Kentsel dönüşüme kira ve faiz desteği verilecek

İBB, kentsel dönüşüm alanlarındaki riskli yapılarda oturanlara 4 bin 500 lira kira yardımı yapacak. Evini yeniletecek yurttaşların kredilerinin faizlerini ödeyecek.

Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul’da kentsel dönüşümü hızlandıracak bir kararlara imza attı. Kentsel dönüşüm alanlarındaki riskli yapılarda oturan kiracılara ve hak sahiplerine 4 bin 500 lira kira yardımı yapılacak. “İstanbul Yenileniyor” platformuna başvuran evini yeniletecek yurttaşların kredilerinin faizlerini de İBB ödeyecek.

Maraş merkezli depremlerin ardından uzmanların olası İstanbul depremine dikkat çekmesi, İBB’nin bu alandaki çalışmalarını hızlandırdı.

KARAR MECLİSTEN GEÇTİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un depreme dirençli bir kent haline getirilmesi amacıyla Deprem Bilim Üst Kurulu’nun tespitleri ve çözüm yolları doğrultusunda seferberlik planını kamuoyu ile paylaştı. Ardından da kentsel dönüşüm çalışmalarına yön verecek yeni adımlar atılması için hedef gösterdi. İBB Deprem Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ve riskli yapıların tahliye, yıkım, yeniden inşa süreçlerine hız kazandıracak 2 önemli karar, İBB Meclisi tarafından oy birliğiyle onaylandı. İBB Meclisi, günümüz ekonomik koşullarında kira yardımlarıyla dönüşüm sürecinin hızlandırılması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen kira bedellerinin 3 katının ödenmesi kararlaştırdı. Bu kapsamda; ilk etapta kendi kendine çökme ihtimali bulunan 318 binanın, ikinci etapta ise riskli olan bin 207 binanın hızla tahliyelerin gerçekleştirilerek yenilenmesi için binalardaki kiracılara yıl boyunca aylık 4 bin 500 lira, ikamet eden maliklere 18 ay boyunca aylık 4 bin 500 lira kira yardımı yapılacak. Binada ikamet etmeyen maliklere ise 18 ay süresince aylık 3 bin lira kira yardımı verilecek. İBB yetkisinde bulunan Riskli ve Rezerv Yapı Alanları’nda yaşayan kiracılara ise 12 ay aylık 4 bin 500 lira, hak sahiplerine 48 ayı geçmemek üzere aylık 4 bin 500 lira kira yardımı yapılacak. İBB'den yapılan açıklamada, "İstanbul Yenileniyor” platformuna 466 bini aşkın bağımsız birimden oluşan ve 1 milyon 700 binden fazla kişiyi kapsayan, toplam 24 bin başvuru yapıldı. Şu ana dek Kadıköy, Şişli ve Beşiktaş’ta 4 riskli tek yapı tahliye edilip yıkıldı ve yeni projelerin süreçleri devam ediyor. Bakırköy, Fatih, Kadıköy, Bahçelievler ve Kartal’da tek ve çoklu yapılardan oluşan alanlarda kısa süre içinde yenileme projelerinin temeli atılacak.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yaşlı yoksulluğu patlaması yaşandı Erdoğan ve Altınok'un geçen hafta açtığı kulenin son durumu kameralara yansıdı Meteoroloji'den gök gürültülü sağanak uyarısı AKP'li Bursa Büyükşehir Başkanı Aktaş, 26 milyon liralık şirkete ortakmış Erdoğan ekonomik krizi kabul etti; asgari ücret zammına kapıyı kapattı