İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe: Merkez Bankası ve kamu bankaları Ankara'ya taşınmalı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, İstanbul'da yaşanacak olası bir depremde kentte yaşanacak sorunlara dikkat çekti. Gökçe, "Artan nüfus afet dönemleri için de büyük bir risk üretiyor. Türkiye nüfusunun beşte biri İstanbul'da yaşıyor. Bir afetin olması halinde nüfusumuzun beşte biri tek bir şehirde üstelik aşağıdaki gibi yoğun yapılaşma alanlarında afete maruz kalacak. Bu milli bir risk" dedi.

HABER MERKEZİ

Bilim insanları, dünyanın en yoğun nüfuslu kentlerinden biri olan İstanbul’da son derece sıkışık kent dokusu ve nüfus yoğunluğu göz önüne alındığında olası bir depremde yaşanılacak krize dikkat çekiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe de İstanbul'da artan nüfusun olası afetlerde büyük risk oluşturduğunun altını çizdi.

Sosyal medya hesabından İstanbul'un son durumunu ve yapılması gerekenleri paylaşan Gökçe şu ifadelere yer verdi:

"İstanbul ekolojik limitlere dayanmış durumda. Bu durum Türkiye'nin geleceği açısından da risk üretiyor. Bankaların Ankara'ya dönme kararı bu açıdan bilime aykırı olarak alınan kararların düzeltilmesi anlamını da taşıyor. İstanbul nüfusu sığınmacı ve düzensiz göç ile birlikte 20 milyona yakınlaşmış durumda. Kilometrekareye düşen kişi sayısı 3 bin 49 kişiyi aştı. İstanbul'un ekolojik kaynaklarının nüfusu karşılamakta yetersiz olduğunu gösteriyor

"BU MİLLİ BİR RİSK"

Artan nüfus afet dönemleri için de büyük bir risk üretiyor. Türkiye nüfusunun beşte biri İstanbul'da yaşıyor. Bir afetin olması halinde nüfusumuzun beşte biri tek bir şehirde üstelik aşağıdaki gibi yoğun yapılaşma alanlarında afete maruz kalacak. Bu milli bir risk..

Türkiye'de vergi gelirlerinin yüzde 48.2’si, toplam dış ticaretin yüzde 48.7’si İstanbul'dan karşılanıyor. Ekonomik açıdan da bu yoğunlaşma hem bölgesel farklılıkları arttırıyor hem de afet durumlarında milli ekonomi açısından risk üretiyor.

"MERKEZ BANKASI VE KAMU BANKALARI ANKARA'YA TAŞINMALI"

"Peki ne yapılması lazım? Sığınmacı ve düzensiz göçün önlenmesi ve İstanbul'daki nüfus baskısının azaltılması gerekiyor. Fazladan nüfus baskısı yaratacak ve ekolojik kaynakları daha da tüketecek Kanal İstanbul projesinin sona erdirilmesi büyük bir öncelik. Bölgesel farklılıkların azaltılması için İstanbul'daki sanayi yoğunlaşmasının Anadolu'ya yayılması, planlama mantığı içerisinde farklı bölgelerdeki limanlar ve demir yolları ile sanayi hatlarının bağlanması gerekiyor. Merkez Bankası ve kamu bankalarının Ankara'ya yeniden taşınması, bu sayede hem İstanbul'daki nüfus baskısının azaltılması hem de Ankara'nın başkent kimliğinin korunarak güçlendirilmesi önemli bir nokta.

"AKLI VE BİLİMİ ESAS ALMAZSAK FELAKETLETDEN KURTULAMAYIZ"

İstanbul'un kültür, sanat, turizm ve hizmet sektöründeki güçlü konumunun iyileştirilmesi, dünyanın en önemli şehrinin merkezi yönetim ve yerel yönetim arasında işbirliği ile bu açıdan korunarak yeni yüzyıla taşınması da gerekiyor. Bu vesileyle mevcut Bakanlığın tarihte eşi benzeri olmayan 1,5 milyon konutu taşıma projesine ilişkin bilim insanları ve uzmanların görüşlerinden oluşan aşağıdaki haberi de okumanızı dilerim. Aklı ve bilimi esas almazsak felaketlerden kurtulamayız.13 maddede İstanbul nasıl taşınır? Önümüzdeki yıllarda hem İstanbulumuzu hem de ülkemizi bekleyen riskleri azaltmak, şehrimizin deprem dayanıklılığını arttırmak, İstanbul'u yaşanabilir bir kent haline getirmek için bilimin ışığında, planlama mantığı ile katılımcı ve şeffaf süreçlerle ilerlememiz hayati öneme sahip"

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yaşlı yoksulluğu patlaması yaşandı Erdoğan ekonomik krizi kabul etti; asgari ücret zammına kapıyı kapattı İmamoğlu 'kırık sandalye' olayını anlattı: Erdoğan'a verdiği yanıtı söyledi Erdoğan ve Altınok'un geçen hafta açtığı kulenin son durumu kameralara yansıdı Meteoroloji'den gök gürültülü sağanak uyarısı