Kolombiya’da içimize atmıyor üniformalı failleri ifşa ediyoruz

BirGün/KADIN

Bu hafta feministin çantasını, Kolombiya’da sağcı Ivan Duque hükümetinin vergi soygununa karşı düzenlenen ve toplumun her kesiminde yankı bulup sınırlarını aşıp tüm dünyaya yayılan eylemlerle açıyoruz. Sendikaların, hak örgütlerinin, yerel halk toplulukların çağrısıyla ilan edilen ulusal grev Kolombiya’da neoliberalizme ve sağcı devlet şiddetine karşı biriken öfkeyi sokağa yansıttı.

Eylemlerin ardından vergi yasasını geri çekmek zorunda kalan hükümet, halkın sokaktan çekileceğini düşünse bile işler tam planladığı gibi gitmedi. Büyük bir yoksulluk ve şiddet sarmalında olan halk, “Sadece vergi reformu yasasını geri çekmek yetmez, tüm taleplerimiz karşılansın istiyoruz” diyerek yeniden sokakları doldurdu. Şili’de, 2019 yılında neoliberal politikalara karşı ortaya çıkan “Fakire ekmek yoksa zengine de huzur yok” sloganı, Ivan Duque hükümetine karşı başlatılan eylemler sırasında yeniden duyulmaya başladı.

Eylemlerde onlarca kişi hayatını kaybederken yüzlercesi de gözaltına alındı, polis şiddetine maruz kaldı. Polisler, 10 kadına tecavüz etti. Kolombiya’da protestoları engellemek adına güvenlik güçleri tarafından cinsel taciz ve tecavüze vakalarına karşı öfkelerini dile getiren kadınlar, devletin üstü kapatılacağını düşündüğü şiddeti sosyal medyada duyurmaya başladı.

Yüzlerce kadın, eylemler sırasında ya da akşam evlerine giderken güvenlik güçlerinin kendilerine yönelik saldırılarını anlatmaya başladı. Videolar, fotoğraflar hızlı bir şekilde yayıldı. Hak örgütleri ve kadınlar, ‘üniformalı faillerin’ yargılanması için yetkilileri göreve çağırırken ‘yeterli’ kanıt istenmesi ise bardağı taşıran son damlalardan biri oldu. Tüm bunların yaşandığı ülkede polisin şiddetine ve tecavüzüne maruz bırakılan kadınlar, sokaktan vazgeçmeye ve yaşadıklarını ‘içine atmaya’ hiç niyetli görünmüyor. Kolombiyalı kadınlar da sokağın tam kalbinde, yoksulluğa ve erkek şiddetine karşı adalet, eşitsizliğe karşı eşitlik talebiyle sokaktalar.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
‘Önce yaraladılar sonra saldırdılar’ Bolu'da bir erkek, evli olduğu kadını ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü Saldırıya uğrayan trans kadın Açelya: Ölüyoruz, kimsenin umurunda değil Maraş'ta bir erkek evli olduğu Emine'yi silahla vurarak katletti Antalya'da kadın cinayeti: Boşanma dilekçesini geri çekti, bir gün sonra katledildi!