tepki gösteren veya müdahale edenler de tıpkı Görkem’in başına gelenler gibi saldırıların mağduru olmuştur ve günden güne toplumu buna teşvik edenler eylemlerine devam ederken, nefret ve düşmanlık tohumları eken kişilere sağlanan dokunulmazlık zırhı da her gün yeni saldırılara ve mağduriyetlere, insanların ve hayvanların yaralanmalarına, ölümlerine, toplu hayvan katliamlarına sebep olan saldırıları gerçekleştirenlere cesaret vermektedir.

Bu hususta barolar ve sivil toplum kuruluşları ise yetkili birimleri defalarca uyarmıştır. Sosyal paylaşım sitelerinde hayvanlara ve hayvanları koruyan bireylere karşı silahlanma, silahlı eylemde bulunmaya açık çağrılar yapan, alenen hedef gösteren, çeşitli provokatif yöntemlerle iftiralar atarak, haklarında yanlış izlenimlere sebebiyet verecek içerikler üreterek, nefret diliyle başlayan mesnetsiz isnatlar yükleyerek hayvanlara ve hayvanları koruyan kişilere karşı toplumda korku veya nefret belli gruplarca bilinçli biçimde tetiklenmektedir.

Hayvanları Koruma Vakfı ise tam da bu sebeple ve hem de Silivri’de gerçekleşmiş olan bu saldırıdan sadece birkaç gün önce, 27 Nisan 2022 tarihinde bu konuda Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat etmiş, hayvanların ve hayvanları koruyan kollayan bireylerin can güvenliklerinin tehdit altında olduğunu bildirmiş, bu saldırılara karşı uyarı da ve suç duyurusunda bulunmuş ve bunun yanı sıra bu yönde üretilen içeriklerin internet ortamında erişimlerinin de engellenmesi talebiyle Silivri Sulh Ceza Hakimliğine de başvurmuştur.

Talebimiz bu içeriklerin yanı sıra bu içerikleri üreten ve yayan, kast amaçlı açılmış anonim hesaplar olması sebebi ile hesapların da erişime engellenmesi yönünde iletilmiş olmakla beraber ne yazık ki sadece sunulan içeriklere yönelik talep kabul edilmiş, bunları yayan hesaplara yönelik talep reddedilmiş ve bu hesaplarca aynı eylemler devam ettirilmiştir. Halen de sürdürülmektedir.

Bu eylemlerin bir kısmı ise kendilerini legal gösteren ancak yasal hiçbir kaydı bulunamayan sözde platformlar aracılığı ile örgütlü olarak gerçekleştiriliyor.

Örneğin başvuruya konu o içeriklerden birinde aynen şu ifadeler yer alıyor:
“İtperestlerden ve itlerden korunmak için bireysel silahlanma istiyoruz.”

Bir diğerinde ise “Sadece suçlulara karşı değil itlere karşı kendimizi korumamız gerekiyor. Silahlan ve savun” ifadeleri yer alıyor.
Bir diğer paylaşımında “Polis mermiden hızlı değildir ama sen polisten hızlısın! Silahlan ve savun” diyor. Tam olarak bu ifadeler. Ve bunun gibi onlarca içerik.
Bu içerikler kendilerini Müdafaa-i Hürriyet Topluluğu olarak lanse eden bir örgüt tarafından yapılıyor. Twitter üzerinde halen aktif ve üyeliğe erişimin engellenmesi talebi reddedildiği için bu eylemlerine devam edebiliyor. Etkileşimleri ise son derece kaygı verici düzeyde. Bu hesap halen faal.

Yine sosyal paylaşım sitelerinde ve hatta zaman zaman basında karşılaştığınız kendilerini Başıboş Köpek Sorunu Platformu olarak tanıtan örgütlü hareketin de benzer eylemleri mevcut. Örneğin bu sözde platformun kamuoyunda sözcüsü olarak tanınan yöneticilerinden biri, aynı kast ile açıkça şunları söylüyor:
“Türkiye’de sokaklar köpek istilası altında. Benim şahsi olarak 9 silahım var. Keskin nişancılık talimleri yapıyorum. Anayasal hakkım.”

Bu arada bu hanımefendi Amerika’da yaşıyor ve oradan Türk halkına bu nasihatleri iletiyor.
Devam ediyor ve diyor ki; “Bu böyle gitmez. Bana denk gelmezler inşallah ben ne yapacağımı çok iyi biliyorum. Yanımda köpekleri beslemelerine asla izin vermem. Yanınızda kendinizi koruyabileceğiniz bir alet taşımanızı öneririm. Keşke Amerika’daki gibi hepiniz silah taşıyabilseniz yanınızda kendinizi korumak için”

Bu sözde platformun gönüllüsü olarak platform adına hareket eden bir çok anonim hesap ise her gün Türkiye’deki hayvanseverlere, STK’lara, gönüllülere saldırılarda bulunuyor, iftiralarla, mesnetsiz söylemler ve isnatlarla hedef haline getirip, toplumda düşmanca davranışların oluşmasına zemin hazırlıyor. Hatta o kadar ki; hayvana merhamet gösteren kamu kurumlarının yöneticileri, siyasetçiler, sanatçılar ve bürokratlar da bu saldırılardan nasibini alıyor. Sokak köpeklerinin de onlara bakan, besleyen, yaşamlarına destek olan hayvanseverlerin de itlaf edilmesi gerektiğini söyleyenler var aralarında. Çok daha fazlası da var.

Defalarca yetkili kurumları uyardık, sayısız mağdur birçok suç duyurusunda bulundu fakat ortada platforma dair yasal muhatap yok, kullanılan hesaplar anonim, çoğu isimler sahte! Tüm müracaatlar sonuçsuz kalıyor. Ve bu hukuksuzluğa kimse dur diyemediği için bu saldırılar ve katliamlar her gün biraz daha ivme kazanıyor. Dün Silivri’de, ondan önceki gün başka bölgelerde yaşanan bu olaylar yarın yurdun her yerinde görülecek.
Bugün aynı zamanda işte tüm bu pervasız ve hukuksuz eylemlerin neticesiyle yaşanan olaylardan biri için bulunduğumuz Silivri Adliyesinden siz basın kuruluşlarının aracılığı ile yetkililere bir kez daha seslenmek istiyoruz. Sadece bu tahrik ve teşvikler sonucunda son aylarda ülke genelinde yüzlerce hayvan katledildi. Onlarca hayvansever sadece hayvanları koruyor, seviyor veya sahip çıkıyor diye hakaretlere maruz kaldı, taciz edildi, tehdit edildi, saldırıya uğradı, yaralandı ve geldiğimiz noktada artık birilerinin ölmesi de beklenmemeli. Türk toplumunu suça sevk ve tahrik eden illegal yapılar, silahlanmaya ve silahlı saldırılara zemin hazırlayan örgütlü oluşumların eylemlerine bir an önce müdahale edilerek bu hukuksuzluğa son verilmeli. Yetkilileri bu örgütlü hareketlere karşı sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz. Görkem Bilal kardeşimiz ve ailesine geçmiş olsun dileklerimizi de bir kez daha iletiyoruz. Bugün burada bulunan birçok STK ve temsilcisi arkadaşımız ile ortak çağrımız ve temennimiz aynıdır. Daha fazla can yanmadan artık bu hukuksuzluk sonlandırılmalı ve sorumlularına yargı önünde hesap sorulmalıdır. "

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı İYİ Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu'ndan 60 milletvekili iddiası: Benim de gönlüm CHP'de "İstiklal Marşı ve Türk bayrağı" iddiası: Diyarbakır ve Mardin belediye meclisi toplantıları hakkında inceleme Özgür Özel'den Erdoğan'a yanıt: Küstahlaşmış ve kibrinden arınamamış bir noktada Adalet Bakanlığı'ndaki 'mülakat' skandalının belgeleri ortaya çıktı