Kuyu Kurumadan...

Murat BÜYÜKYILMAZ

Dünyamız, karşı karşıya bırakıldığı tahribatlar sebebiyle birçoklu organ yetmezliği yaşıyor.

İnsanlığın takılı kaldığı ve tüm denemelere rağmen henüz aşamadığı kapitalist üretim ve toplum biçimi, barındırdığı tüm canlı yaşamı ile birlikte dünyayı bir yok oluşa sürüklüyor.

Ekolojik kriz, iklim krizi, gıda krizi, su krizi…

Kâr ve sermaye birikiminin devamlılığı amacıyla tüm doğal varlıkların metalaştırılması ve endüstriyel üretime koşulması ile yaşamın her alanında sorunların ötesinde yapısal ve gittikçe derinleşen krizlerden bahsediyoruz.

Tüm dünyayı etkileyen krizler, yerkürede eşitsiz dağılıyor ve her coğrafyayı farklılaşan biçim ve şiddette etkiliyor. Yaşamın temel kaynaklarından su alanında derinleşen kriz açısından da bu eşitsiz gelişimi gözlemlemek mümkün. Su fakiri olarak tanımlanan Türkiye’nin her bölgesinde su krizinin etkisi gözlemlense de, özellikle iklim krizinin etkilerinin hava sıcaklıklarını aşırı düzeylere taşıyabildiği ve yağış yetersizliği yaşayan batı bölgelerinde su krizi daha derinden hissediliyor.

Endüstriyel tarım ve sanayinin aynı anda var olduğu ve büyüdüğü, doğal varlıkların kâr hırsı ve sermaye birikimine fütursuzca koşulduğu Ege Bölgesi’nde ise su krizi, hem toplumsal yaşamı hem de su varlıklarını ciddi şekilde tehdit ediyor.

Bu alanda toplumsal duyarlılığın artırılması ve kamu olanaklarının sorunun çözümüne yönlendirilmesi için gerçekleştirilen çalışmaların önemi giderek artıyor.

KEÇİ Kültür Ekoloji Çevre ve İletişim Derneği 2022 yılını Su Yılı ilan etti ve ‘Kuyu Kurumadan’ üst başlığı ile İzmir’de Gediz ve Küçük Menderes havzaları üzerinde bulunan beş ilçede su çalıştayları düzenliyor. Bu çalıştaylarda yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, sulama birlikleri, üretici kooperatifleri, akademisyenler, uzmanlar ve üreticiler su krizini konuşmak ve çözüm yöntemlerini tartışmak için bir araya geliyor.

Ege Bölgesi’nde Gediz ve Küçük Menderes havzaları üzerinde bulunan Seferihisar, Efes Selçuk, Ödemiş, Çiğli ve Foça ilçelerinde yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, sulama birlikleri, üretici kooperatifleri, akademisyenler, uzmanlar ve üreticiler ‘Kuyu Kurumadan’ neler yapılabileceğini tartışmak ve çözüm önerilerini konuşmak için su çalıştaylarında buluşuyor.

‘Kuyu Kurumadan’ başlığı altında düzenlenen çalıştayın kamuoyuna paylaşılan bülteninde şu ifadeler yer alıyor:

“Türkiye hızla ‘su fakiri’ ülke konumunda ilerlerken acil tedbirler alınmadığı takdirde bir gıda krizi ile karşı karşıya kalabilir. Suyun yüzde 74’ü tarımsal üretim sırasında kullanılmakta olup, bu suyun çok büyük bir kısmı ise sulama sırasında kaybolmaktadır. Çalıştaylarda su krizinde gelinen nokta, su yönetimi, çözüm önerileri, iyi uygulama örnekleri tartışılacak, üreticilerin sahadan ilettiği bilgiler ve uzmanların bilimsel katkılarıyla geleceğe dönük yaklaşımlar değerlendirilecek. KEÇİ Derneği’nin başlatmış olduğu ‘Kuyu Kurumadan’ çalışmasından çıkan sonuç raporu kamuoyu ile de paylaşılacak.”

EFES, SU ÇALIŞTAYI’NA EV SAHIPLIĞI YAPACAK

Küçük Menderes nehrinin denizle buluştuğu yer olan Efes Selçuk, kadim bir tarım kenti ve nehrin kirliliğine sebep olmamakla birlikte kirlilikten en çok etkilenen kent olarak, ‘Kuyu Kurumadan’ başlığı ile düzenlenen su çalıştayına ev sahipliği yapacak.

KEÇİ Kültür Ekoloji Çevre ve İletişim Derneği tarafından düzenlenen Su Çalıştayları’nın ikincisi 12 Ağustos Cuma günü saat 18.30’da Efes Selçuk Belediyesi’nin Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde gerçekleşecek.

Su çalıştaylarının ilki temmuz ayı içerisinde Seferihisar’da gerçekleştirildi. Yoğun katılım ve ilginin olduğu ilk toplantının ardından ikinci buluşma 12 Ağustos Cuma günü Efes Selçuk’ta gerçekleşecek. Çalıştaya Efes Selçuk Belediyesi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İZSU 2. Bölge Bakım ve Onarım Dairesi Küçük Menderes Arıtma ve Pompalar Şube Müdürlüğü sunum ve katkılarıyla destek oluyor. Toplantıda ayrıca WWF-Türkiye ve Anadolu Meraları Onarıcı Tarım Projesi Danışmanı Edwin Clarke da yağmur hasadı uygulamaları üzerine bir sunum yapacak.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Metin Altıok’un ismi Konak’ta yaşayacak Buca’da ‘Halk Buluşması’ Ege'nin ünlü gazozları Güllük Limanı’nın işletme hakkı 45 yıllığına satıldı Selçuk’ta anketler "Filiz Ceritoğlu Sengel" diyor