Metin Lokumcu davası: Duruşma bir kez daha ertelendi

Hopa ilçesinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mitingi öncesi çıkan olaylarda biber gazı sıkılması sonrası hayatını kaybeden Metin Lokumcu'nun ölümüne ilişkin görülen dava, 26-27 Ocak 2023 tarihine ertelendi.

Artvin Hopa’da, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'deki mitingi öncesi düzenlenen eylemde polisin sıktığı biber gazı sonucu Devrimci Öğretmen Metin Lokumcu’nun yaşamını yitirmesine ilişkin dava sekizinci kez ertelendi.

Lokumcu’nun ölümüne ilişkin 13 polisin yargılandığı davanın sekizinci duruşması, bugün Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma iki gün olacak şekilde 26-27 Ocak 2023 tarihine ertelendi.

Duruşma, değişen mahkeme başkanı ile görüldü. Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Metin Lokumcu'nun ailesi, avukatı ve yakınlarının dışında CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, HDP Karadeniz Bölge Eş Sözcüsü Fatma Çelik, SOL Parti PM üyesi Alper Taş, TİP PM Üyesi Özgür Urfa, Hopa Halkevi yöneticisi Kamil Ustabaş ve Artvin Baro Başkanı Ayla Varan katıldı.

'TEK DERDİM ADALETİN SAĞLANMASI'

Duruşma Metin Lokumcu'nun kardeşi Mete Lokumcu'nun beyanlarıyla başladı. Mete Lokumcu, "Sanık polisler arkalarındaki güçle pişkin pişkin konuşuyor. Bizim arkamızda halk var onların arkasında kim var herkes biliyor" dedi. Metin Lokumcu'nun oğlu Ulaş Lokumcu ise, "Sizle ilk defa karşılaşıyoruz. Ama biz sekizinci kez geliyoruz. Keşke bütün sanıklar da burada olsaydı. Tek derdim burada adalet sağlanması. Her seferinde aynı şeyleri konuşmak ailem işin gerçekten çok zor" ifadelerini kullandı.

Duruşmada söz alan Avukat Meriç Eyüboğlu ise keşifte dinlenmesini istedikleri tanıklar olduğunu bu tanıkların hepsinin Metin Lokumcu’nun o gün yanında olan insanlar olduğunu belirtti. Mahkeme başkanı, "İki grup arasındaki mesafelerle alakalı benim de kafama takılan şeyler var. O alanın krokisi yok örneğin” dedi.

Tanık olarak dinlenen Eski CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu şunları söyledi: "Olaydan 4 gün önce 26 Mayıs’ta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Artvin’de miting yapacaktı. Bizler de Hopa’da yapalım diye konuşuyorduk çünkü Başbakanın yapacağı biliniyordu. Yani olaydan çok öncesinden bu biliniyordu. Başbakan’ın mitinginin Hopa’da yapılmaya uygun değildir diye güvenlik birimleri bir rapor hazırlıyor. Buna rağmen o mitingin Hopa’da yapılmasını istediler. Sayın Başbakan Sarp Sınır Kapısı’ndan geçerek Gürcistan ziyareti sonrası Hopa’ya geldi. Mitingden önce yol boyunca seçim afişlerimizin tamamı kaldırıldı. Başbakanın Miting alanı ile Hopa Meydanı arasındaki mesafe 200 metre kadardır. Arada polis araçları var. İki alanda birbirini göremiyor zaten. Herkes horon oynuyordu. Ben de izliyordum. Sayın Başbakan daha gelmemişti. 2 askeri helikopter belirdi saat 11’e geliyordu. O helikopterler meydanın üzerinden alçak uçuş yaptı ve korku yarattı. O sırada ne olduğunu anlamadan, bir anda gaz ve su geldi. Namus şeref sözü verdim. O sırada hiçbir uyarı yapılmadı, yapılsaydı duyardım. Bizzat ben oradaydım. Üst geçitten dönemin kaymakamı ve güvenlik görevlileri alanı izliyordu.”

BAYRAKTUTAN: DARP İZLERİNİN TUTANAĞA GEÇİRİLMESİNİ İSTEDİM

Tanık olarak dinlenen Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ise şunları anlattı: “Olayın olduğu gün seçim dönemiydi. Olay anında ben Yusufeli’nde seçim çalışmasındaydım. Hopa ilçe başkanımız beni arayarak ciddi olaylar olduğunu söyledi. Çalışmamı yarıda bırakarak Hopa’ya döndüm. Hopa’ya geldiğimde olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığını gördüm. Metin Lokumcu’yu kaybettik dediler. Hastaneye gittik hemen. Orada çok ciddi bir kalabalık var. Otopsiye ben de girdim avukat olarak. O gün orada olan Osman Lokumcu, Metin Lokumcu’nun gaza maruz kaldığını ve polisin muamelesini anlattı. Otopsi sırasında Metin Lokumcu’nun üzerinde darp izleri gördüm. Savcıya bunların tutanağa geçilmesini istedim.”

Bayraktutan ayrıca o dönemde avukat olarak Metin Lokumcu’nun otopsisine katıldığını, Lokumcu’nun göğüs kısmında darp izleri gördüğünü ve savcıdan tutanağa geçirmesini istediğini söyledi.

TALEPLER REDDEDİLDİ

Lokumcu ailesinin avukatları mahkeme heyetinden bilirkişi raporu alınması ve keşif yapılmasını talep etti. Cumhuriyet savcısı ise bu talebin reddedilmesini istedi. Mahkeme heyeti, bilirkişi talebini ve dönemin Hopa Kaymakamı Abdullah Aktaş'ın dinlenmesi talebini reddetti. Duruşma iki gün olarak 26-27 Ocak 2023 tarihine ertelendi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
KKM’nin ağır faturası rekor zarara yol açtı CHP heyeti, Kepez Belediye Başkanı'nı cezaevinde ziyaret etti Özgür Demirtaş'tan kendisine 'gerizekalı' diyen Hakan Ural'a yanıt AKP'de Şebnem Bursalı ve Hüseyin Filiz'e tepkiler devam ediyor Ayhan Bora Kaplan hakim karşısına çıktı: Tüm suçlardan sorumlu tutuldu