Hiç ders almıyorlar

İktidar yıllardır beslediği Suriyeli grupların kendisine yönelik protestolarından da dersler çıkarmazken yanlışta ısrarı sürdürüyor. Cihatçı muhalif yapıların kurduğu sözde geçici hükümet İstanbul’da toplandı.

POLİTİKA SERVİSİ

Ankara güdümlü Suriyeli İslamcı grupların Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Şam ile uzlaşma” sözlerine tepki olarak sokaklara çıkmasının sarsıntıları sürüyor. Türkiye’nin ÖSO ile birlikte kontrol ettiği Azez, Cerablus, Tel Abyad başta olmak üzere pek çok kentte yapılan gösteriler, AKP iktidarını öfkelendirirken Şam karşıtı Suriyeli gruplar da birbirine düştü. ÖSO bünyesindeki Hamza Tugayları ve diğer cihatçı örgütler Ankara’yı protesto eden gruplardan hesap sorulacağını açıkladı. Bayrak yakanların ve TSK askerlerini taşlayanların mutlaka cezalandırılacağı belirtildi.

İSTANBUL’DA TOPLANDILAR

Türkiye’de kurulan Suriye Geçici Hükümeti, Suriye Milli Ordusu, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu ve aşiretler de Ankara ile birlik ve beraberlik mesajı yayımladı. İslamcı muhalefetin “geçici hükümeti’ Çavuşoğlu’nun açıklamalarının ardından İstanbul’da bir araya geldi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre ‘geçici hükümet’ tarafından yapılan açıklamada, "Türk halkı ve devletinin siyasi, askeri ve insani alan dahil olmak üzere tüm alanlarda Suriye devrimi bağlamında oynadığı büyük rolü değerli buluyoruz" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada Esad yönetimini alaşağı edene dek mücadeleye devam edileceği de belirtildi.

ÖSO ‘PROVOKASYON’ DEDİ

Kuzey Suriye’deki aşiretlerin liderleri de Afrin’de bir araya gelerek yayımladıkları mesajda, "Birlik ve beraberliğimizi kimse bozamaz" ifadelerine yer verildi.

Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) isminin değiştirilmesiyle oluşturulan Suriye Milli Ordusu ve Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) da gösterileri “provokasyon” diye niteleyerek kınama mesajları yayımladı. Açıklamada, Türkiye ile güçlü dayanışma içinde olunduğu belirtildi.

BAYRAK YAKAN YAKALANDI

Tepkiler sürerken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Azez'de Türk bayrağını yakma girişiminde bulunan A.E.H. ve ona yardım eden M.H.’nin yakalandığını açıkladı. Soylu, şahısların emniyet istihbarat, Kilis Emniyet Müdürlüğü ve Azez Askeri Şuraa'nın ortak operasyonu ile yakalandığını kaydetti.

***

SDG, operasyonları durdurdu

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Türkiye’nin SİHA operasyonlarını gerekçe göstererek ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon ile IŞİD’e karşı yürüttüğü operasyonları askıya aldığını duyurdu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR), aktardığına göre SDG, Türkiye’nin SİHA saldırılarını protesto etmek üzere 6 gün önce ortak operasyonları durdurdu. Son SİHA operasyonunda SDG Genel Komutan Yardımcısı Salwa Yusuf’un öldüğü açıklanmıştı.

***

NE OLMUŞTU?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Perşembe günü Ankara’da katıldığı 13. Büyükelçiler Konferansı’nda yaptığı açıklamada Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad ile Belgrad’da ayaküstü bir sohbet gerçekleştirdiğini belirterek, “Muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında bir barışın gerekli olduğunu ve Türkiye olarak destek vereceğimizi her zaman söylüyoruz. Muhalefetle Suriye’deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı barış olmaz” demişti. Bu sözlerin hemen ardından Fırat Kalkanı bölgesinde TSK ile ÖSO’nun kontrol ettiği bölgelerde sokağa çıkan Suriyeli gruplar Ankara’yı ve Çavuşoğlu’nu protesto etmişti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Altınok, '600 daire' sorulunca sinirlendi: Hakaretler yağdırdı İptal durumunda yenileme seçimlerinin yapılacağı tarih belli oldu Zeydan Karalar ikinci döneme hazır: Seçim için oran verdi İstanbul’u istiyorsa Erdoğan nerede? Devlet Bahçeli ortada yok