Mata işçilerine polis barikatı

Ağır çalışma koşullarına karşı direnen ve Ankara’ya yürüme kararı alan Mata işçileri polis engeline takıldı. Polisin barikat kurarak yürümelerine izin vermediği işçiler, bugün otobüslerle Ankara’ya doğru yola çıkacak.

Haber Merkezi

Ek zam ve ağır çalışma koşullarına karşı 27 gündür direnen Mata Otomotiv işçileri, seslerini duyurmak için Ankara'ya yürüme kararı aldı. İşçilerin örgütlü olduğu Birleşik Metal-İş sendikası yürüyüşü başlatmak için Tuzla Serbest Bölge önünde toplanma çağrısı yaptı. Sendikanın çağrısı üzerine işçiler dün sabahın erken saatlerinde Tuzla Serbest Bölge önünde toplanmaya başladı. Ancak saat 10.00'da Ankara'ya haraket etmeyi planlayan işçilerin önü TOMA destekli çevik kuvvet ekipleri tarafından kesildi. Polis ablukasına tepki gösteren Mata işçileri, zaman zaman barikata yüklenerek kendilerine yol açmaya çalıştı. Polis, barikatı aşmak isteyen işçilere gazla müdahalede bulundu. Müdahale nedeniyle bir işçi astım krizi geçirerek fenalaştı. Polis engeline "Patronun işlediği suçların hesabını sormak yerine devletin polisi haksızlığa uğrayan işçiye barikat oluyor" diyerek tepki gösteren işçilerin "Yürüyüş hakkımız engellenemez!", "İşçilere değil patronlara barikat" sloganları attı. Polisler ve işçilerin karşılıklı bekleyişi akşam saatlerine kadar devam etti.

OTOBÜSLERLE YOLA ÇIKACAKLAR

Bekleyiş devam ederken bölgeye gelen Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, polisin ablukasına tepki gösterdi. Serdaroğlu BirGün'e yaptığı açıklamada direnişi Ankara'ya taşımaya kararlı olduklarını anlattı. Serdaroğlu, şu ifadeleri kullandı: "Arkadaşlarımız direnişi Ankara’ya taşımak için bir yürüyüş gerçekleştirmeye çalıştı. Ancak çok yoğun bir polis baskısı ortaya çıktı. Arkadaşlarımızı bir adım dahi yürütmediler, tam bir etten duvar oluşturdular. Arkadaşlarımız yürüyüşü gerçekleştiremedi. Biz Mata işçilerinin sorunlarını anlatan dosyaları iletmek için hem çalışma bakanlığından hem siyasi partilerden randevu istemiştik. Randevularımıza yanıt geldi. Yarın (bugün) arkadaşlarımız yürüyerek değil de temsilî olarak otobüslerle sabah saat 7’de yola çıkacaklar. Ankara’da çalışma bakanlığının önünde basın açıklaması yapılacak, dosyalarımızı bakanlığa ileteceğiz. Sonrasında da CHP’yi ziyaret edeceğiz. Diğer partilerden de randevu talebimizin karşılığı gelirse onları da ziyaret edeceğiz ve dosyaları ileteceğiz." 650 işçinin kod 46 ile tazminatsız işten atıldıklarını hatırlatan Serdaroğlu, "Arkadaşlarımızın işe dönüşlerini, dönmek istemeyenlerin tazminatlarını talep ediyoruz. Ankara eylemimizde sonra hafta içerisinde işverenlerin evlerinin önünde ve holdingin önünde çadır kuracağız, arkadaşlarımız 24 saat orada bekleyecekler. Biz orada arkadaşlarımızın haklarını hiçbir şekilde işverenlere yedirtmeyeceğiz. Haklarını almak için sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.

Astım hastası bir işçi polis müdahalesi sırasında fenalaştı.

İşçilerden Hasan Ali Kobatan, "Haklarımız için buradayız, ağır çalışma koşullarına ve düşük ücrete karşı hakkımızı istedik, kapının önüne koydular. Bizden çok çevik kuvvet gelmiş. 27 gündür gaspedilen haklarımız için işçinin yanında olmadılar şimdi işçinin karşısında duruyorlar. İşçinin yanında yine sadece işçinin olduğunu gördük" dedi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Görevine iade edilen akademisyene bir yıldır oda verilmedi AYM, ‘ucube’ düzenlemeyi iptal etti: Emekçinin grev hakkı iade edildi CHP'den 1 Mayıs açıklaması: Taksim Meydanı çağrısı yapıldı Metal işkolunda direniş mevsimi İzin haklarında zaman aşımı