İfade özgürlüğü filmlerde aranıyor

27. Gezici Festival, basın ve ifade özgürlüğünü konu alan filmleri izleyicilerle buluşturacak. Festivalin danışmanı Ahmet Gürata, “Özgürlük taleplerini dile getiren filmlerle umarız tartışmalara katkı sağlayabiliriz” dedi.

Işıl ÇALIŞKAN

Ankara Sinema Derneği tarafından düzenlenen 27. Gezici Festival, 2-14 Aralık tarihleri arasında üç farklı kentte izleyiciyle buluşacak. Yılın en yeni ve ödüllü yapımlarını bir araya getiren festivalde "Tehdit Altında" ve "Özgür İfade" bölümlerinde basın ve ifade özgürlüğünü temel alan filmleri izleyicilerle buluşacak.

TEHDİT ALTINDA

Festivalin "Tehdit Altında" bölümünde tüm dünyada giderek gerileyen basın özgürlüğünü konu alan üç film gösterilecek. Farklı ülkelerde bağımsız basının karşılaştığı sorunlar ve bunların demokratik rejimlere etkisi de filmlerde ele alınıyor. Alan J. Pakula imzasını taşıyan Başkanın Bütün Adamları/All The President’s Man ve Ramona S. Diaz imzalı belgesel Kuşatma/A Thousand Cuts filmi bu bölümde gösterilecek.

ÖZGÜR İFADE

Festivalin bir diğer dikkat çekici bölümü Özgür İfade ise, tıpkı basın özgürlüğü gibi baskıya uğrayan düşünce ve ifade özgürlüğünü odağına alan iki başarılı yapımı bir araya getiriyor. Popüler liderler ve otoriter yönetimlerin yükselişiyle, ifade özgürlüğü de basına koşut bir gerilemeyle karşı karşıya. Bölümün filmlerinden Martin Ritt yönetmenliğindeki Paravan/The Front ile Tommy Walker ve Ross Hockrow’un belgeseli Kaepernick ve Amerika/Kaepernick & America.

Festivalin danışmanı Ahmet Gürata, "Basın ve ifade özgürlüğünü temel alan filmlere neden yer verdiniz? sorusuna şu yanıtı veriyor: Son yıllarda tüm dünyada otoriter rejimlerin, demagog politikacıların yükselişine tanıklık ediyoruz. Bu temel hak ve özgürlük açısından büyük bir tehdit. Türkiye’de de bu sorunları yakıcı bir şekilde deneyimliyoruz. Yakın dönemde çekilen filmlerin çoğu da bu konuya değiniyor. Söz konusu temalar hem yaşadığımız güncel sorunlar hem de izlediğimiz filmlerle şekillendi. Bir de bu sorunları görünür kılmak istedik.”

Basın ve ifade özgürlüğü konusunda dünyadaki farklı örneklerin Türkiye’deki tartışmalara katkı sağlayabileceğini umduklarını ifade eden Gürata, “Bölümde yer alan filmler aynı zamanda farklı açılardan cesaret ve umut verici örneklere odaklanıyor” diyor. Gürata, bu konuların gündeme gelmesinin önemini ise, “Bu alanlardaki kısıtlamalar, sinema da dâhil pek çok sektörü etkiliyor. Özgürce filmler çekebilmek, gösterebilmek ve festivaller düzenleyebilmek için bu konuları her daim gündemimizde tutmamız gerekiyor” sözleriyle açıklıyor.

Gürata’ya “Sinema toplumu şekillendirmekte ne kadar önemli?” diye sorduğumuzda, “Sinemaya ya da herhangi bir sanat dalına bu tarz misyonları sanırım bizler yüklüyoruz. Belki de bunun yerine, her türden sanat ürününü yalnızca bizlere keyifli vakit geçiren, bu yolla düşünmeye ve tartışmaya teşvik eden metinler olarak değerlendirmek daha mütevazi bir yaklaşım olur” cevabını veriyor.

***

GEZİCİ FESTİVAL 5 FİLMDE ÖZGÜRLÜK PEŞİNDE

Ankara Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gösterilecek filmler şöyle:

•Başkanın Bütün Adamları: 2 Aralık Cuma 15.00

Washington Post muhabirleri Bob Woodward ile Carl Bernstein’ın Başkan Nixon’ın istifasıyla sonlanan Watergate soygunu araştırmasını konu alan 1976 yapımı Başkanın Bütün Adamları/All The President’s Man, yönetmen Alan J. Pakula imzası taşıyor.

•Bir Gazetecinin Öldürülüşü: 8 Aralık - Perşembe 18.00

2022’nin en çok ses getiren belgesellerinden biri olan ve ABD ve Danimarka Büyükelçiliklerinin katkılarıyla gösterilecek Bir Gazetecinin Öldürülüşü / The Killing Of A Journalist, haberleriyle politikacıları rahatsız eden araştırmacı gazeteci Ján Kuciak’ın nişanlısıyla birlikte suikasta kurban gitmesini konu alıyor.

•Kuşatma: 4 Aralık Pazar 12.30

Ödüllü Asyalı-Amerikalı yönetmen Ramona S. Diaz imzalı belgesel Kuşatma / A Thousand Cuts, Filipinler’de Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte’nin basına karşı giriştiği büyük kuşatmaya karşı gazeteci Maria Ressa’nın mücadelesini ele alıyor.

•Paravan: 8 Aralık Perşembe 21.00

Martin Ritt yönetmenliğindeki Paravan/The Front, McCarthy döneminde Amerika’da sinema ve TV sektöründeki cadı avını konu ediniyor.

•Kaepernick ve Amerika: 3 Aralık Cumartesi 12.30

Tommy Walker ve Ross Hockrow’un belgeseli Kaepernick ve Amerika/Kaepernick & America da Gezici Festival’in programında. Belgesel, 2016 yılının yaz aylarında seçimlerin yaklaşmasıyla çalkalanan Amerika’da Black Lives Matter hareketine ve siyah nüfusa karşı devam eden ayrımcılığa dikkat çekmek amacıyla Amerikan futbolunun yıldız oyuncusu Colin Kaepernick tek başına başlattığı eylem üzerinden ilerliyor.

Kaepernick ve Amerika

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Cem Yılmaz öfkelendi: “Bir-iki gerizekalı kendine eğlence bulmuş” Oyuncu Sevda Ferdağ hayatını kaybetti Ayların en güzeli Bölünmüş bir ABD’deyiz Mutlaka izlemeniz gereken 10 Abbas Kiyarüstemi filmi