Meloni’nin sınavı ekonomik kriz

İtalya’daki sağın zaferini değerlendiren İtalyan sendikacı Porta, “Maaşlar, yükselen fiyatlar ve faturalar yeni hükümetin sınavı olacak” dedi.

Umut SERDAROĞLU

İtalya’da Giorgi Meloni’nin başkanı olduğu İtalya'nın Kardeşleri Partisi‘nin (FdI) liderlik ettiği aşırı sağ ittifakın ülkeyi yönetecek olmasına karşın işçiler grev kararı aldı. Temel Sendikalar Birliği (USB) Ulusal Yürütme Kurulu üyesi Cinzia Della Porta, BirGün’e konuştu.

Meloni’nin seçimleri kazanmasındaki temel etkenin popülist söylemleri olduğunun altını çizen Porta, “Durum oldukça karışık ve bunun birçok sebebi var. ‘Draghi’nin gündemi’ dışında siyasi bir cevap arayışı, muhalefetteki tek parlamenter güce oldukça büyük bir destek akmasına neden oldu. Daha büyük bir kesim ise çekimser kaldı. 2018 genel seçimlerinde olduğu gibi bir kez daha, protestoların sözcüsü olduğu hissiyatını veren halkın sabırsızlığını dile getiren güçler kazandı. Meloni’nin, oldukça geniş olan Draghi koalisyonunda yer almayan partisi kazandı. Draghi’yle arasına mesafe koyan ve seçimle sonuçlanan siyasi krizin başlamasına önayak olan Conte’nin Beş Yıldız Hareketi ise oldukça büyük bir fikir birliği topladı. Öte yandan, başta Demokrat Parti olmak üzere ‘banker’in hükümetini güçlü bir şekilde destekleyen tüm güçler kaybederek, devlet ile halkın fikirleri arasındaki uçurumun giderek büyüdüğünü gösterdi” dedi.

Porta sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer 2018’de galip gelen iki parti o zamanki hükümetten açıkça farklı bir programla ortaya çıkmış olsalardı tablo farklı olurdu. Şimdi ise Fratelli d’Italia (FdI) seçimi Draghi hükümetinin devamını sağlayacak bir programla kazandı. O dönemde, bakanların seçimini bile şart koşan Cumhurbaşkanı'nın müdahalesi gerekliydi ve Avrupa Komisyonu'nun koyduğu riskler, iki 'sistem karşıtı' partiyi yılsonundaki bütçe kanunu vesilesiyle tekrar saflara taşıdı. Bugün ise bunun yerine, FdI savunucuları şimdiden Draghi hükümetiyle ekonominin faturasını yazmak için bir ittifak öneriyor.”

“Seçimi kazanan sağcı partiler de halk tabanında popüler” olduğunu söyleyen Porta, “Bunun sebebi ise işçilerin ve halkın başına yıllardır merkez sol hükümetler tarafından gelen felaketler. Şu anda ekonomik ve sosyal durum oldukça zor.

Gerçekte Meloni liderliğindeki hükümet devamlılık sancağı altında yönetmeye hazırlanıyor; hem dış politika ve NATO yeniden silahlanma finansmanı cephesinde hem de ekonomik politika cephesinde.

Solda, sistemsel bir alternatif sunan oluşumlar, muhtemelen ellerindeki kısıtlı süre yüzünden yüzde 3 barajını aşamadılar. Öte yandan inkâr edilemeyecek bir şekilde başarılı olan, genellikle ortaklık yapılabilecek teklifler barındıran radikal bir program sunan Beş Yıldız Hareketi oldu. Bunun saf seçim taktikleri mi yoksa Grillini’nin gerçekten hükümetle olan geçmişine karşı bir devamsızlık tavrı mı olduğuna bakmak gerekiyor” ifadelerini kulandı.

Meloni hükümetinin asıl sınavının ekonomik kriz olacağına vurgu yapan Porta, “Önümüzdeki haftaların ana gündemi olacak maaşlar, yükselen fiyatlar ve faturalar meselesi yeni hükümetin sınavı olacak. Vergi farklarının kesintisi, düz vergi oranı, vatandaşlık gelirine saldırılar gibi ciddi devamsızlık önerilerinin hiçbiri FdI’ın seçim programında yoktu” diye konuştu.

FAŞİZME KARŞI İŞÇİLER GREVDE

USB’nin Meloni’ye karşı grev kararı aldığını söyleyen Porta, “Sermayeden yana, emek sömürüsüne dayalı programları kabul edilemez. Meloni hükümeti Avrupa Komisyonu tarafından dikte edilen politikalarını devamlılık sancağı altında sürdürecek. Bu sebeple en büyük seferberliği inşa etmemiz gerekli olacak” diyerek grev çağrısı yaptı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor Fed: Enflasyon en büyük finansal risk olarak görülüyor Rusya Güney Federal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aleksandroviç: Washington’a karşı her seçeneğe varız Ekvador'da OHAL ilan edildi Türkiye’de Köy Enstitüleri, Küba’da Lenin Lisesi