Kurumlar bitti, sıra arazilere geldi

EKONOMİ SERVİSİ

AKP iktidarının ilk yıllarında TEKEL, Türk Telekom, TÜPRAŞ, PETKİM ve onlarca kamu şirketi özelleştirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre tüm özelleştirmelerin sonucunda 2003 ile 2020 arasında Hazine’ye toplam 62 milyar 348 milyon dolar para girdi. Ancak AKP, kamunun elindeki büyük ölçekli üretim yapan tüm tesisleri satmasıyla özelleştirme geliri de eski verimini kaybetti.

2013’te 12,5 milyar dolarlık özelleştirme geliriyle rekor kırılmıştı. 2020’de elde edilen özelleştirme geliri ise sadece 22,3 milyon dolar (146,5 milyon TL) oldu. Bu tutar aynı zamanda AKP döneminin en düşük yıllık özelleştirme geliri olarak kayıtlara geçti.

Ancak Hazine tam takır olunca, kamu bu sefer de özellikle sahil şeridinde sahip olduğu Hazine arazilerini satmaya başladı. Her gün Resmi Gazete’de yayımlanan bir ilanla onlarca arazinin satıldığı duyuruluyor. Dün de Aydın’ın Didim ilçesindeki Sümer Holding’e bağlı olan toplam 2 bin 993 metrekare arazinin 13 milyon TL’ye en yüksek teklifi veren Türk Metal Sendikası’na satıldığı duyuruldu.

Aynı zamanda Kayseri’nin Kocasinan ilçesindeki yine Sümer Holding’in elindeki 3 bin 791 metrekare arazi de 17,4 milyon TL’ye Feyfer-Bulutbey-Demirok girişim grubuna satıldı.

Son günlerde kamunun özelleştirdiğı arsa ve arazilerin sayısındaki artış da dikkat çekici boyutlara varmış durumda. Özelleştirme İdaresi’nin portföyüne alınanların özellikle kıyı şeridindeki değerli gayrimenkuller olması ise bir başka dikkat çeken gelişme. Özelleştirme İdaresi’nin 10. Proje Grup Başkanlığı’nda Balıkesir, Muğla, Aydın, İzmir ve Antalya illerine ait olan toplam 26 taşınmaz listelenmiş durumda. Öte yandan Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait yüzlerce arazi özelleştirme portföyüne alınmış durumda. Özelleştirme İdaresi’nin 1, 2, 4, 6, 7, 8, 9 ve 10’uncu Proje Grup Başkanlıkları’nda satılmayı bekleyen arazi sayısı ise tam 1803. İrili ufaklı yüzlerce arazi ise hemen her gün yapılan ihalelerle satılıyor. 2020 yılı boyunca 146,5 milyon lira özelleştirme gelirine karşılık bu yılın ilk 3 ayındaki özelleştirme geliri 139,1 milyon liraya ulaşmış durumda.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Bütçede üç aylık açık 500 milyar lirayı aştı Merkez Bankası'ndan rekor zarar! Araç alacaklar dikkat: ÖTV matrahları otomobilde tabloyu değiştirdi Dolar/TL haftaya nasıl başladı? 10 maddede seçim sonrası emeği bekleyen tehlikeler