Mahkemeden emsal karar: Greve rağmen yapılan üretim yasadışı

Baldur fabrikasında TİS talebiyle 60 gündür devam eden greve rağmen işçi alımı yapılarak devam ettirilen üretim mahkeme kararıyla yasadışı sayıldı. Karar göre fabrikada üretim durdurulacak ve mal sevkiyatı engellenecek.

EMEK SERVİSİ

Kocaeli 5. İş Mahkemesi Kocaeli’de faaliyet gösteren Baldur Süspansiyon fabrikası patronunun grev kırıcılığı yaptığına hükmetti. Karara göre greve rağmen yapılan üretim durdurulacak, grev süresince üretilen malların teslimatı engellenecek ve grev alanıyla fabrikayı birbirinden ayıran çitler kaldırılacak.

Baldur Süspansiyon fabrikasında işçilerin Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenip Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetki aldıktan sonra toplu sözleşme talebiyle başlattıkları grev 60’ıncı gününü geride bıraktı. Mercedes kamyon fabrikasına üretim yapan Baldur patronu ise grevdeki işçilerin yerine 12 işçi alıp üretime devam etti. Ayrıca işçilerin grev yaptıkları alandan fabrikayı görememeleri için sunu çimlerle kaplı demir çitleri fabrikanın etrafına yerleştirdi. Ayrıca 2 beyaz yakalı çalışan da üretime dahil oldu.

Sendika grev kırıcılığı yapıldığı gerekçesiyle fabrikaya dava açtı. Kocaeli 5. İş Mahkemesi’nin verdiği kararda Baldur işvereninin grev kırıcılığı yaptığına değinilerek şu hüküm verildi:

►İhtiyati tedbir talebinin kabulü ile işe alınan 12 işçinin, greve katılan işçilerin işlerini yapmasının engellenmesine,

►Grevde olan işçilerin işlerinin başka çalışan tarafından yaptırılmasının engellenmesine,

►Izan Medel Caller ve Manel Ribels İvars isimli beyaz yakalı çalışanlar ile diğer beyaz yakalı çalışanların üretim alanına gelerek grevdeki işçilerin işlerini yapmalarının engellenmesine,

►Yasa dışı yollar ile yapılacak ürün giriş ve çıkışlarının engellenmesine, grev gözcülerinin greve aykırı bir durum yaşanıp yaşanmadığını gözlemleyebilmeleri için fabrika bahçesinin ve girişinin rahat bir şekilde görülebileceği kadar bir alandan suni çim çitlerin kaldırılmasına,

►Kararın infazı için Gebze İcra Müdürlüğünün ve Çayırova İlçe Emniyet Müdürlüğünün görevlendirilmesine karar verildi

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak tanımıyoruz, meydan bizimdir Türk-İş Başkanı Atalay'dan asgari ücret açıklaması Bakanlık bürosu değil, tabip odası İstanbul Valiliği'nden 1 Mayıs yasağı: Taksim kutlamalara kapalı olacak Akademisyenleri rahat bırakın!