Mezeköy’de bilirkişi keşfi yapıldı: Toprağımızı vermeyeceğiz

Aydın Mezeköy’de acele kamulaştırma yapılan alanda jeotermal faaliyeti için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı. Yurttaşlar, “Elimizden zorla topraklarımız alınmak isteniyor. Toprağımızı vermeyeceğiz” diyerek tepki gösterdi.

Aycan KARADAĞ

Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy Mahallesi’nde yapılmak istenen jeotermal faaliyete karşı yurttaşların direnişi sürüyor. Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama adlı şirketin acele kamulaştırma yapılan tarım arazileri üzerinde jeotermal kaynak arama sondajı projesi için verilen çevresel etki değerlendirme(ÇED) gerekli değildir’ kararına karşı açılan davada bugün bilirkişi keşfi gerçekleştirildi.

Aydın 2. İdare Mahkemesi tarafından yürütülen dava kapsamında gerçekleştirilen keşfe; yaşam savunucuları, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda mahalleli katıldı. Keşif öncesi projeye tepki göstermek için eylem düzenlendi. Eylemde konuşan bir yurttaş, “Bize sormadan yıllardır ekip, biçtiğimiz topraklarda jeotermal faaliyeti yapmak istiyorlar. Buna karşıyız. Elimizden zorla topraklarımız alınmak isteniyor. Toprağımızı vermeyeceğiz. Bunun için elimizden ne geliyorsa yapacağız” dedi.

Bir diğer yurttaş ise, “Burada jeotermal faaliyetine bir anda başladılar. Buna karşı geliyoruz diye jandarma bize müdahale etti. Köyümüzde giriş-çıkışı yasakladılar. Hapis hayatı yaşadık… Tüm bunlara rağmen mücadele ettik ve etmeye devam ediyoruz. Doğamızı korumak istiyoruz. Burası bizim yaşam alanımız. Bizden sonra çocuklarımıza kalacak. Çocuklarımız zehirli meyve ve sebze yemesin istiyoruz. O yüzden köyümüzde jeotermal istemiyoruz” diye konuştu.

BİZ KÖYLÜLER İSTEMEZSEK HİÇBİR ŞEY YAPAMAZLAR

Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat ise şunları dile getirdi: “20 yıldır topraklarımızı, havamızı, suyumuzu korumak için mücadele ediyoruz. Bugüne kadar köyümüzü koruduk ancak köylerimizi mahalle yaparak elimizden almak istiyorlar. Enerji şirketlerini ve turizm şirketlerini köylerin üstüne salmaya başladılar. Biz köylüler istemezsek hiçbir şey yapamazlar. Biz binlerce yıldır bu topraklarda yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz. Mezeköy topraklarına güya adına yasa denilen Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle topraklara el konulmasını hiçbir vicdan kabul edemez. Eğer bu ülkede hukuk varsa, hala daha vicdan sahibiyim diyen yargıçlar varsa bu davayı reddedecektir.”

Aydın Çevre ve Kültür Derneği (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili de, “Aydın’da jeotermallerin verdiği tahribatlar Aydınlıları ve üretici köylüleri bezdirdi. Aydın artık jeotermal istemiyor. Mezeköylü yurttaşlar da istemiyor. Tarım arazileri ve yaşam alanları daha fazla yok olmasın. Bunun için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Resmi Gazete’de 19 Nisan tarihinden yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy ve Uzundere mahallelerinde acele kamulaştırma yapıldı. Kamulaştırma yapılacak alanda ise Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama şirketi jeotermal kaynak arama sondajı faaliyeti için kamulaştırma yapılmadan önce başvurdu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 4 Nisan tarihinde ‘ÇED gerekli değil’ kararı verdi. Çevre Düzeni Planlarında ‘tarım arazisi’ olarak nitelenen bölgede verilen jeotermal faaliyet ve acele kamulaştırılması kararlarına karşı bölgede yaşayan yurttaşlar iki ayrı dava açtı. Acele kamulaştırma kararı için Danıştay’a açılan dava ise sürüyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Mücadele bütün Datça kıyıları için Kınay: Her bir mahalleye eve, insana dokunacağız Yunusemre’de makam kapısı halka açıldı Yanan ormanlara RES dikecekler Alaçatı Ot Festivali başlıyor