Karşıyaka Belediyesi’nden Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı

Karşıyaka Belediyesi, iklim kriziyle mücadele çalışmaları kapsamında hayata geçirilen ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’ tanıtım toplantısı yapıldı.

Yağmur Beril VAROL

Karşıyaka Belediyesi ve Çevre Mühendisleri Odası işbirliği ile Karşıyaka’nın Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planıyla, 2030 yılına kadar sera gazı azaltımının oluşturulması amacıyla Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda "Karşıyaka Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı" toplantısı gerçekleştirildi.

İlk defa bir ilçe belediyesinin, Çevre Mühendisleri Odası gibi bu konuda yetkin kamu kurumu ile ortak olarak uzun süredir çok çalıştıklarını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Bir yıl içerisinde 30 tane çalıştay yaparak geniş kapsamlı bir bilim kurulu oluşturarak. Kendi bünyesinde de özel bir birim kurarak bir iklimle uyum ve sürdürülebilir enerji eylem planları yaptık. Biz yaşadığımız iklim ve çevre krizinin çok ağır bir sorun olduğunu, çok yakın bir gelecekte hepimizin hayatını ciddi bir şekilde tehdit eder olduğunu bilerek ve bu bilinçle bu konuyu çok ciddiye almamız gereken konular üzerinde birinci sıraya aldık. Uygulanabilir ve sürdürülebilir bir eylem planıyla mücadele vermemiz gerektiğinin farkına en başında vardık. Burada büyükşehir belediyemizin ilgili kurumları ile bir uyum içerisinde hareket etmeyi çok önemsedik” dedi.

ÇOCUKLARIMIZIN ÖLMESİNE SEBEP OLACAK İKLİM KRİZİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Bir iklim felaketinin ve kriz ortasında olduğumuzu dile getiren Tugay, konuşmasına şu şekilde devam etti: ”Artık bu gerçekliğin hiç kimsenin farkında olmama lüksü olduğunu düşünmüyorum. Çünkü hepimizin bizim yaşam süremiz içinde de etkilerini hissettirecek ama çocuklarımızın ölmesine yok olmasına sebep olacak bir iklim kriziyle karşı karşıya bütün dünya. Bu sorunun bizi hapsettiği zindandan kurtulmak zorundayız. Bizim burada pek çok kararımız var 2030 yılına kadar 30’dan fazla eylem planımız var. 112 tane izlem kriteri üzerinden bunlar gözlenecek. Yaklaşık 18 tanesi karbon emisyonu iklime zara veren etkileri azaltmaya yönelik eylemler. 9 tanesi uyum sağlamaya başlayan önlemler 5 tanesi de hem uyum hem de azaltmaya yönelik önlemler. Bunlar bence yeterli değil. Bakın kendi yaptığımız eylem planının buradan yetersiz olduğunu açık yüreklilikle söylüyorum.”

‘YAŞANABİLİR BİR DÜNYA İÇİN MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ’

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay ise yaşamın her alanında sonuçların ağır bedelini yeşilin görünmediği ve nefes alınmamadığı kentlerde gördüğümüzü belirterek şunları söyledi: “Bizlerin sebep olduğu bu politika, alışkanlıklarımızın ve kararlarımızın sonucuna dikkat etmemiz gerekiyor. Çocuklarımızın geleceğini bizler yok ettik. Özellikle iklim felaketi ile ilgili süreçlerde felaketin ta kendisi yaşıyoruz. Planların, eylemlerin uygulamaya geçilmesi gereken noktada, kentlerimizde en çok tüketen, bu anlamda kendini yönetmesi ve farkında olması gereken insanların; iyileştirme, düzeltme, uyum içerisinde yaşamını sürdürebilme ve dirençli hale gelebilme açısından acil yapması gerekenler var. Karşıyaka Belediyesi ve Solermana ile birlikte imzaladığımız bir iş birliği protokolü kapsamında Karşıyaka Belediyesi'nin kentin yönetilmesi sürecinde sağlıklı, sürdürülebilir, tüm kentte yaşayanların eşit, adil, ulaşılabilir daha iyi bir yaşam mücadelesinde Karşıyaka'nın da parçası olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyeleri ile birlikte bu süreçte kendi payına düşen çalışmayı yapma inancı ile birlikte bir araya geldik. Aslında sorunu yaratanların, sorunu yaratan politikaların yanlışlığından başlayarak bilim, mühendislik ve bunun ışığında yönetim anlayışıyla beraber yaşanabilir bir dünya için mücadelemizde kararlılıkla devam edeceğiz.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Çanakkale kül soluyacak Bayraklı’da kemer sıkma politikası Velilerden özel okul yönetimine protesto: Öğretmenlerimizin yanındayız Kıdem tazminatı için alanlara TOKİ inşaatında hatalar olduğu ortaya çıktı