Mata Otomotiv’deki direniş 20’nci gününde: Kadın işçiler yaşadıkları sorunları anlattı

Mata Otomotiv’deki direniş 20’nci gününe ulaşırken kadın işçiler yaşadıkları sorunları anlattı. İşçiler, hijyen olmadığı için sürekli enfeksiyon kaptıklarını söyledi. Bir engelli işçi ise işyerinde defalarca düştüğünü aktardı.

Dilan ESEN

İstanbul Tuzla’daki Deri ve Endüstri Serbest Bölge’de bulunan Mata Otomotiv'de işçilerin iş güvenliği ve işçi sağlığının sağlanması ile ek zam talebiyle başlattıkları direniş 20’nci gününe ulaştı. Otomotiv sektörüne orijinal yedek parça üreten fabrikada, toplam 1200 işçi çalışıyor, bu işçilerin yaklaşık 1000’i eylemde. Mata’da talepler ise ortak: 49 TL olan saatlik ücrete yüzde 25 ek zam ve çalışma koşullarının düzeltilmesi.

Onlarca kadın işçinin direndiği fabrikada, kadınların yaşadığı ayrı sorunlar da var. Kadın işçiler, sorunlarını ve direnişi BirGün’e anlattı.

"TOZ NEDENİYLE DÜŞTÜ"

7 yıldır polisaj bölümünde engelli kadrosunda çalışan Nezahat Altunay, hayatında ilk kez fabrika ortamında çalıştığını söyledi. “Çok iyi bir fabrika olduğunu zannediyordum ama dışarı çıktıktan sonra gerçekten kötü koşullarda çalıştığımı fark ettim” diyen Altunay, iş yoğunluğundan ya da işi kaybetme korkusundan dolayı sorunları fark etmediklerini belirtti. Çalışma koşullarının kötülüğüne dikkat çeken Altunay, “Tuvaletler, maske gibi her konuda sıkıntı çekiyorduk ama buna işi kaybetme korkusundan dolayı sessiz kalıyorduk. Ek zam istememiz de bunun ortaya çıkmasını sağladı. Tek isteğimiz bu çalışma koşullarımızın düzeltilmesi ve ek zam. İçerideki koşullar beni zorluyordu, yemekhaneye merdivenle çıkmaya çalışıyordum. Ortam tozlu, sopam kayıyordu ve birkaç kez de düştüm. Ramazan’da orucumuzu açmak için uzun mesafe yürüyorduk. Sopam kaydı elimdeki bardak kırılınca elim kesildi” dedi.

Ekonomik krizin getirdiği sıkıntılarından bahseden Altunay, şunları ifade etti: “Yeni evlendim, borçlarım var. Veremeyeceği bir miktar istemiyoruz. Kiram 4 kat, aidatım 2 kat arttı. Faturaları, gıdayı hesaba katmıyorum bile. Onun fabrikasını 6 kat büyüttük. Sadece karın tokluğuna çalışıyoruz, istediğimiz ücret de sadece bunu karşılayacak.”

Nezahat Altunay

"BİRBİRİMİZE İNANCIMIZ SONSUZ"

Altunay, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Biz iş ortamında birbirimize selam vermekten çekinen arkadaşlardık. Burada birbirimizi tanıdık, sohbetimiz ilerledi. İlk defa arkadaşımın burada çalıştığını öğrendim. Çok güzel bir birlikteliğimiz var. bu birlikteliğin çok güzel şeyler getireceğine eminim. Birbirimize inancımız sonsuz. Patronun ayaklarını kırdık, belini kırmak üzereyiz. Kendini dik duruyormuş gibi göstermeye çalışmış ve aramızdaki birlikteliği bozmak için tehdit mesajları göndermiş.”

2 buçuk yıldır kalite operatörü olarak Mata’da çalışan bir diğer kadın işçi ise “Çalışma koşullarımız çok zor. 3 vardiya çalışıyoruz. Bu sebepten dolayı ek zam talebinde bulunduk ama patron buna yanaşmıyor. İş sağlığı ve güvenliği istiyoruz” diye konuştu.

Tuvaletlerde hiçbir hijyenin olmadığını, dolapların çok küçük olduğunu dile getiren işçi, şöyle konuştu: “Temizlik yeterince yok. Sürekli rahatsızlanıyoruz, enfeksiyon kapıyoruz. Doktora gidip rapor aldığımız zaman amirler, bize sürekli mobbing uyguluyor. Beyaz yakalılar, ‘Sürekli hastalanıyorsun’ diyor ama bunu bize değil, kendilerine sormaları gerekiyor. Biz burada çok kalabalık çalışıyoruz. Kalabalık çalıştığımız için de hepimiz taşıyıcıyız. Bu nedenle hijyene çok dikkat edilmesi gerekiyor ama yok.”

"BİZE NEFES OLDU"

Eylemin kendilerine nefes olduğunu aktaran işçi, “Burada birçoğumuz birbirimizi tanımıyoruz. Direnişte çalışma arkadaşlarımızla tanışma imkanımız oldu. İçeride öyle bir çalışma sistemi var ki… Bir ayrım var. Amirlere yakın olanlar içeride rahat ediyor ama biz edemiyoruz. Sürekli ayaktayız. Evliyim, çocuğum da var. Evde ayakta, burada ayakta… 3 vardiya haftanın 6 günü çalışıyoruz. Talep ettiklerimiz bile az aslında. Şu an birlik içerisindeyiz, vazgeçmeyeceğiz. Biz kazanacağız. Fabrika yönetiminden sürekli mesajlar geliyor, işbaşı yapmamızı yoksa iş akdimizi feshedeceğini söylüyor. Ama biz eylem yapıyoruz, eğlenmeye gelmiyoruz. Taleplerimizi karşılarsa işbaşı yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emeklilerin promosyon ödemeleri bugün başlıyor Akkuyu emekçileri iş bıraktı İnşaatlarda ücret ödenmiyor: Bir tuğla dahi dizilmeyecek! Trabzon’da alt yapı çalışması sırasında göçük: 3 işçi öldü Teknoloji devi, 1200 kişiyi işten çıkaracak: Siparişler azalmış