Mahkeme çimento fabrikasına açılmak istenen davayı reddetti: "Yargı sermayeden yan işliyor"

Mahkeme, Muğla’da yapılmak istenen çimento fabrikasına verilen ÇED olumlu kararına karşı açılmak istenen davayı, 'süre doldu' gerekçesiyle reddetti. Menteşe Kent Konseyi Başkanı Nuran Aldan, “Sermayeden yana yargı işliyor” dedi.

BİRGÜN EGE

Muğla'nın Menteşe ilçesinde Bayır Mahallesi’nde kurulması planlanan çimento fabrikasına verilen ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu’ kararına karşı açılmak istenen davayı, Muğla 2. İdare Mahkemesi, ‘süre doldu’ gerekçesiyle reddetti.

Mahkeme kararına tepki gösteren; Menteşe Kent Konseyi, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu ve Bayır Çevre Komitesi, Muğla İdare Mahkemesi önünde basın açıklaması düzenledi.

Menteşe Kent Konseyi Başkanı Nuran Aldan tarafından okunan basın açıklamasında, "Mevcut hali ile ÇED raporunun projenin çevre üzerinde yaratacağı tahribatı göz ardı ettiği bilinmektedir" dedi. Aldan, “Tüm bu sebeplerle proje hakkında verilen ÇED olumlu kararının iptali talebi ve Menteşe Belediyesi tarafından 29 Aralık tarihinde verilen ruhsata karşı dava açmıştık. Davalı Bakanlığın sunduğu bilgi ve belgeleri de inceledikten sonra dosyayı esastan incelemeye ve bu doğrultuda keşif ve bilirkişi incelemesi yapmaya karar vermişti. Bu amaçla Naip hakim atayarak davacılara keşif ve bilirkişi ücretini yatırmak üzere kesin süre de vermişti. Bu yönüyle mahkeme dosyayı esastan inceleme hazırlıklarını tamamlamış, geldiğimiz aşamada keşif ve bilirkişi masrafları süresinde yatırıldıktan sonra ve dosyaya da tek bir yeni bulgu girmemişken mahkeme esastan inceleme kararından vazgeçmiş bu yöndeki hazırlıklarını iptal etmiş ve davamızı dava açma süresinin 2015 yılında dolmuş olduğu gerekçesiyle reddetmiştir" diye konuştu.

'MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Aldan şunları kaydetti: “Gördüğümüz o ki ülkemizde pek çok çevre mücadelesi içinde deneyimlediğimiz sermayeden yana yargının işletilmesi süreci yaşanmıştır. Yargının muhalefeti cezalandırmak ve sindirmek için bir silaha dönüştürüldüğü, sermayenin hizmetine sokulduğu bu süreçte, geleceğimizin daha da karartılmak istenmesi karşısında aynı kararlılıkla mücadele etmeye, gerçekleri söylemeye ve dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Muğla'nın çimento fabrikasına karşı mücadele iradesi değişmeyecek, hukuki ve meşru mücadeleye devam edeceğiz.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
AKP’li Menemen Belediyesi’nde işçi kıyımı: "Köprüyü geçer geçmez gözünü işçilere dikti” TOKİ inşaatında hatalar olduğu ortaya çıktı 13. Alaçatı Ot Festivali başladı Edebiyat-Sinema Buluşması İzmir’de Saldırıya uğrayan trans kadın Açelya: Ölüyoruz, kimsenin umurunda değil