Macar çatlağı

Avrupa’da Macaristan krizi yaşanıyor. Avrupa Komisyonu, Budapeşte’ye aktarılması öngörülen fonu kesti. Gerekçe ‘refomların’ yapılmaması gösterilirken arka planında Orban’ın savaş dahil pek çok konuda Brüksel’e kafa tutması var.

Dış Haberler

Avrupa Birliği, insan hakları ve demokratikleşme gibi pek çok konuda Brüksel’e kafa tutan, Ukrayna savaşında istenilen hizaya gelmeyen Budapeşte’ye cezayı kesti. Avrupa Komisyonu, Budapeşte ile aylardır süren müzakerelerin ardından yargı bağımsızlığı ve yolsuzlukla mücadele konusunda ilerleme olmadığı gerekçesiyle bu ülkeye aktarılması öngörülen 13 milyar avronun verilmemesini istedi. Brüksel'in talep ettiği reformlar gerçekleştirilmediği sürece de bu fonların askıda kalması istendi.

Brüksel’in isteği doğrultuda pek çok düzenleme yapan Budapeşte’nin son anda attığı adımlar, AB Komisyonu tarafından yetersiz bulundu. AB Komisyonu'nun Bütçeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn kararın "objektif" olduğunu savundu.

ORBAN KAFA TUTUYOR

Budapeşte ile Brüksel merkezli AB arasındaki gerilim yeni değil. Macaristan’da üç dönemdir iktidarda olan sağ popülist Başbakan Victor Orban ile AB arasında büyük bir kriz yaşanıyor. Ülkeyi otoriterleştirdiği için AB ile uzun zamandır kriz yaşayan Orban, Ukrayna savaşı başta olmak üzere ‘birlik’in dış politikasına yönelik itirazları nedeniyle şimşekleri üzerine çekmişti.

AB’nin belirlediği ve Rusya’ya uygulanacak yaptırım paketine de destek vermeyen Macaristan, Avrupa’da enerji krizini tetikleyen ambargoyu veto etmişti.

UKRAYNA ANLAŞMAZLIĞI

Çok uluslu şirketler üzerindeki vergiye ve AB'nin Ukrayna'ya 2023 boyunca vermeyi taahhüt ettiği 18 milyar avroluk yardıma ilişkin vetoları çoğaltan Orban, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımına ilişkin oylamayı fonlarla ilgili kararın sonuna ertelemişti.

Ancak Komisyon, Budapeşte'den gelen bu tehditlere rağmen, Orban'ın stratejisini boşa çıkarttı. Komisyon'un kararında Avrupa Parlamentosu'ndan gelen baskının etkili olduğu belirtiliyor.

Fon krizi AB Maliye bakanlarının 6 Aralık’ta yapacağı toplantıda masaya yatırılacak. Macar Başbakan Orban'ın konuyu 14-15 Aralık'ta Brüksel'de yapılacak AB Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesinde de gündeme getirmesi bekleniyor.

***

ENFLASYONUN REKOR KIRDIĞI BUDAPEŞTE’NİN İHTİYACI VAR

AB ülkeleri içinde yüzde 21 ile enflasyon rekoru kıran Macaristan’ın, Brüksel’den verilmesi beklenen 13,3 milyar euroya ihtiyacı var. Bu nedenle Komisyon’un kararının ardından, Budapeşte yönetiminden tansiyonu düşürücü yönde açıklamalar geldi.

Macar müzakereci Tibor Navracsics, "Bu kararda yeni bir şey yok. Gereken ve istenen ek önlemleri 2023’te uygulamaya koyacağız. Komisyonu fonları askıya almanın gerekli olmadığına ikna edebileceğimizden hiç şüphemiz yok" dedi. Orban’ın kabine şefi Gergely Gulyas da "Bu kararın birkaç noktadaki yanlış anlamalardan kaynaklandığını düşünüyoruz" sözleriyle kararı yorumladı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
ABD medyası: İsrail, İran'a misilleme saldırısı başlattı Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliğini veto etti Türkiye’de Köy Enstitüleri, Küba’da Lenin Lisesi Nazi sloganı kullanan AfD'li siyasetçi yargılanıyor: Trump'tan esinlenmiş