İbrahim Varlı’nın ‘İslamcılar’ tweetine soruşturma

İki yıl önce paylaştığı, “İslamcılar zalimdir, İslamcılar zorbadır, İslamcıların yapamayacağı kötülük yoktur…” tweeti nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan BirGün’ün Yayın Koordinatörlerinden İbrahim Varlı, emniyette ifade verdi.

BirGün Yayın Koordinatörü İbrahim Varlı’ya iki yıl önce yaptığı “İslamcılar zorbadır” paylaşımı nedeniyle “Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek”ten soruşturma açıldı. Varlı, 25 Eylül 2020 tarihinde attığı “İslamcılar zalimdir, İslamcılar zorbadır, İslamcıların yapamayacağı kötülük yoktur...” tweeti nedeniyle hakkında TCK’nın 216. maddesinden açılan resen soruşturma nedeniyle emniyette ifade verdi.

Varlı ifadesinde CİMER’e yapılan şikâyet üzerine açılan soruşturmada üzerine atılı suçlamayı kabul etmedi, tweetinin herhangi bir suçlama, aşağılama ve düşmanlık içermediğini söyledi. Bir dış politika yazarı olarak Ortadoğu’dan Afrika’ya dört bir taraftaki siyasal ve radikal İslamcı yapıları incelediğini ifade eden Varlı, tweette “siyasal İslamcılık”ın kastedildiğini belirtti. Siyasal İslamcılığın bir siyasi hareket olduğunu, bu tanımlamanın bir terminoloji olduğunu ve her inananın da siyasal İslamcı olmadığını kaydederek, “soruşturmaya yer olmadığına dair karar” verilmesini talep etti.

TCK 216 NEDİR?

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 216. Maddesi:

Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama Suçunu kapsıyor. TCK/2. maddesine göre “Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” TCK 216/3. maddesi ise “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırmayı” kapsıyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
AKP’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi Merkez Bankası anketi: Piyasanın yıl sonu enflasyon ve dolar tahmini değişti Meteoroloji'den çok sayıda il için gök gürültülü sağanak uyarısı 5 yıldır bekletiliyordu: İBB Meclisi’nden Ekrem İmamoğlu'na borçlanma onayı Müşterilerin hesaplarından 205 milyon lira çalındı: 4'ü banka personeli, 8 kişi tutuklandı