Kolombiya’da tarihi değişim

KONUK YAZAR
Carlos CARILLO
Alternatif Demokratik Kutup Partisi (PDA) Bogota Konsey Üyesi

On yıllar boyunca Kolombiya, hükümetin FARC ile yarım yüzyıldır yürüttüğü savaş, azılı politik şiddetimiz, uyuşturucu kartellerimiz ya da paramiliter ölüm timlerinin gaddarca vahşeti yüzünden dünya çapında haberlere konu oluyordu. Bugün ise uzun zamandır ötelenen bir zaferi, benzeri görülmemiş bir biçimde kutluyor. Kolombiya düzeni kıtadaki herhangi bir oligarşinin ulaşamadığı bir başarıyı yakaladı: Ülkenin demokrasisini koruyarak, yüz yıldan uzun süredir sağ ile aşırı sağ arasındaki çekişmenin ortasında, ilk kez bir solcu aday zafer elde etti.

İki egemen parti, Liberaller ve Muhafazakârlar, yüz yıldır diğer partinin kazanması halinde bile hiçbir şeyin değişmediği bir güç tekeli inşa ettiler. En önemlisi demokratik solun gücü elde etme umudunu yok ettiler. 2002’de Uribe’nin geleneksel partilere karşı zaferine rağmen, Uribe’nin hükümeti ülkeyi aşırı sağa götürdü. Bu yıl ise her şey değişti. Ayrıca ilerideki 4 yılda ne olacağının ötesinde, Başkan Petro’nun zaferi diğerleri gibi kapalı bir politik sistemin sonuna işaret ediyor. Bugün, sonunda solcu bir adayın Kolombiya’da başkanlığı kazanacağını söyleyebiliyoruz.

Pacto Histórico (Tarihsel Pakt) ile ilgili birkaç şeyi açıklığa kavuşturalım. Petro’yu başkanlığa götüren koalisyon solun geleneksel sınırlarını aşan kesimleri içeriyor. Marjinal Maoist grup MOIR haricinde tüm ilerici siyasi organizasyonlar bu koalisyona katıldı. Ayrıca Nobel Ödüllü ve iki dönem Kolombiya’da başkanlık yapmış eski Başkan Juan Manuel Santos da Pacto Tarihsel Pakt'a oldukça yakın gözüküyordu. Bu destek Petro’nun yüzde 3 ile kazandığı kritik zaferinde gerekli olabilirdi, ancak bu durum Kolombiya’daki solun yakın geleceği için bir imtihan teşkil edebilir. Santos’un neoliberal ortakları yeni hükümeti yönetmekte ne kadar sorumlu olacak? Bugün tüm ülke, Petro’nun hükümetindeki güçler dengesinin ilk somut işaretleri olacak olan hükümet kabinesindeki isimleri merakla bekliyor.

PETRO'NUN ZAFERİ DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

Petro’nun zaferinden sonra geleneksel partiler yeni hükümetle iş birliği içerisinde çalışma niyetlerini gösterdiler. Tarihsel Pakt, Büyük Ulusal Anlaşma için çağrı yaptı. Şu an anlaşmanın içeriğine dair tam bir bilgi yok. Bazılarına göre 1977 yılında İspanya’da imzalanan ve tüm siyasi kesimlerin kabul ettiği siyasi ve ekonomik reformlarla diktatörlükten demokrasiye yumuşak bir geçiş sağlanan Moncloa Paktı’na benzer bir şey olabilir. Ancak bu Kolombiya’da hiç uygulanabilir değil. Petro sadece 700 bin oy farkla kazandı ve diğer 10 buçuk milyon oy ona karşıydı. Siyasi merkezin birçok kesimiyle yapılan anlaşmalara rağmen, ülkenin sandıkta yenilgiye uğratılan yarısının ilk solcu başkan tarafından siyasi bir projeye katılması pek mümkün değil.

ÜLKEDE UMUT YENİDEN YEŞERDİ

Bugün Kolombiya’da birçok tarihsel olarak dışlanmış kesimdeki umut duygusu muazzam. İlk kez bir başkan, tüm ekonomik güçler ona karşı olmasına rağmen seçimi kazandı. Petro, onun demokrasi düşmanı olduğuna dair iftira ve yalan kampanyalarına rağmen zaferi elde etti. Bu büyük beklentiler gerçek değişiklikler bekliyor. Ancak gerçekte Kolombiya değişikliğe karşı büyük bir korkusu olan bir ülke olmaya devam ediyor. Başkan Petro’nun piyasaya rahatlık mesajı verecek neoliberal kesimlerin ve geleneksel politikacıların öne çıkacağı bir kabine kurması muhtemel. Bu Petro’ya hâlâ muazzam derecede güvensiz bazı kesimlerin kapısını aralayacak, ancak bu da sol içinde, kamu politikasıyla ilgili kararlar yüzünden marjinalleşmiş hisseden bölünmelere yol açabilir.

SOLCU BAŞKANDAN BEKLENTİ BÜYÜK

Yaşanan bir başka endişe ise Kolombiya düzeninin yozlaşmış doğası. Bazı tahminlere göre ülke yolsuzluk yüzünden yıllık 12 milyar dolar kaybediyor. Eğer geleneksel siyasi sınıfın sorumlu olduğu bir şey varsa, o da devletin yağmalanması. Başkan Petro’nun önündeki ana imtihanlardan biri Kongre’de çoğunluk oluşturarak, geniş bir siyasi kesim skalasından destek almak, aynı zamanda ise hırsızları uzak tutmak olacak. Kolombiya’da geçmişteki tüm hükümetlerin açık bir biçimde yolsuzluğa toleransı vardı.

Hükümetin görevi kolay değil. Büyük beklentiler var. Ancak gerçek şu ki Petro’nun mirası sadece seçim günü elde ettiği oylar tarafından değil, aynı zamanda 4 sonra teslim edeceği ülkeyle de belirlenecek.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Erdoğan ekonomik krizi kabul etti; asgari ücret zammına kapıyı kapattı Yaşlı yoksulluğu patlaması yaşandı İmamoğlu 'kırık sandalye' olayını anlattı: Erdoğan'a verdiği yanıtı söyledi Erdoğan ve Altınok'un geçen hafta açtığı kulenin son durumu kameralara yansıdı Meteoroloji'den gök gürültülü sağanak uyarısı