İş, ekmek, özgürlük

İşçiler, emekçiler, hak savunucuları... Dünyanın dört bir tarafında kitleler ayakta. Fransa’dan Hindistan’a, Arjantin’den Güney Afrika’ya grevler, boykotlar ve eylemler yönetimleri sarsıyor. Açlık, yoksulluk, hayat pahalılığı ve baskılar artarken meydanları dolduran protestocular “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak”, "İş, ekmek yoksa barış da yok" diyor.

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’dan Asya’ya, Afrika’dan Güney Amerika’ya yerkürenin her köşesinde artan pahalılığa, sefalete, kötü yönetimlere ve otoriter liderlere karşı büyük bir öfke var. Emekçiler, çalışanlar, halklar daha iyi bir yaşam için meydanları, alanları dolduruyorlar. Grev dalgaları Pasifik’ten Atlantik’e tüm kıyıları vurmaya devam ediyor eylemlerden biri biterken bir diğeri başlıyor. Kabaran faturalara, artan hayat pahalılığına, eriyen ücretlere, kötü çalışma koşullarına karşı taleplerini haykıran emekçiler, yoksullaştıran politikalara karşı gemileri yakmış durumda.

ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

Covid-19 pandemisinin üzerine gelen Ukrayna Savaşı’nın da etkisiyle açlık, yoksulluk ve hayat pahalılığı artarken meydanları dolduran kitleler “artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” diyor. Zenginler daha fazla zenginleşirken yoksulluk ve daha fazla sömürü dayatılan emekçiler, acı faturanın kendilerine çıkarılmak istenmesine itiraz ediyor. Çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesini isteyen kitleler hemen her gün grev ve eylemlerle taleplerini dile getiriyor.

EGEMENLERİ KORKU SARDI

Yıkımın sorumlusu iktidarlardan hesap soran halklar, geri adım atmamakta kararlı. Egemenleri ise korku sarmış durumda. İşçilerin hak arayanların, demokrasi ve özgürlük talep edenlerin üstüne kolluk kuvvetlerini salan iktidarlar, tüm baskılara rağmen isyan dalgasını bastıramıyor. Grev ve eylemlerin özellikle Avrupa’da yoğunlaşması dikkat çekiyor. Ukrayna Savaşı’nın yarattığı tahribatın her geçen gün daha fazla hissedildiği kıtada, Fransa’dan İngiltere’ye, Yunanistan’dan Almanya’ya grev ve eylemlerin ardı arkası kesilmiyor. Egemenler savaş için tüm kaynakları seferber ederken her geçen gün yoksullaşan emekçiler bu duruma tepkilerini dile getiriyor.

OTORİTERLİĞE BAŞKALDIRI

İşçi ve emekçilerin hak taleplerinin yanında pek çok ülkede de popülist sağcı liderlere, otoriter yönetimlere karşı geniş çaplı protesto eylemleri gerçekleştiriliyor. İsrail’den Peru’ya, Senegal’den Sudan’a çok sayıda ülkede baskılara, dayatmalara karşı kitleler başkaldırmış halde. İran’da ise molla rejimine karşı yakın tarihin en görkemli isyanı yaşanıyor. Mahsa Amini’nin öldürülmesi sonrası başlayan eylemler kitlesel bir halk ayaklanasına dönüşürken kadın haklarının hedef alındığı ABD ile Afganistan’da da yönetimlere tepkiler yükseliyor.

***

FRANSA/HOLLANDA

Neoliberalizme isyan

Macron hükümetinin parlamentoda oylamadan geçirdiği emeklilik reformuna tepki dinmiyor. Paris, Lyon, Marsilya ve ülkenin dört bir yanında göstericiler, reformun geri çekilmesini talep ediyor. "Macron, 16. Louis’nin kafasını kestik, yeniden başlayabiliriz" sloganları dikkat çekiyor. Komşu ülkeler Hollanda ve Almanya’da da emekçiler isyanda.

İSRAİL/MISIR

Baskıya karşı direniş

Binyamin Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı hükümetin "yargı reformu"na karşı ülke genelinde düzenlenen protestolar büyüyor. Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un ardından eski Savunma Bakanı Benny Gantz da benzer şekilde bir "iç savaş" uyarısında bulundu. Mısır’da ise başta tekstil işçileri olmak üzere açlığa mahkum edilen çalışanlar eylemler yapıyor.

PERU/ARJANTİN

Güney’de halk ayakta

Güney Amerika ülkelerinden Peru’da 7 Aralık’taki parlamento darbesiyle görevden alınan solcu lider Pedro Castillo’nun taraftarları darbecilere karşı sokakları bırakmıyor. Üç ayı aşkın bir süredir hemen her gün devrik lider Castillo’nun görevine iadesi için alanlara çıkan Perulular tüm müdahalelere rağmen pes etmiyor.

TUNUS/SENEGAL

Otoriterliğe başkaldırı

Afrika’nın pek çok köşesinde otoriter yönetimlere karşı pek çok ülkede eylemler var. Tunus’ta muhafazakar lider Kays Said’in tek adam yönetimine tepki büyük. Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin çağrısıyla yapılan eylemde siyasi tutukluların bırakılması istendi. Senegal ve Güney Afrika’da da mevcut yönetimlere karşı kitleler çeşitli eylemler düzenliyor.

HİNDİSTAN

Çiftçiler yollara düştü

Hindistan’ın Maharashtra eyaletinde binlerce çiftçi Nashik kentinden Mumbai’ye yürüdü. Popülist otoriter lider Narondo Modi yönetiminin sorunlarını çözmesini isteyen çiftçiler kesintisiz elektrik ve tarımsal kredilerden feragat edilmesini istiyor. Çiftçiler günlerdir yollarda.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor Hollanda'dan ‘Gümrük Birliği’ için Kavala ve Demirtaş şartı Fukuşima'nın radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltılacak: Üçüncü evre yarın Hamas'tan Erdoğan'ın 'Kuvay-ı Milliye' sözlerine yanıt Çocuğun bulduğu fosil 202 milyon yaşındaymış