İsraf havalandı!

İki yıldır hiç yolcu inmeyen Uşak Havalimanı’nda 83 personel çalışıyor. Giderleri devletin kasasından karşılanan havalimanı için 2023 ve 2024’te kullanılmak üzere akaryakıt alınmak istendiği ortaya çıktı.

Berkay SAĞOL

AKP iktidara geldiği günden bu yana havalimanı ve yol yapmakla övünse de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün havalimanlarına ilişkin verileri dikkat çekici.

Kamunun kasasından milyonlarca lira harcanarak yapılan Uşak Havalimanı yıllardır atıl durumdayken 2021 yılında ve 2022 yılının ilk 9 ayında durum daha da kötü. DHMİ Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Uşak Havalimanı’nı 2020 yılında toplam 7 bin 500 kişi kullandı. Ancak, 2021 yılında ise sadece 52 yolcunun Uşak Havalimanı’nı kullandığı belirtildi. Bu yılın ocak ve nisan aylarını kapsayan ilk dokuz ayında ise 83 personelin görev yaptığı, milyonlarca liralık araç ve gereçlerin bulunduğu havalimanı hiç kullanılmadı.

Yolcu inmeyen Uşak Havalimanı ise para yutmaya devam ediyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) Uşak Hava Alanı Müdürlüğü, 2023 ve 2024 yılları için akaryakıt alım ihalesi gerçekleştirdi. İlan bilgilerinde 42 bin litre motorin ve 8 bin litre kurşunsuz benzin alımı yapılacağı belirtildi.

Konu hakkında BirGün’e açıklama yapan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, “2021 yılının ocak ayından beri hiç yolcu uçağı inmediği için çalışmayan Uşak Havalimanı’nda bugüne kadar yaklaşık 90 personel devletten hiç çalışmadan maaş alıyor. Yıllar önce aynı havalimanına İstanbul›dan kalkan uçağı indirecek ve Uşak Havalimanı›nda karşılayacak eleman olmadığı için büyük bir skandala imza atılmıştı. Milyonlarca liralık araç ve gereçlerin bulunduğu havalimanı hiç kullanılmadan çürüyor. Uşaklı sanayicimiz, Uşaklı hemşehrilerimiz, Uşaklı gurbetçilerimiz bu havalimanını kullanamıyorlar” dedi.

‘HER ŞEY HAZIR UÇAK YOK’

Kamunun bütçesinden milyonlarca lira harcanan ve 1998 yılında açılışı yapılan Uşak Havalimanı’nın yolcu garantisi verilen Kütahya’daki Zafer Havalimanı için kapatıldığını vurgulayan Yalım, “Şimdi çalışmayan hava limanı için 42 bin litre motorin ve 8 bin litre kurşunsuz benzin alımı yapılması için ihale yapılıyor. Bu kadar mazot nerede kullanılacak? Bu kadar süper benzin nerede kullanılacak? Havalimanı yetkilileriyle görüştüğümde alınan akaryakıtın yer hizmetleri için kullanılacağını öğrendim. Çim alanlarının bakımı, pistin temizlenmesi yani her an kullanılabilir olması için alım yapılıyormuş. Uşak Havalimanı kamu kaynakları ile ayakta kalmaya devam ediyor. Her şey hazır ama inan kalkan uçak yok” diye konuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Metin Altıok’un ismi Konak’ta yaşayacak Güllük Limanı’nın işletme hakkı 45 yıllığına satıldı Aytaç Kurt: Birinci görevim Datça’yı korumak Tunç Soyer'den veda buluşması: Maksimum potansiyelimle çalıştım Buca’da ‘Halk Buluşması’