İstanbul Barosu’ndan 25 Kasım açıklaması: Şiddet ve gözaltı işlemleri hukuka aykırı

İstanbul Barosu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle sokağa çıkan, aralarında avukatların d bulunduğu kadınların darp edilmesine ve gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde İstanbul Tünel Meydanı’nda bir araya gelmek isteyen kadınlara yönelik polis müdahalesine dair açıklama yapan İstanbul Barosu, “Polis tarafından uygulanan şiddet ve gözaltı işlemleri hukuka aykırıdır; kabul edilemez” dedi.

Kadınlar dün Tünel Meydanı’na çıkmak isterken gözaltına alındı. Avukatlar ve gazetecilere de gözaltına alınan kadınlar arasındaydı. 200’e yakın kadının gözaltına alındığı eylemde, TOMİS yöneticisi Dilbent Türker’in de bacağı kırıldı.

İstanbul Barosu, dün akşam saatlerinde yaşananlara dair yazılı bir açıklama yayımlayarak, 25 Kasım için bir araya gelen kadınlara müdahale edilmesinin gösteri ve yürüyüş düzenleme hakkını ihlal ettiğini belirtti.

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç’ın Başsavcı ile ve emniyetle sürecin başından itibaren gözaltına alınanların serbest bırakılması için görüştüğü kaydedilen açıklamada, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle Taksim'de Anayasal hakları gereğince basın açıklaması ve gösteri yürüyüşü düzenlemek için toplanan aralarında meslektaşlarımızın da bulunduğu kadınlar, kolluk tarafından hukuksuz olarak gözaltına alınmış ve böyle bir günde kendilerine şiddet uygulanmıştır” denildi.

"KABUL EDİLEMEZ"

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:

“Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde kolluk tarafından, aralarında meslektaşlarımızın da bulunduğu kadınlara yapılan müdahale, Anayasa (m. 34) ile tarafı olduğumuz İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi (m. 20), Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi (m. 21), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (m. 11) düzenlemelerinde yer alan ‘izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını’ ihlal ettiği gibi polis tarafından uygulanan şiddet ve gözaltı işlemleri de hukuka aykırıdır; kabul edilemez.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Oyuncu Hayal Garip, şiddete maruz bırakıldığını açıkladı Uşak Üniversitesi'nde taciz skandalı: Öğretim görevlisi açığa alındı Bursa’da vahşet: Hamile kadını cinsel ilişki sırasında öldüren erkekten çirkin savunma Fatih'te bir kadına şiddet uygulayan erkek, tutuklandı İntihar girişiminde bulunan Zelal: Abilerim istismar etti, ailem intihara zorladı