Kardeş Sesler söyleşisi Ayvalık’ta yapıldı

Ege Barış ve İletişim Derneğinin düzenlediği Kardeş Sesler söyleşilerinin ilki Ayvalık Belediyesinin ev sahipliğinde Ayvalık’ta gerçekleştirildi.

BİRGÜN EGE

Kardeş Sesler söyleşilerinin birincisi Cunda (Alibey) Adası Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Egenin iki yakasından farklı yerleşmelerde sürdürülecek söyleşilerin ilkinin konuşmacıları Gazeteci ve sendikacı Fotini Sianou ve Gazeteci ve Pen Yazarlar Birliği Türkiye Başkanı Zeynep Oral'dı. Toplantının kolaylaştırıcılığını Ege Barış ve İletişim Derneği 2. Başkanı Zeynep Altıok üstlendi.

Açılışta Ege Barış Derneği Başkanı Bülent Tanık ve Midilli’dekurulu bulunan kardeş örgüt Siniparksinin genç başkanı Willy Tentoma dostluk ve barış mesajları verdiler.

Ege Barış ve İletişim Derneği Başkanı Bülent Tanık, “Siniparksi, Ege’de Bir arada var olma ve İletişim sözcüklerinin Yunanca karşılığıdır, dernek adına yaraşır biçimde 25 yılı aşkın süredir faaliyet göstermekte. Her iki Derneğimiz de barış aktivistleri ve dönemin belediye başkanları Osman Özgüven (Dikili) ve Stratis Pallis (Midilli) öncülüğünde 1980’lerde başlatılan barış dayanışma ve demokrasi etkinliklerinden kaynaklanmıştır. Ölümle yarıştırmak ya da karşılaştırmak değil ama bunların ölümden ağır, biteviye travmalar yarattığı ortadadır. Kökünden koparılıp, yaşlı ve çocuk sorumluluğu ile bilmedik toplumlara göç etmek ve yaşamak zorunda kalanların -Suriye ve Ukrayna kitlesel göçlerinin gösterdiği gibi- çoğu kadınlardan oluşuyor. Sığınmacıları, özellikle kadınları “tavşanlar gibi ürüyorlar” diye konuşanlara sözüm var; bu dil ırkçı ve cinsiyetçidir. Niyet o değilse, bilgisiz, ötekileştirici hakaretamiz ve çatışma kışkırtıcıdır. Duymuş olmaktan utanç duyuyorum” dedi.

Tanık şunları söyledi: “İnsan toplumların zenginliğinin kaynağıdır. Emek olmaz ise doğanın bize sundukları insan yaşam gereksinimlerinin karşılanmasında işe yarar hale gelemezler. Emek aynı zamanda iş araç ve gereçlerinin kabaca sermaye birikiminin de yaratıcısıdır. Toplumların zenginlik kaynağı her şeyden öte insan varlığıdır. İnsan tüketici nesne değil üretken öznedir. Onu yoksun bırakan işsizliğe mahkûm eden, toplumsal düzen, kapitalizm ve emperyalizmdir.”

Zeynep Oral ve Fotini Sianou, “Winpeace” Kadın Barış Hareketi Ağının 2000’lerin hemen başındaki kuruluşu ve bugüne kadarki çalışmaları hakkında bilgiler verdiler. Erkeklerin savaşkan eğilimlerini ve politikacıların iradesiz, edilgin, ilkesiz tutumlarını eleştirirken, barışı kurma iradesinin kadınların doğasında var olduğunu, barışın kadınların eseri olacağını ve savaşların kaçınılmaz değil durdurulabilir olduğunu vurguladı.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, toplantı sonunda, Ayvalık'ın mübadil kenti olduğuna işaret ederek, barışın anlam ve değerini kendi ailevi deneyimlerinden bilen bu Kentin Başkanı ve temsilcisi olarak konuşmacılara teşekkür etti ve bu buluşmayı anımsatacak birer plaket ve çiçek sundu. Toplantı Ayvalık Rembetiko Korosu topluluğunun iki dilli muhteşem konseri ile tamamlandı. Midillili Siniparksi Derneği yöneticileri Ayvalık Rembetiko Topluluğunu Ada'da daha çok Türkçe sözlü şarkılardan oluşacak bir konser için ısrarla davet ettiler.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Çanakkale kül soluyacak Gülten belgeseli izleyiciyle buluşuyor TOKİ inşaatında hatalar olduğu ortaya çıktı İzmir’in 1 Mayıs tarihi İzmirli öğrencilerin uluslararası başarısı