Küresel gıda fiyatları tehdit altında

Covid-19 salgını kaynaklı sıkıntıların etkisiyle tüm zamanların en yüksek seviyesini gören gübre ve zirai ilaçların maliyetleri, hem çiftçileri zorluyor hem de küresel gıda fiyatlarını tehdit ediyor. Üretimde bu yıla dair de umut yok.

Salgın tedarik zincirlerini kesintiye uğratırken, kötü hava şartları ve lojistik sıkıntılarla birlikte tüm sektörlerde olduğu gibi tarım sektörünü de olumsuz etkiliyor.
Dünya salgının etkilerini atlatmaya çalışırken, tarımsal üretimde ABD’de tonu 1000 dolara çıkan azotlu gübre fiyatının küresel mahsulü tehlikeye atacağı uyarısı yapılıyor.

Covid-19 krizinde tüm dünyada emtia fiyatları artarken, gübrenin ham maddesi olan amonyak, sülfürik asit, nitrik asit, doğalgaz, fosforik asitin fiyatının da yüksek bir artış gösterdiği dikkati çekiyor.


Gıda güvenliği ve yerel üretimin artırılması hedefiyle Hindistan, Latin Amerika ve Avrupa gibi bölgelerde gübre ve tarım ilaçlarına olan talebin de artış gösterdiği kaydediliyor.

Gübre fiyatı ivme kazandı

Enerji krizinin sonucu olarak elektrik maliyetinin artmasıyla Rusya ve Çin gibi büyük gübre üreticilerinin üretim kesintisi gibi önlemi arzı kısarken, talebin yükselmesiyle gübre fiyatlarının da ivme kazandığı aktarılıyor.

Uzmanlar, tedarikçileri salgın nedeniyle hazırlıksız yakalayan güçlü talep nedeniyle fiyatların 2021’de yükselmeye devam ettiğini belirterek, lojistik aksaklıkların, olumsuz hava koşullarının, yüksek enerji ve girdi fiyatlarının üretim ve ticareti etkilediğine dikkati çekiyor.

Uzmanlar gübre fiyatlarının, devam eden güçlü talep ve kademeli arz toparlanması nedeniyle genel olarak oldukça yüksek kalmasını bekliyor. Artan taleple gübre fiyatlarının tahıl üretimi için en büyük tehditlerden biri haline geldiğine dikkat çekiliyor.

Gıda fiyatları pahalı hale geldi

Green Markets verileri, Ocak 2021’de ton başına 417 dolar olan Kuzey Amerika gübre fiyat endeksinin Kasım 2021’de 1100 doların üzerine çıkarak rekor kırdığını ortaya koyuyor. Söz konusu endeks, 21 Ocak itibarıyla 876 dolardan işlem görüyor.

Azotlu gübre yapımında kullanılan Batı Avrupa amonyak fiyatlarının da geçen yılın başında ton başına 300 doların altındaki seviyelerden Kasım 2021’de 13 yılın en yüksek seviyesi olan ton başına 910 dolara ulaştığı kayıtlara geçti.

Gıda fiyatlarının gübre krizinden önce dünya çapında çok daha pahalı hale geldiği biliniyor.

Risk bu yıl da devam ediyor

FAO verileri küresel gıda fiyatlarının 2021’de yüzde 28,1 artışla 10 yılın zirvesine ulaştığını gösteriyor.

Gıda emtia sepetinin uluslararası fiyatlarındaki değişimleri izleyen Gıda Fiyat Endeksi’nin geçen yılki ortalamasının 125,7 puan seviyesinde gerçekleştiği kaydediliyor. FAO uzmanları, yüksek girdi maliyetleri, devam eden salgın ve daha belirsiz hale gelen iklim koşulları nedeniyle bu yıl da daha istikrarlı piyasa koşullarına dönüş umutlarının zayıf olduğunu belirtiyor. Colorado Eyalet Üniversitesi’nde Tarım Ekonomisi Öğretim Görevlisi Dawn Thilmany, gübre dahil zirai ilaçların fiyatlarında artışta birkaç faktörün etkili olduğunu söyledi.

Tarım sektöründe birçok girdinin fiyatının arttığını belirten Thilmany, tedarik zinciri dar boğazlarının arzı sınırlamaya devam ettiğini ve bunun fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturduğunu ifade etti.

Thilmany, tarım emtia fiyatlarındaki artışla talebin arttığını vurgulayarak, bunun tarımda gübre ve ilaçlara olan talebi yükselttiğini anlattı.

AA

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Ekonomi seneye düzelir inşallah! Gram altında yeni rekor! Altın fiyatlarında son durum Dövizde yüksek seyir tam gaz: Dolar/TL ne kadar oldu? 'Sayım' söylentisi fındık fiyatlarını düşürdü