İzmir’de sinema ve müzik coşkusu

3. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali sinema ve müziği buluşturdu. Festival bu iki alanın sorunlarının tartışılmasına zemin yaratmayı, zaman içinde bu alanlardaki üretimde İzmir’in payını artırmayı hedefliyor.

Kültür Sanat Servisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZFAŞ, İZELMAN ve Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliği ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü katkılarıyla düzenlediği 3. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali, 16 Haziran'da açılış töreniyle başlayacak. İlk yılından beri teması sinema-müzik ilişkisi olan festival, filmlerde özgün müzik kullanımını özendirmek amacıyla, sinema- müzik ilişkileri üzerinde yoğunlaşıyor, sinema ve müziği buluşturarak kültür endüstrileri içinde önemli bir yeri olan bu iki alanın sorunlarının tartışılmasına zemin yaratmayı ve zaman içinde bu alanlardaki üretimde İzmir’in payını artırmayı hedefliyor.

AÇILIŞ TÖRENİ ELHAMRA’DA

Festival mekânlarına yeni katılan tarihi Elhamra Sahnesi’nde düzenlenecek açılış töreninde Altın Palmiye sahibi yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın Kasaba, Mayıs Sıkıntısı ve Uzak filmlerinden seçilmiş 11 sahne üzerine bestelenen caz parçalarından oluşan Taşra Üçlemesi Caz Projesi, dünya prömiyerini yapacak. Konserde, projenin bestecisi piyanist Yiğit Özatalay’a, saksofonda Barış Ertürk, davulda Mustafa Kemal Emirel eşlik edecek. Vecdi Sayar direktörlüğündeki festivalin programında 100 uzun metraj, 20 kısa metraj film, film gösterimleri sonrası soru-cevap seansları, konserler, plak dinletisi ve usta isimlerle söyleşiler yer alacak. 

10 FİLM YARIŞACAK

Uluslararası Yarışma seçkisi, müzik ve dans dünyasını ve müzisyenlerin yaşamını konu alan ya da müziğin film içinde ön planda olduğu yapımlardan oluşuyor. Festival Ulusal Yarışma jüri başkanlığını Zuhal Olcay yaparken, jüri üyeleri Mehmet Açar, Mehmet Can Özer, Murat Kılıç, Vedat Sakman, Vuslat Saraçoğlu ve Zeynep Ünal görev yapacak. Kristal Flamingo için yarışacak 10 film şöyle: Ayna Ayna (Belmin Söylemez), Bars (Orçun Köksal), Bir Kar Tanesinin Ömrü (Kazım Öz), Iguana Tokyo (Kaan Müjdeci), Kabahat (Ümran Safter), Kar ve Ayı (Selcen Ergun), Karanlık Gece (Özcan Alper), Kendi Yolumda (Ömer Faruk Sorak), Kör Noktada (Ayşe Polat), Suna (Çiğdem Sezgin).

Uluslararası Yarışma jüri başkanlığını Macar yönetmen Krisztina Goda üstleniyor, jüri üyeleri ise Alexandra Enberg, Pelin Batu ve Serdar Kökçeoğlu. Yarışmada dünyanın farklı ülkelerinden 10 film var. Filmler şunlar: Carmen (Benjamin Millepied / Avustralya Fransa), Dans Başlasın (Empieza el Baile, Marina Seresesky / Arjantin, İspanya) Davulcu (Drameri, Kote Kalandadze / Gürcistan) Divertimento (Marie-Castille Mention-Schaar / Fransa) Heart by Tribal Galaxy (Ömer Safa Umar / Türkiye), Joyland (Saim Sadiq / Pakistan, ABD) Kapr Code / Lucie Kralova / Çekya, Slovakya) Habiszti - Çünkü! ( Habiszti - Csak ezert Is!, György Dobray / Macaristan) Ren Altını  (Rheingold, Fatih Akın / Almanya) Terezin (Gabriele Guidi / İtalya, Çekya, Slovakya).

Yarışma filmleri dışında Müziğin Yıldızları, Dünya Festivallerinden, Müziğin İzinde, Hayatın Ritmi, Renkli Rüyalar, Yarışma Dışı Özel Gösterimler bölümlerinde yapımlar sinemaseverlerle buluşacak. Müzik Konulu Kısa Film Proje Yarışması’nın finalisti 10 film ise Kısaca Müzik adlı bölümde olacak.

Özel bölümlerden biri ise İki Arada Bir Derede olacak. Göç ve göçmen sorunlarını ele alan filmlerden oluşan bölümde BM Mülteciler Yüksek Komiserliği işbirliği ile bir de söyleşi gerçekleşecek. Anılarına bölümünde Erden Kıral, Sarper Özsan, Dario Moreno, Vangelis ve Ryuichi Sakamoto filmlerinin gösterimleriyle anılacak.  Ustaya Saygı bölümünde ise Luchino Visconti’nin üç başyapıtı sinemaseverlerle buluşacak. 

Onur Ödülleri bu yıl Zuhal Olcay’a, Erkan Oğur’a, Fransız Grégoire Hetzel’e ve István Szabó’ya verilecek. 

Festivalde Zuhal Olcay, Erkan Oğur, Grégoire Hetzel ve István Szabó’ya ait unutulmaz filmler izleyiciyle buluşurken, Zuhal Olcay, Ahmed Adnan Saygun Merkezi’nde gerçekleşecek konser ile de şarkılarını seslendirecek.

Kültürlerarası Sanat Başarı Ödülü ise İranlı yönetmen Bahman Ghobadi’ye verilecek. Ghobadi, Dört Duvar / The Four Walls ve Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok / No One Knows About Persian Cats filmlerinin gösterileceği festivalde özel bir söyleşiyle sinemaseverlerle buluşacak.

Dizi Müzikleri Ödülleri’nin yanı sıra Ulusal Yarışma bölümünde FİLM YÖN ve SİYAD Ödülleri verilecek. Festivalin bu yıla özel bir diğer ödülü ise İzmir Kent Konseyi Ödülü olacak. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi de, Ali Can Sekmeç’in hazırladığı Türk Sinemasında Ses ve Müzik adlı kitabı okuyucularla buluşturacak. 

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Rust filmi setindeki kazaya ilişkin ilk hüküm verildi Yüreğimize dokunan filmler Jon Bon Jovi’nin müzik kariyeri sona erebilir Hazar Ergüçlü'den Nuri Bilge Ceylan yorumu: Üniversite eğitimi gibiydi Oyuncu Sevda Ferdağ hayatını kaybetti