Hem dizi hem film

Murat TIRPAN

HAFTANIN ÖNERİSİ

Birlikte Öleceğiz-Hakkı Kurtuluş-Melik Saracoğlu (MUBI)

Bu hafta MUBI’de gösterime giren Birlikte Öleceğiz, 160 dakikalık süresi ve biçimci anlatımıyla herkese göre olmasa da bazılarına ‘fazlasıyla’ göre. Kurtuluş ve Saracoğlu, İstanbul görüntüleri eşliğinde Mazhar ve Ece’nin aşık olmalarını, ilişkilerini ve ayrılmamalarını anlatıyor, adından da anlaşılacağı gibi bu bir “ayrılamama filmi”. İstanbul Arkeoloji Müzesi’ndeki Ağlayan Kadınlar Lahdi ile başlıyor ve birlikte yaşamanın timsali olarak anılabilecek Ayasofya’yı sürekli merkezde tutarak ikilinin ilişkilerindeki dramatik anları izliyoruz. Olay örgüsü aslında son derece basit olan film görüntü yönetimi ve kurgusu ile bambaşka bir şeye dönüşüyor. En büyük zaafı ilişkinin düştüğü durumu, özellikle Ece karakterinin motivasyonlarını yeterince açmamak olsa da Birlikte Öleceğiz içerisinde müthiş estetik ve zeki anlar barındıran bir film.

***

HAFTANIN DİKKAT ÇEKENLERİ

Oscar Filmleri

Bugünlerde izlemediğimiz Oscar filmlerini tamamlamak iyi olabilir. Malum birkaç gün önce Akademi adaylıkları açıkladı ve Oscar Ödülleri 12 Mart’ta Dolby Tiyatrosu’nda yapılacak törenle sahiplerini bulacak.

En iyi film adaylıklarında bu yıl popüler ve sanat sineması dengesiyle karşılaşıyoruz, Top Gun Maverick, Elvis gibi ana akım işler de Banshees of Inisherin ya da Hüzün Üçgeni gibi daha sanatsal işler de adaylar arasında. Bu türlüden Banshees of Inısherin, Her Şey Her Yerde Aynı Anda ya da Tar gibi filmlerin galip çıkması temennim elbette ama Oscar’da ne yazık ki ödülleri sadece nitelik belirlemiyor. Bekleyip görelim.

Yanda şu an gösterimde olan aday filmleri ve gösterim mecralarının listesini bulacaksınız ama "ben herş eyi izleyemem" diyen okuyucu için de şu anda izleme imkânı olan filmler arasındaki "kaçırmayın" önerilerimi sıralayayım.

Hâlâ görmeyenler için şu an Netflix’te gösterimde olan Her Şey Her Yerde Aynı Anda işçiliği, oyunculuğu ve "hayat amacımızı" sorgulayan meselesiyle izlenmeyi hak ediyor. Klişeyi severek kullanmak isterim: "eğlendirirken düşündüren filmlerden."

3 Şubat’ta vizyon görecek ve ardından dijital platforma gelecek olan Banshees of Inısherin minimal yapısına karşın evrensel meselesiyle bu yılın en iyi işlerinden. Colin Farrell ve Brendan Gleeeson’un müthiş oynadığı film arkadaş seçme, ya da arkadaşlardan vazgeçme üzerine. Haberdar olmayan kalmamıştır ama elbette Aftersun da yılın en iyilerinden, çok konuşuldu ve yazıldığı için fazla söze gerek yok. Evet Türkiye’de geçiyor!

En İyi Uluslararası Film kategorisindeki “bir eşeğin gözünden acınası insanlık” temalı filmimiz Aİ vizyonda Argentina 1985 ise Prime’da. Aİ’yi yeterince övmüştük, Argentina 1985 ise Arjantin’de sivil yargının askerleri yargıladığı davayı ele alan politik bir dönem draması, zaman zaman yüzeysel kalsa da bir bakın derim.

Anismayon adaylarının üçü Netflix’te gösterimde, benim ve herkesin favorisi Guillermo Del Toro’nun gösterişli ve poliyik Pinokyo’su olsa da bir kız çocuğunun kadınlığa geçiş sancılarını eğlenceli ve akıllıca bir dille anlatan Kırmızı (Turning Red) da sizi pişman etmeyecek filmlerden.

Son olarak şu an izlemenin mümkün olduğu filmlerden Fire of Love adlı belgeselini fark etmeyenlerin gizli bir hazineyle karşılaşacağını da ekleyelim. Volkanolog bir çiftin aşklarını lavlar eşliğinde izlerken etkilenecek ama bazen de çok hüzünleneceksiniz. İyi haftalar, iyi seyirler.

Gösterimde olan Oscar adayları

•Her Şey Her Yerde Aynı Anda
(Everything Everywhere All at Once)-Netflix

•Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok
(All Quiet on the Western Front)-Netflix

•Elvis-Apple TV

•Top Gun: Maverick-Apple TV

•The Fabelmans-Vizyonda

•Avatar Suyun Yolu (Avatar the Way of Water)-Vizyonda

•Banshees of Inisherin-3 Şubat’ta Vizyonda

Güneş Sonrası (Aftersun)-MUBI

•Argentina, 1985-Amazon Prime

•Aİ (EO)-Vizyonda

•Fire of Love-Disney+

•Bardo-Netflix

•Pinokyo (Guillermo Del Toro’s Pinocchio)-Netflix

•Kırmızı (Turning Red)-Netflix

Deniz Canavarı (The Sea Beast)-Netflix

•Blonde - Netflix

•Gizemli Bir Serüven (Glass Onion)-Netflix

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
"Ölümlü Dünya 2" filmi Netflix'e geliyor Açık zihin Cem Yılmaz öfkelendi: “Bir-iki gerizekalı kendine eğlence bulmuş” Oyuncu Sevda Ferdağ hayatını kaybetti Fatih Akın yeni filminin hazırlıklarına başladı