Kadın katiline ağırlaştırılmış müebbet: Üç yılın sonunda gelen adalet

Düzce'de evli olduğu erkek tarafından katledilen Özlem Pirdal davasında, katil ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Anne Birsen Gümüş "Kızım geri gelmeyecek ama acımız bir nebze de olsa hafifledi” dedi.

Sibel BAHÇETEPE

Düzce’de 7 Şubat 2020’de Ziya Pirdal tarafından ‘‘aldatma bahanesi’’ ile katledilen 25 yaşındaki Özlem Pirdal davasından 3,5 yılın sonunda karar çıktı. Düzce 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonucunda Ziya Pirdal ‘‘ağırlaştırılmış müebbet hapis’’ cezasına çarptırıldı. Özlem Pirdal’ın annesi Birsen Gümüş, 3,5 yılın sonunda adaletin yerine geldiğini belirterek ‘‘Üç yıldır bu kararın çıkmasını bekliyorduk’’ dedi.

BALKONA BİLE ÇIKARMAZDI

Düzce’nin Cumayeri ilçesinde 3,5 yıl önce yaşanan olayda 28 yaşındaki Ziya Pirdal, 7 yıldır evli olduğu Özlem Pirdal’ı biri 10 aylık diğeri 2.5 yaşında olan çocuklarının gözleri önünde bıçaklayarak öldürdü. Olay sonrası yakalanan Ziya Pirdal tutuklandı.

Özlem Pirdal

Pirdal, polise verdiği ilk ifadesinde eşinin kendisini aldattığını iddia etmişti. Davanın ilk duruşmasında Pirdal, mahkemede bu ifadelerini hatırlamadığını söyledi ve psikolojisinin bozuk olduğunu öne sürerek emniyette kullandığı ifadelerin aksine pişman olduğunu kaydetti. Pirdal’ın ceza ehliyetinin tam olduğu da adli tıp raporuyla tespit edildi. Geçen haftalarda görülen karar duruşmasında mahkeme Ziya Pirdal’ı ‘‘eşe karşı kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis’’ cezasına çarptırdı. Cezada herhangi bir indirim de uygulanmadı. 

Ziya Pirdal 

Kararın ardından BirGün’e konuşan Özlem Pirdal’ın annesi Birsen Gümüş, davanın 3,5 yıl sürdüğünü anımsatarak ‘‘3,5 yıldır bu kararı bekliyorduk. Bir taraftan sevindik, bir taraftan da üzüldük. Çünkü kızım öldü, toprağın altında katil hâlâ nefes alıyor ve yaşıyor’’ dedi. Anne Gümüş, kızının evliliği boyunca ciddi sorunlar yaşadığını anlatarak "Ziya, çok kıskançtı. Kızımı evden çıkarmazdı. Bana geldiğinde bile kızım bir yere gdemezdi. Balkona ve cama çıkmasına dahi izin vermezdi. Aşırı kıskançtı’’ diye konuştu. Kadın cinayetlerinin çok arttığı bir dönemde olduğumuzu vurgulayan anne ‘‘Bu tür olayları hep televizyonlardan izlerdik ama insanın başına gelince maalesef daha iyi anlıyor. Karara sevindik, umarım katil cezaevinden çıkmaz. Bu karar içimizi biraz olsun ferahlattı’’ dedi. 

‘PİŞMAN DEĞİLİM’ DEMİŞTİ

Ailenin avukatı Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nden Hande Günoğdu ise sanığın ‘‘eşi kasten ve canavarca öldürme suçlarından’’ cezalandırılmasını talep ettiklerini ancak bu yönde karar verilmediğini anımsatarak ‘‘Cinayetin canavarca hisle işlendiği kanaatindeyiz" diye konuştu. Gündoğdu, "Olay günü sanık eve geliyor. Özlem yeni doğmuş bebeği ve 2,5 yaşındaki kızıyla ısınmak için sobanın olduğu yerde uyuyor. Anlatımına göre Özlem’i yataktan kaldırıyor ve ‘Çocuklar benden mi?’ diye soruyor. Ve Özlem’i orada bıçaklıyor. Kolluk ifadesinde, savcılıkta ve sorguda bunları söylüyor. Pişman olmadığını da belirtiyor. Hatta davanın ilk duruşmasında Ziya Pirdal’ın babası ‘Benim gelinim öyle bir şey yapmaz, yapamaz, çünkü bizimle bile görüştürmüyordu. Oğlum aşırı kıskançtı. Balkona çıkartmaz, perde bile açamazdı’ dedi. Ancak Zİya Pirdal, ilk celsede tüm ifadesini değiştirdi, ‘Olanları hatırlamıyorum ‘dedi. Biz eşi canavarca hisle kasten öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet talep ettik. Çünkü cinayeti canavarca hisle işlemişti. Ancak bu uygulanmadı. Ülkemizde kadın cinayetlerinde canavarca his ve eziyet çektirerek öldürme nitelikli hali uygulanmıyor’ dedi. Ülkede 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un hedefte olduğunu da anımsatan Gündoğdu, şöyle devam etti: ‘‘6284 şuan hedef tahtasında, çok ciddi bir yobaz ittifakı ve kadın düşmanı bir ittifakın olduğu bir meclis. Kadınlara bugüne dek hiçbir hak bahşedilmedi, her bir hak mücadele ile alındı. Daha karanlık döneme girdiğimiz doğru ama bizim açımızdan çok birşey değişmedi. Dün de haklarımızı mücadele ederek ve söke söke alıyorduk, şimdi de haklarımıza el uzatıldığında her yerde ve her düzeyde bunun mücadelesini vereceğiz. Türkiye’de kadın mücadelesinin yüksek enerjili olduğuna inanıyorum.’’

***

SAMSUN’DA KADINA ŞİDDET - (İHA)

Samsun’da bir erkek, tartıştığı kadını darp etti. Olay, Canik ilçesi Çay Mahallesi TOKİ konutlarının bulunduğu site içerisinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, bir erkek ve kadın arasında tartışma çıktı. Çıkan tartışmada şahıs otomobilden aldığı bıçakla ve diğer elinde tuttuğu taşla önce kadına, sonra kendisine zarar verdi. Olay yerindeki bıçaklı şahıs, ambulans ekiplerini darp edilmiş kadına yaklaştırmadı. Polis ekiplerinin olay yerine gelmesiyle şahıs elindeki bıçağı boğazına dayadı. Polisin çabası sonucu ikna olan şahıs gözaltına alındı. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yaşlı yoksulluğu patlaması yaşandı Erdoğan ve Altınok'un geçen hafta açtığı kulenin son durumu kameralara yansıdı AKP'li Bursa Büyükşehir Başkanı Aktaş, 26 milyon liralık şirkete ortakmış Meteoroloji'den gök gürültülü sağanak uyarısı İsmailağa’dan Cübbeli Ahmet açıklaması: Tekkemiz ve cemaatimizle hiçbir ünsiyeti kalmamıştır