Kadınlar Mahsa Amini için sokakta: İran’da, Türkiye’de ve her yerde özgürlük!

İran’da Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından katledilmesine yönelik öfke dinmiyor. Amini’nin öldürülmesini protesto etmek için ülkenin birçok kentinde bir araya gelen kadınlar, İstanbul'da Kadıköy ve Karkaköy'de buluştu. Kadıköy'de okunan basın açıklamasında, "Hiçbir gerici güç, faşist saldırı, dinci politika kadınların özgürleşmesine engel olamayacak" denildi.

Asena TUNCA

İran’da ahlak polisi tarafından ‘düzgün örtünmediği’ bahanesiyle gözaltına alındıktan sonra gördüğü şiddet sonucu komaya giren ve ardından hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini için Türkiye’nin dört bir tarafında yapılan eylemler sürüyor.

İstanbul’da Karaköy ve Kadıköy olmak üzere iki ayrı yerde protesto gerçekleştirildi.

İki bölgede de yoğun bir katılım gözlemlenirken Kadıköy'de toplanan kadınlar “İran’da, Türkiye’de ve her yerde özgürlük” pankartı açarak eylem yaptı. Eylemde "Kadın, yaşam, özgürlük", "Türkiye'den İran'a yaşasın dayanışma", "Mahsa Amini isyanımızdır", "Özgürlüğümüz ellerimizde" yazan dövizler taşıyan kadınlar Türkçe, Kürtçe, Farsça ve İngilizce sloganlar attı. Eyleme İstanbul’daki kadın örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve Türkiye’de yaşayan İranlı kadınlar katıldı.

Kadınlar tarafından okunan basın açıklamasında, "Tek adamlar ve tek adam rejimleri dünyanın her yerinde kadın düşmanlığı ile iktidarlarını kuruyor. Ama nafile, çünkü karşılarında onlara kafa tutan, susmayan, itaat etmeyen ve en büyük güç olan biz kadınlar bize dayatılan ahlakı, bizi hapsetmeye çalıştıkları aileleri, bizi mecbur etmeye çalıştıkları güvencesizliği ve bizi maruz bıraktıkları erkek şiddetini tepetaklak edecek güce sahibiz. Bugün İran’da ve her yerde dünyayı yerinden oynatacağız" denildi.

“HİÇBİR GERİCİ GÜÇ KADINLARIN ÖZGÜRLEŞMESİNE ENGEL OLAMAYACAK”

"İranlı kadınların ve İran halkının molla rejimine karşı verdiği mücadelenin yanındayız" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, "Hiçbir gerici güç, faşist saldırı, dinci politika kadınların özgürleşmesine engel olamayacak. Kazandığımız hiçbir şey bize egemenler tarafından bahşedilmedi, yaşamlarımız pahasına mücadele ederek kazandık. Bizleri tahakküm altına alan erkek egemenliğine karşı tüm dünyada birlikte yükselteceğimiz kadın mücadelemizle özgürlüğü kazanacağız. Bir kez daha İran rejimi başta olmak üzere tüm diktatörlüklere karşı kadın, yaşam özgürlük diyoruz" açıklaması yapıldı.

Eylemde dans gösterisi yapan sanatçı Leo, "Bu performansta gördüğünüz hareketler İran'da kadınların işkencede yaşadıklarını anlatıyor. Performansım İran kadınlarının sesidir" diye konuştu.

Polisin basın açıklamasının Farsça kısmının yapılmasına izin vermemesine kadınlardan tepki geldi. Kadınlar açıklamalarının Farsça kısmını da tamamladı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
‘Önce yaraladılar sonra saldırdılar’ Maraş'ta bir erkek evli olduğu Emine'yi silahla vurarak katletti Antalya'da bir kadın evli olduğu erkek tarafından bıçakla öldürüldü CHP'li Bankoğlu kadroların cinsiyete göre dağılımlarını sordu: Devlet kurumlarında kadın temsil oranları ne? Kürtaj hakkı: Eril tahakküme başkaldırı - III