İktidarın desteği yalnızca ‘beklenti’

Hazine Bakanlığı, enerji enflasyonuna karşı destek verildiğini savunsa da faturalar bir yılda üçe katlandı. CHP’li Akın, kriz uyarılarının yapıldığını, Avrupa’da ise enerji fiyatlarının yüzde 90 oranında gerilediğini vurguladı.

Hüseyin Şimşek

Doğalgaz ve elektriğe gelen zamlar yurttaşın belini bükerken iktidarın ise tek çözümü ‘beklenti. CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, halkın enerji enflasyonuna karşı korunması için 2022 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bir çalışma olup olmadığını sordu. Bakan Nureddin Nebati imzasıyla verilen yanıtta, “Önümüzdeki süreçte yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı arttıkça enflasyon içerisindeki payının azalması ve enerji maliyetlerinin gerilemesi beklenmektedir” ifadeleri kullanıldı.


Parlamenter sistemin son bulup tek adam sistemine geçildikten sonra enerji faturalarının sürekli arttığına dikkat çeken Akın, 2022 yılında art arda yapılan zamların, vatandaşı enerji faturalarını ödeyemez duruma getirdiğini bildirerek artış oranlarını kıyasladı.

ZAM ÜSTÜNE ZAM YAPTILAR

Yanıtın bir sonuç içermediğini ifade eden Akın, 2022 yılında konutlarda doğalgaza yüzde 164, elektriğe ise yüzde 184 oranında zam yapıldığını bildirdi. CHP’li Akın, “Yalnızca 2022 yılı içinde enerji faturaları neredeyse üç katı arttı. İktidar hâlâ alay eder gibi destek verildiği algısına sarılıyor. Oysa 2023 yılında tek kuruş düşmedi” dedi. 2022 yılında iktidarın yanlış kararları nedeniyle enerji faturalarına zam üstüne zam yapıldığını söyleyen CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“Geçen yıl yanlış ekonomi ve enerji politikalarıyla enerji faturaları rekor oranda arttı. İktidar, kendi beceriksizliğini bütün dünyada enerji fiyatları katlandı bahanesiyle gizlemeye çalıştı. Ancak geçtiğimiz yıl Avrupa bölgesinde enerji enflasyonu artan birinci ülke olduk. 2022 yılında yapılan fahiş zamların tamamı hâlâ yürürlükte ve vatandaşlarımız bir yıl öncesine göre neredeyse üçe katlanan faturaları hâlâ ödemek zorunda bırakılıyor.” “Bakan Nebati ‘önümüzdeki dönemde’ enerji maliyetlerinin düşmesinin beklendiğini ifade etmişti. Fahiş zamları yaparken bahane ettikleri Avrupa’daki doğalgaz fiyatları son 7 ayda tam yüzde 90 oranında geriledi. Daha önce megavatı 360 Avro olan Avrupa piyasasında fiyatı belirleyen TTF borsasındaki doğalgaz fiyatı şu an 42 Avro durumunda. Başka bir deyişle maliyetlerin rekor oranda düşmesine karşın Türkiye’de geçen yıl üçe katlanan enerji faturaları tek bir kuruş bile inmiş değil. Avrupa fiyatları yüzde 90 düşerken, ‘Tarifelerde indirim yapmadan destek veriyoruz’ demek vatandaşla alay etmektir.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Türk-İş Başkanı Atalay'dan asgari ücret açıklaması Yüksek seyir tam gaz: Dolar/TL rekora yakın! Altın yeniden yükselişe geçti: Gram altın ne kadar oldu? IBAN korkusu Maliye'yi kilitledi: Tahsilat yapanlara ne işlem yapılacak? Motorine indirim geliyor