Hepsiexpress’in kadın ustaları hakkını istiyor

Hepsiexpress işçisi kadın ustalar “Lütuf değil hakkımızı istiyoruz” diyerek Bornova’daki CarrefourSA önünde eylem yaptı. Kadın işçiler, Kadın Ustalar şirketi tarafından haklarının gasp edildiğini açıkladı.

BİRGÜN EGE

Kadın istihdamını arttırma iddiasıyla yola çıkan Kadın Ustalar Proje Yönetimi Şirketi tarafından Cargo Plus adı altında sipariş toplayıcı ve kurye olarak çalışan kadınların hakları, Kadın Ustalar şirketi tarafından gasp ediliyor. Hakları gasp edilen kadınlar Bornova’da bulunan CarrefourSA önünde eylem yaptı.

Kadın işçiler tarafından yapılan açıklamada, “200’den fazla kadın olarak işe başladığımız günden itibaren ücret ve diğer yan haklarımız tam olarak ödenmediği için direnişe geçtiğimizi kamuoyuna bildiririz. İşe başladığımızdan beri maaşlarımız gecikmeli ödenmekte, ikiye bölünerek yatırılmaktadır. Son 3 ayda ise maaşlarımız hiçbir şekilde verilmedi Multinet kart yemek ve internet ücretimiz, yakıt ücretlerimiz ödenmedi. BES kesintilerimiz sigortaya yatırılmadı. Primlerimiz, fazla mesailerimiz ve bayram çalışmalarımız ödenmedi. Karda kışta dışarıda ve sağlıksız çalışma koşullarında çalışıyoruz” denildi.

Aylardır maaş alamadıkları için kadın işçilerin artık geçinemedikleri vurgulanan açıklamada, “İşe gidecek yol, yemek paramız bile kalmadı. Yatmayan ücretlerimizin Hepsiexpress tarafından hak edişler kapsamında taşeron Kadın Ustalar firmasına ödendiği Şirket yetkilisi tarafından kabul edildi. Ancak ‘Başka maliyetlerimiz var’ denerek kendi ceplerine aldıkları ücretlerimizi bize ödemiyorlar. Esas işveren olan Hepsiexpress aylardır bu durumu bildiği halde sorumluluk almadı. Durumu anlaşmalı firmalara bildirmememiz konusunda tehdit ediliyoruz. Önceden doldurulmuş istifa kağıdı imzalattırılarak tazminat haklarımızdan vazgeçerek istifaya zorlanıyoruz. Bu yetmezmiş gibi aralarında türlü numaralarla ahlak ve iyi niyete aykırılık damgalamasıyla çıkışı verilen arkadaşlarımız var” ifadeleri kullanıldı.

Kadın işçilerin tazminat haklarının kaybolmaması için işten ayrılamadıkları belirtilen açıklamada, şunları dile getirildi: “Günlerdir verdiğimiz mücadele sonucunda bu güne kadar telefonlarımıza çıkmayan, HepsiExpress yetkilileri artık bizi arıyor. Kadın Ustalar Şirketi arkadaşlarımızı arayıp bu işi sonlandırın sorunları çözeceğiz diyor. Bu güne kadar neredeydiniz? Yeterince bekledik. Şimdi yan yana gelirsek, mücadele edersek kazanacağımızı ve şimdiden kazanmaya başladığımızı artık görüyoruz. Bundan sonra asla ekmeğimizle oynamanıza izin vermeyeceğiz. Hakları için mücadele eden kadın işçileri hiçbir şekilde yıldıramazsınız.”

‘TÜM HAKLAR EKSİKSİZ ÖDENSİN’

200'ü aşkın kadın emekçi taleplerini şu şekilde sıraladı:

“-Ücretlerimiz eksiksiz, tek parça olarak günü gününe ödensin. Geriye dönük tüm ücretlerimiz derhal yatırılsın.
-BES ödemelerimiz zamanında eksiksiz yapılsın. Geriye dönük eksiklikler tamamlansın.
-Primlerimiz eksiksiz ödensin.
-Fazla mesai ve bayram çalışmalarımızın ücretleri ödensin.
-Geriye dönük Multinet Kart yemek-internet-yakıt ödemelerimiz yapılsın. Hayat pahalılığı ve her şeye gelen zamlar dikkate alınarak Multinet ücretleri arttırılsın.
-İşyerlerinde sağlıklı çalışma koşulları sağlansın.
-Hiçbir arkadaşımız işten çıkarılmasın. Kendi arzusuyla işten ayrılmak isteyen arkadaşlarımıza tazminatları, geriye dönük ücretleri ve tüm yan hakları eksiksiz ödensin.
-İşyerindeki mobbing sonlansın. Mobbing uygulayan yöneticilere yaptırım uygulansın.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
AKP’li Menemen Belediyesi’nde işçi kıyımı: "Köprüyü geçer geçmez gözünü işçilere dikti” TOKİ inşaatında hatalar olduğu ortaya çıktı Mücadele bütün Datça kıyıları için Su indirimi için ilk adım Otizmli çocuğa şiddet davası görüldü