İkizköy Çevre Komitesi: Kömüre karşı yaşasın zeytin ağacı

Aylardır ormanlarını korumak için nöbet tutan İkizköylüler, Dünya Zeytin Ağacı Günü nedeniyle yaptıkları açıklamada, 35 bin zeytin ağacının kömür enerjisi için yok edilmeye çalışıldığını belirtti.

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Akbelen Ormanlarında aylardır orman nöbetini sürdüren İkizköy Çevre Komitesi, Dünya Zeytin Ağacı Günü nedeniyle açıklama yaptı. “Ölmez ağaç zeytinin anavatanı Akdeniz’den, İkizköy’den sesleniyoruz” diyen İkizköylüler, “Ta 1979’dan beri yani on yıllardır Muğla’da kömür madeni için belki yüz binlerce zeytin ağacı yok edilmiş. Bizim bildiğimiz, sadece İkizköy’ün Işıkdere mahallesinde 20 bin zeytin ağacı kömüre kurban edildi. 2017’de İkizköy Işıkdere kamulaştırılırken, yasal haklarımızı ve Zeytincilik Kanununu bilmediğimizden bu kadar çok zeytin ağacımızı kaybettik” dedi.

Yapılan açıklamada, “2019 yılından beri de, bölgemizdeki iki termik santralin ve on binlerce dönüm kömür madeninin işletmecisi Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Dağıtım AŞ (YK Enerji), 780 dönümlük Akbelen Ormanı’nın yanı sıra; 1600 dönüm tarım arazimizi, 1400 dönüm zeytinliğimizi elimizden almak istiyor. 35 bin zeytin ağacımız eski ve kirli kömür enerjisi için yok edilmek isteniyor” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Biz İkizköylüler olarak Zeytincilik Kanunu gereği zeytinliklerin kamulaştırılamayacağını, zeytin ağaçlarının hiçbir gerekçeyle kesilemeyeceğini biliyoruz. Kamulaştırma tehdidi ile yüz yüze kalsak bile, yasal olarak haklarımız olduğunu; böylesi haksız bir “kamu yararı” ve kamulaştırma kararını mahkemeye taşıyabileceğimizin farkındayız. Şirketin tüm baskısına, noterden gönderdiği tehditkâr ihbarnamelere, kamulaştırma tehdidine rağmen üç yıldır bir dönüm zeytinliğimizi bile satmadık. Bundan sonra da satmayacağız! Akbelen Ormanı için olduğu gibi, zeytinlerimiz için de mücadele edeceğiz! Akbelen Ormanı’nı da zeytinliklerimizi de kömüre vermeyeceğiz! Kömüre karşı yaşasın zeytin ağacı!”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
AKP’li Menemen Belediyesi’nde işçi kıyımı: "Köprüyü geçer geçmez gözünü işçilere dikti” TOKİ inşaatında hatalar olduğu ortaya çıktı 13. Alaçatı Ot Festivali başladı Mücadele bütün Datça kıyıları için Su indirimi için ilk adım