İsrail'de Netanyahu geri adım atmasına rağmen protestolar sürüyor

İsrail Başbakanı Netanyahu, ülke çapında 13 haftadır kitlesel protestolara yol açan tartışmalı ‘yargı reformunun’ ertelediğini açıkladı. Yargı düzenlemesinin ertelenmeyip tamamen durdurulmasını isteyen göstericiler protestolara devam ediyor.

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin 23 Mart’ta Meclis’ten geçirdiği ‘yargı reformuna’ yönelik protestolar devam ediyor. Netanyahu, düzenlemenin ertelendiğini açıklasa da göstericiler tamamen durdurulmasını istiyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un da durdurulmasını talep ettiği düzenlemeye karşı giderek büyüyen ve kitleselleşen tepkilerin ardından geri adım atan Netanyahu, dün (27 Mart) akşam koalisyon ortaklarına yargı düzenlemesini askıya alma kararını iletti.

Ancak bu kararı yeterli bulmayan göstericiler protestolara devam ediyor. Dün akşam yapılan protestolarda iki polisin yaralandığı, beş göstericinin gözaltına alındığı belirtildi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşuna (KAN) göre İsrail polisi, Tel Aviv merkezindeki Ayalon Caddesi'ni demir bariyerlerle kapatmaya çalışan ve ateş yakan göstericilere müdahale etti.

TOMA, göz yaşartıcı ses bombası ve atlı birliklerle göstericileri dağıtmaya çalışan polislerden ikisi, atılan cam şişelerle yaralandı.

Yediot Ahronot gazetesi ise olayda beş göstericinin gözaltına alındığını, Ayalon Caddesi yakınlarında yargı düzenlemesi karşıtları ile destekçileri arasında da arbede yaşandığını yazdı.

NETANYAHU HÜKÜMETİNİN TEPKİ ÇEKEN ‘YARGI REFORMU’

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören bir ‘yargı reformu’ planladıklarını duyurmuştu.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümeti, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

YÜKSEK MAHKEME’NİN YETKİLERİ ELİNDEN ALINACAK

Ülkedeki en yüksek yargı makamı olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclis’in çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen ‘temel yasalara’ aykırılık gerekçesiyle bozma yetkisine sahip. Ancak Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde Yüksek Mahkeme’nin Meclis’in çıkardığı kanunları bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alınacağını belirtmişti.

YASA, BAŞBAKAN’IN GÖREVDEN ALINMASINI ZORLAŞTIRIYOR

Hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi, İsrail içinde ve uluslararası alanda da yoğun şekilde eleştiri alıyor. İsrail ordusunda savaş pilotları, denizaltı subayları, siber güvenlik uzmanları, özel kuvvetler gibi birimlere bağlı binlerce yedek asker, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesini uygulaması durumunda görevlerine devam etmeyeceklerini ve eğitimlere katılmayacaklarını açıklamıştı.

SAVUNMA BAKANI GÖREVDEN ALINDI

Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin öngördüğü ‘yargı reformu’, ülke genelinde yaklaşık 13 haftadır protestolara neden olurken düzenlemenin durdurulması çağrısında bulunan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın pazar akşamı görevden alınması bardağı taşıran son damla oldu.

Gallant'ın görevden alınmasının ardından yüz binlerce İsrailli sokaklarda yargı tasarısını ve Gallant'ın görevden alınmasını protesto ederken Netanyahu'ya istifa çağrıları yaptı.

MECLİS’TEN GEÇTİ

Devam eden tartışma ve tepkilere rağmen ‘yargı reformu’ kapsamındaki yasa tasarısı 23 Mart'ta Meclis'ten geçti. İsrail'de iç ve dış istihbarat teşkilatları, diğer güvenlik kurumlarının çalışanları da yaptıkları açıklamalarla hükümetin yargı düzenlemelerine karşı itirazlarını duyurdu.

HERZOG’DAN ÇAĞRI

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da ülkede siyasi krize yol açan tartışmalı düzenlemenin derhal durdurulmasını istemişti. Ülkenin güvenliğinin tehdit altında olduğunu vurgulayan Herzog, “Halkın tamamı derin bir endişeyle hareket ediyor. Güvenliğimiz, ekonomimiz ve toplumumuz tehlike altında. Sorumluluğum gereğince, İsrail halkının birliği için sizi (yargı reformuna ilişkin) yasal süreci derhal durdurmaya çağırıyorum" demişti.

Giderek büyüyen protestoların ardından dün (27 Mart) sabah saatlerinde İsrail’in orta kesimlerdeki Herzliya ve Kfar Saba kentleri ile Zikhron Ya'akov ilçesi belediye başkanları, yayımladıkları ortak bildiride Netanyahu'nun ofisinin önünde açlık grevine başlayacaklarını açıklamıştı.

NETANYAHU GERİ ADIM ATTI

Dün akşam İsrail Başbakanı Netanyahu, ülke çapında 13 haftadır kitlesel protestolara yol açan tartışmalı yargı düzenlemesini ertelediğini açıklasa da protestolar devam ediyor.

(AA)

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Türkiye'nin Hannover Başkonsolosluğuna saldırı Birleşmiş Milletler’in kararı İsrail’de öfke, Filistin'de memnuniyet yarattı Çin’e karşı yeni ittifak Pakistan'da Çinli mühendislere bombalı intihar saldırısı: 6 kişi hayatını kaybetti JP Morgan'dan petrol uyarısı