İspanya hükümeti, 'zenginlere' ek vergi artışı getirecek

İspanya'da hükümet büyük servetleri olanlar için geçici vergi artışı getirecek. Ülkede serveti 3 milyon Euro'nun üzerinde 23 bin zengini etkileyeceği belirtilen vergi artışından hükümet, gelecek iki yılda 1,5 milyar Euro'luk ek gelir sağlamayı planlıyor. Ülkede, yıllık geliri 21 bin Euro'nun altında olanlara ise vergi indirimi yapılacak.

İspanya'da sol koalisyon hükümeti, Rusya-Ukrayna savaşının neden olduğu ekonomik sorunlarla mücadele kapsamında 2023-2024 yıllarını kapsayacak şekilde büyük servetleri olanlar için geçici olarak vergi artışı getirileceğini duyurdu.

Maliye Bakanı Maria Jesus Montero, düzenlediği basın toplantısında, düşük gelirliler ve serbest meslek sahipleri için kişisel gelir vergisinde indirim, yüksek gelirliler ve büyük servetleri olanlar için de "Büyük Servetler Dayanışma Vergisi" adıyla ek bir vergi getirilmesini öngören mali önlemler paketini açıkladı.

VERGİ ARTIŞI NASIL OLACAK?

Ülkede serveti 3 milyon Euro'nun üzerinde olan 23 bin kişiyi etkileyeceği belirtilen vergi artışından hükümet, gelecek iki yılda 1,5 milyar Euro'luk ek gelir sağlamayı planlıyor.

Verilen bilgiye göre vergi artışları, serveti 3 ile 5 milyon Euro aralığındakilerde yüzde 1,7, 5 ile 10 milyon Euro arasındakilerde yüzde 2,1 ve 10 milyon Euro'nun üzerindekilerde yüzde 3,5 olarak belirlenecek.

Diğer yandan gelir vergisi oranları yıllık geliri 200 bin Euro'nun üzerinde olanlarda yüzde 26'dan 27'ye, 300 bin Euro'nun üzerinde olanlarda yüzde 28'e çıkarılacak.

DÜŞÜK GELİRLİLER İÇİN VERGİ İNDİRİMİ YAPILACAK

Montero, mali önlemler kapsamında yıllık geliri 21 bin Euro'nun altında olanlara ise vergi indirimi getirileceğini bildirdi.

Hükümet, düşük gelirliler için getirilecek vergi indiriminin ülkedeki işçilerin yüzde 50'sini kapsayacağını öngörüyor.

"Yılda 18 bin Euro kazanan bir işçi yeni vergileme ile 746 Euro tasarruf edecek" şeklinde örnek veren İspanyol Bakan, "Mali konularda daha adil bir sisteme ihtiyacımız var. Orta sınıf ve işçiyi en iyi savunma yolu kamu hizmetlerini güçlendirmektir. En kötü tehdit ise sosyal eşitsizlik yaratmaktır" yorumunu yaptı.

Hükümet, mali önlem paketi ile 2023-2024'te toplam 3 milyar 144 milyon Euro vergi toplayacağını açıkladı.

AA

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Frankfurt'ta BirGün'e görkemli kutlama Deniz parkı krizi Batı’da savaş yorgunluğu: Biden-Scholz Planı Skandal ortaya çıktı, Macar halkı sokağa indi Almanya’da ehliyetler değiştiriliyor: Tarih tarih yenileme planı ve merak edilenler