İran'ın Dünya Kupası'ndan elenmesini kutlayan bir kişi öldürüldü

İran İnsan Hakları Örgütü, İran Milli Takımı'nın 2022 FIFA Dünya Kupası'ndan elenmesini kutlayan Mehran Semak'ın İran güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü duyurdu. Örgütün açıklamasının ardından Semak’ın ölümünü resmi olarak doğrulayan İranlı yetkililer, olayı 'şüpheli' olarak niteledi. Yetkililer cinayetle ilgili soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.

İran'ın Katar'daki Dünya Kupası'nda ABD'ye yenilmesine yönelik 'kutlama' gösterilerinde 27 yaşındaki Mehran Semak'ın ölümü resmi olarak doğrulandı. İran İnsan Hakları Örgütü (IHR) söz konusu kişinin kutlamalar sırasında arabasının kornasını çalınca güvenlik güçleri tarafından açılan ateşle başından vurularak öldürüldüğünü aktarmıştı.

İran Öğrenci Haber Ajansı'na (ISNA) göre, Gilan eyaleti Savcısı Fellah Miri, önceki gece Bender Enzeli kentinde İran Milli Takımı'nın 2022 FIFA Dünya Kupası'nda ABD'ye mağlup olduğu maç sonrasında bir kişinin saçmayla vurularak öldürüldüğünü söyledi. Cinayeti "şüpheli" olarak niteleyen Miri, olayla ilgili Bender Enzeli Savcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını belirtti.

Semak'ın cinayetiyle ilgili açıklama yapan Bender Enzeli Emniyet Müdürü Cafer Cevanmerdi de söz konusu cinayetle bağlantılı çok sayıda şüphelinin gözaltına alındığını ancak cinayeti işleyen kişinin tespiti için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Cevanmerdi, ayrıca ilk incelemelere göre, öldürülen kişinin "av tüfeğiyle" vurulduğunun tespit edildiğini ve olayla ilgili detaylı bilginin adli tıp raporu ve teknik incelemelerin sonuçlanmasının ardından kamuoyuna açıklanacağını ifade etti.

İRANLI YETKİLİLER DOĞRULADI

IHR ve ISNA'nın açıklamalarının ardından konuşan İranlı yetkililer de Semak'ın ölümünü doğruladı. Olaya ilişkin açıklama yapan iki yetkili de söz konusu kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürülüp öldürülmediğine dair net bilgi vermedi.

Olayı "şüpheli" olarak niteleyen İranlı yetkililer cinayetle ilgili çok sayıda şüphelinin gözaltına alındığını ancak cinayeti işleyen kişinin tespiti için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

MİLLİ FUTBOLCUNUN ÇOCUKLUK ARKADAŞI

Öte yandan İran Milli Takımı'nın oyuncularından Said İzzetullahi, Instagram hesabından konuya dair paylaşım yaptı. İzzetullahi, öldürülen kişinin çocukluk arkadaşı olduğunu belirtti.

Dünya Kupası için Katar'da bulunan İzzetullahi, yıllar önce birlikte çektirdikleri fotoğrafı paylaşarak, "Acı mağlubiyetten sonra senin vefat haberini almak yüreğimi daha çok yaktı. Eski dostum, bilmelisin ki her geçen gün bu dünyada insanlık daha da azalıyor" ifadelerini kullandı.

'KUTLAMA GÖSTERİLERİ'

İran'ın Dünya Kupası'nda ABD'ye 1-0 yenilerek turnavadan elenmesi sonrasında 'kutlama' gösterileri düzenlenmişti.

İranlı gazeteci Masih Alinejad Twitter'da kutlama videolarını paylaşarak, "İran, insanların futbola tutkuyla bağlı olduğu bir ülke. Şimdi ise Sanandaj şehrinde sokaklara döküldüler ve futbol takımlarının ABD karşısında aldığı mağlubiyeti kutluyorlar. Hükümetin kanlı rejimini normalleştirmek için sporu kullanmasını istemiyorlar." ifadelerini kullanmıştı.

MİLLİ MARŞI OKUMAYAN FUTBOLCULAR AİLELERİYLE TEHDİT

ABD merkezli CNN International ise oyuncuların bir sonraki maçta milli marşa katılmaması halinde, ailelerinin hapis ve işkence ile tehdit edildiğini öne sürmüştü. Bunun üzerine futbolcular Amerika Birleşik Devletleri maçından önce milli marşı okumuştu.

MAHSA AMİNİ PROTESTOLARI

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini, 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.

Resmi kaynaklardan olaylarda sivillerin ve güvenlik güçlerinin öldüğüne dair açıklamalar yapılsa da ölü sayısı hakkında net bilgi verilmiyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Rusya'dan dikkat çeken F-16 mesajı Dolar milyarderleri listesi: İstanbul ilk kez Avrupa'da ilk 5'e girdi! 2024 Avrupa Parlamentosu seçimleri: Avrupa’yı sağ mı yönetecek? Belçika Başbakanı: PKK için gösteri tolere edilemez Avustralya Alice Springs'te 18 yaş altına sokağa çıkma yasağı