İnatla Rock’n Roll

‘Artıbir Sunar: Rock Off Festival’ bu yıl da güçlü kadrosu ile sanatseverlerle buluşuyor. Festivalin direktörü Onur Sabuncu, ekonomik olarak zor zamanlar olmasına rağmen festivali inatla sürdürdüklerini söylüyor.

Erkin Can SEYHAN

İstanbul’un rock ve metal kültüründe son yıllarda ön plana çıkan etkinliklerden Rock Off Festival, üç yıl sonra yeniden müzikseverlerle buluşuyor. Ana sponsorluğunu Artıbir’in üstlendiği festival Kreator, Leprous, The Halo Effect, Thurisaz, Saints ‘N’ Sinners, Moribund Oblivion ve Yaşru gruplarının performansları ile birlikte imza seansları, söyleşiler ve akustik performanslara ev sahipliği yapacak. Festival, 30 Temmuz Cumartesi günü Parkorman’da gerçekleştirilecek. Metehan Mert Çakır ve Adil Akbay ise DJ performansları ile festivalde yer alacak.

Bu yıl, ana sahneye 2020 yılında kaybettiğimiz müzik yazarı Çağlan Tekil’in isminin verileceği Artıbir Sunar: Rock Off hakkındaki detayları festivalin organizasyonuna öncülük eden Onur Sabuncu ile konuştuk.

2014’te ilk kez düzenlenen Rock Off, artık her yaz beklenti haline gelen ve programı heyecanla beklenen bir geleneğe dönüştü. Bunu nasıl başardınız, festival yönetimi olarak motivasyonunuz nedir?

Öncelikle en büyük motivasyonumuz, metal müziğe karşı duyduğumuz sevgi, aşk ya da nefret… Ne derseniz deyin. Bütün duygularımızı beraberinde yaşadığımız müzik, o müziğin kahramanları ve bizim gibi düşünenler için bu işi yapmak, bizim için başlı başına bir motivasyon kaynağı. Beklentiye gelince Rock Off, 2014 yılında bence o tarihe kadar, çok uluslu şirketler veya holdinglerin gerçekleştirdikleri festivalleri saymazsak, yapılmış olan en iyi kadrolu festivaldi. Megadeth, Amon Amarth, HIM ve Gojira gibi gruplar sahne aldı. 2015 yılında da üstüne koyarak ilerledik. O yılda da Korn, Apocalyptica, Behemoth ve yine Gojira sahne aldı. Bundan ötürü sonraki yıllarda metal dinleyicilerinin beklentileri de yükselmeye başladı.

Onur Sabuncu, Festival organizatörü

Rock Off’ta her yıl, büyük yabancı gruplarla birlikte yerli gruplar sahne alıyor. Türkiye’de bu yönüyle ön plana çıkan müzik organizasyonlarının sayısı bir hayli az. Dünyaca ünlü gruplarla aynı festivali paylaşmanın yarattığı birlikteliğin yerli metal müziğe yansımaları nasıl oluyor? Festivaldeki yerli grupları hangi kriterlere göre belirliyorsunuz?

Rock Off kesinlikle bir uluslararası metal müzik festivali. Bu seneye kadar yabancı grup olmayan hiçbir günü olmadı, olmayacak da. Yerli gruplar ve müzik hayranlarının da, ilham aldıkları sanatçılarla aynı havayı solumaları, aynı kilometrekare içerisinde bulunmalarının, onların bu müziğe olan bağlılıklarını arttırdığını düşünüyorum. Yerli grupları genelde aktif olup, bir şeyler yapmaya çabalayan gruplardan seçmeye çalışıyoruz. Özellikle tek günlük festivallerde çok fazla grup çıkaramıyoruz, dolayısıyla sene içerisinde albüm çıkarmış veya çıkarmak üzere olan grupları tercih ediyoruz. Tabii ülkemizde çok sevilen ancak fazla sahne almayan/alamayan, albümü olan grupların da festivalin kadrosunda yer almasını tercih ediyoruz.

ANA SAHNEMİZİN İSMİ ÇAĞLAN TEKİL OLACAK

Rock Off Festival’i 2014’ten beri düzenliyorsunuz. Ekonomik koşullar, OHAL ve pandemi üst üste geldi. Bu zorlu şartlarda festivali sürdürülebilir kılmanızdaki etmenler neler?

Sadece Rock Off için değil, tüm sektör için çok zorlu zamanlardan geçtik ve geçiyoruz. Önce pandemi, sonra ekonomi, müzik yasakları derken en çok etkilenen sektör de tabii ki müzik sektörü. Ancak şartlar ne olursa olsun pes edecek insanlar değiliz, elimizden geldiğince festivali devam ettirmeye çalışacağız. Ancak, elbette sponsorlarımız olmadan bu işi yapmak imkânsız. 2014’ten bugüne geçen seneler içinde bizi hiç yalnız bırakmayan sponsorlarımıza çok teşekkür ederim. Umarım ekonomi bir an önce düzelir ve biz de daha iddialı kadrolarla yolumuza devam ederiz.

Festivalin ilk yıllarında Ronnie James Dio ve Lemmy Kilmister’ın isimleri onore edilerek festivalin ana sahnesine onların isimleri verilmişti. Rock Off 2022’de bu şekilde anacağınız bir isim var mı?

Bu sene ana sahnemizin ismi Çağlan Tekil sahnesi olacak. Rock Off, Çağlan Tekil’in olmadığı bir dünyada ilk defa gerçekleşecek, onun ismini tüm yeni jenerasyonun duyması lazım. Türkiye’de metal müzik için ondan daha çok emek vermiş kimseyi tanımıyorum, umarım metal tanrıları ile kadeh tokuşturuyordur ve o gece festivalde bizimle olur.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Şair Haydar Ergülen'den 'vize' isyanı Kaybolma sanatı Zülfü Livaneli’ye ‘Yılın En İyi Hikâye Ödülü’ Müziği bırakan Deniz Tekin İngilizce öğretmeni oldu Aşkın Nur Yengi’den emekli aylıklarına gönderme