İstanbul Bilişim’in konkordato ilan etmesi tüketicileri mağdur etti

İstanbul Bilişim konkordato ilan ettiğini açıkladı. Ürünlerini ve paralarını alamayan tüketiciler daha da mağdur oldu. Avukat Hıdır Kırkıcı ise birkaç yıl içinde şirketin 250 bin TL’lik sermayesinin 150 milyon TL’ye yükseldiğini ve çok uzun vadelerde ödeme taahhüdünde bulunduğunu kaydetti.

BERKAY SAĞOL

Türkiye’de 2002 yılından bu yana faaliyet gösteren online alışveriş sitesi İstanbul Bilişim’den alışveriş yapan yüzlerce tüketici dolandırıldığını iddia ederek savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Yaklaşık 15 bin kişinin mağdur edildiği düşünülen alışveriş sitesinin sorumluları hakkında savcılık tarafından soruşturma başlatıldı. Ayrıca şirketin bir şikâyet sitesinde 30 bini aşkın şikâyeti olduğu da belirtildi.

Avukat Hıdır Kırkıcı birkaç yıl içinde şirketin 250 bin TL’lik sermayesinin 150 milyon TL’ye yükseldiğini ve çok uzun vadelerde ödeme taahhüdünde bulunduğunu kaydetti. Avukat Kırkıcı, hukuken bunun önünde bir engel yok gibi görünse de ödenemeyecek tutarda büyük sermayelerin uzun vadede şirkete konulmasının taahhüdü, şirketin boyutu ve bütçesi ile ilgili kamuoyunda gerçekdışı bir izlenime sebep olduğunu anlattı.

Şirketin konkordato ilan ettiğini açıklamasıyla beraber mağdur tüketiciler, en az üç ay süreyle herhangi bir icra takibi, ihtiyati haciz veya tedbir talebinde bulunamayacak, açılmış takiplerin ise durdurulacak, dava açılamayacak ve tüketici hakem heyetlerine başvurular yapılamayacak.

KISA SÜREDE SERMAYE ARTIRIMI YAPILDI

Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, şirketin 250 bin TL olan sermayesi, 22 Haziran 2017 tarihinde o dönemki hisse sahibi Tuncay Aydoğdu tarafından taahhüt verilerek 3 milyon TL’ye çıkarıldı. Sonrasında ise Tuncay Aydoğdu’nun hisseleri 28 Eylül 2017 tarihinde Almanya’da yaşayan Ediz Akın’a devrettiği öğrenildi. Ediz Akın tarafından ise önce 28 Aralık 2018 tarihinde, sonra da 9 Temmuz 2019 tarihinde taahhütlerle sermaye artırımı yapıldığı ve şirketin sermayesinin 8 milyon 100 bin TL’ye çıkarıldı. Bu sermaye artırımından sonra da Ediz Akın’ın tüm hisselerini 22 Temmuz 2019 tarihinde Nurettin Yavuz’a devrettiği öğrenildi.

8 MİLYONDAN 150 MİLYONA ÇIKAN SERMAYE ARTIRIMI

Nurettin Yavuz’un ise 12 Kasım 2019 tarihinde 24 ay taahhüt vererek şirketin sermayesini 150 Milyon TL’ye çıkardığı belirlendi. Sermayesini 150 milyon TL’ye çıkaran şirket ise 22 Temmuz’da konkordato ilan etti. Şirketin eski ortaklardan olan ve avukatlık yapan Mehmet Aydoğdu’nun ise, şirkete açılan icra davalarına avukatlık yaptığı bildirildi. Edinilen bilgiye göre önceden firmanın ürün fiyatlarını düşük göstererek tüketicilerden gelen siparişlerden bedel tahsil ettiği, satışa sunduğu ürünleri stok miktarını da internet sitesinde belirtmediği açıklanmıştı. Şirketin bu durumda tüketiciyi istismar ederek, faizsiz finans kaynağı olarak kullandığı belirtilmişti.

ŞİRKETİN İŞLEM HACMİ KISA SÜREDE OLAĞANÜSTÜ GENİŞLEDİ

Bir müvekkilinin icraya vermesi üzerine şirketle ilgili bilgi sahibi olan avukat Hıdır Kırkıcı, “Şirket hakkında internette uzun zamandır çok fazla şikâyet yapılmış durumda. Şirket 22 Temmuz 2020 tarihinde mahkemeden geçici konkordato mühleti aldı ve şirkete üç konkordato komiseri atandı. Müvekkilimin icra kararından sonra yaptığım araştırmada, şirketin belli bir tarihten sonra hızlı şekilde büyüdüğünü, ardı ardına şubeler açtığını ve işlem hacmini olağanüstü genişlettiğini fark ettim. Araştırmalarım sonucunda birkaç yıl içinde şirketin 250 bin TL’lik sermayesinin 150 milyon TL’ye yükseldiğini ve çok uzun vadelerde ödeme taahhüdünde bulunarak yapıldığının bilgisine ulaştım. Hukuken bunun önünde bir engel yok gibi görünse de ödenemeyecek tutarda büyük sermayelerin uzun vadede şirkete konulmasının taahhüdü, şirketin boyutu ve bütçesi ile ilgili kamuoyunda gerçekdışı bir izlenime sebep olmuştur. Konkordato ilan edilmesindeki amaç, şirketin kurtarılabileceği izlenimi oluşturmak olabilir zira bu indirimleri sürdürerek stok bulunmayan bir şirketin faaliyetine devamı mümkün olamaz. Tüketiciler, tek başlarına değil kendileriyle aynı sorunları yaşayan diğer binlerce mağdur ile örgütlü biçimde süreci takip etmelidir” diye konuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emekliye promosyon ödemeleri yarın başlıyor Dipsiz kuyularda emekçi kayboldu Ahmet Davutoğlu'ndan 'IMF' iddiası: Seçimden sonra ortaya çıkacak Ekstreye dikkat: Bankalar "fatura"yı müşteriye kesti 'Sayım' söylentisi fındık fiyatlarını düşürdü