Kongrenin sonuç metnini emekçiler birlikte hazırlıyor

BirGün EGE

“Yeniliğe Davet” başlığıyla yapılan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin dördüncü gününde işçi, çiftçi ve sanayici-tüccar-esnaf grupları, 2022’nin Ağustos ayından beri üzerinde çalıştıkları bildirgeleri nihai hâline getirmek için son kez toplandı.

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, dördüncü günde iki farklı mekânda sürdü. Tarihi Bıçakçı Han’da paydaş buluşmalarının son oturumu yapılırken, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde ise birçok uzman isim dinleyicileriyle buluşmaya devam etti. Dördüncü gününün ilk konuşmacısı ODTÜ öğretim üyesi, kentsel çalışmalar uzmanı Prof. Dr. Tarık Şengül oldu. Şengül, “İnanıyorum ki Türkiye önümüzdeki süreçte bazı temel tercihlerini yeniden gözden geçirecek. Siyaset hazırsa, Türkiye’yi dönüştürmeye, kentleri dönüştürmeye, dünyayı dönüştürmeye biz hazırız” dedi.


Jeolog Prof. Dr. Naci Görür, İzmir’in depreme hazırlık ve dirençlilik çalışmalarına değinerek şunları söyledi: “Mikrobölgeleme çalışmalarında İzmir doğru yolda. Bu işin şakası yok. Bu iş o kadar zor değil. Kentlerimizde o kadar hata yapıp büyütmüşüz ki, kendi hatamızla yüzleşmeye korkuyoruz. Bu işe bir yerden başlamalıyız” diye konuştu. Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, "İzmir’de her an deprem olabilir" sözünün doğru olmadığını belirterek, “Büyük bir deprem olacakmış gibi kenti hazırlamamız gerekir.”

EKONOMİ NASIL BÜYÜR?

Günün kapanış konuşmalarını ise araştırmacı yazar ve ekoloji aktivisti Prof. Dr. Vandana Shiva ve Massachusetts Institute of Technology Dijital Ekonomi Girişimi Kurucusu Prof. Dr. Andrew McAfee gerçekleştirdi. Shiva “Doğa Ana ve İnsanlığın Geleceği” başlıklı konuşmasıyla dinleyicilerle buluşurken, McAffee ise “Demateryalizasyonun Gücü” başlıklı konuşmasında “Daha az doğal kaynak tüketirken ekonomiyi nasıl büyütebiliriz ve dijitalleşmeyi kullanabilir miyiz?” sorularının cevabını aradı. Hazırlanan bildirgeler, kongrenin son gününde tüm delegelerin oylarına sunulacak ve sonuç bildirgesi ortaya çıkacak. Sonuç bildirgesi, 21 Mart’ta ilan edilecek.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
TOKİ inşaatında hatalar olduğu ortaya çıktı AKP’li Menemen Belediyesi’nde işçi kıyımı: "Köprüyü geçer geçmez gözünü işçilere dikti” Marmaris Kent Konseyi: Marmaris’i Sinpaş’a yem etmeyeceğiz Sığacık’ta yat limanı protestosu: Rant uğruna talana izin vermeyeceğiz 13. Alaçatı Ot Festivali başladı