Milas’ın köyleri susuzluk çekiyor

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

MILAS’IN kuzeyinde, Aydın ve Yatağan sınırına yakın, feldspat maden işletmeciliğinin yoğun olarak yapıldığı Türbe yöresinde yer alan 5 köyde susuzluk tehlikesi yaşanmaya başlandı. Susuzluk tehlikesinin ortaya çıktığı Ortaköy, Çamlıyurt, Çallı, Akkovanlık ve Olukbaşı köyleri; Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerine soğutma suyu sağlamak için kurulan Geyik Barajının çevresinde yer alıyor. Geyik Barajı 1986-1988 yılları arasında inşa edilirken, bu 5 köyün su kaynakları baraj gölünün altında kalırken, köylülerin ileride mağdur olmaması için barajdan çevre köylere 700 bin metreküp su tahsisi yapılmış. BARAJ gölünün çevresindeki Ortaköy Muhtarı Mehmet Aral, Çamlıyurt Muhtarı Erkut Aktaş, Çallı Muhtarı Burhan Kara, Akkovanlık Muhtarı Mustafa Yıldız ve Olukbaşı Muhtarı Nihat Çınar; köylerinde su sıkıntısına dikkat çekerek, acilen buna çözüm bulunması gerektiğini söylediler. Muhtarlar, baraj kurulurken 700 bin metreküp suyun kendilerine tahsis edildiğini, bu konuda ‘kadim hakları’nın bulunduğunu dile getirerek, bu haklarını kullanmak istediklerini ifade ettiler. Muhtarlar, Geyik Barajından Bodrum’a da su verildiğini belirterek, çevresinde yer aldıkları ve su kaynaklarını yutan barajdan kendilerine su verilmesinin en doğal hakları olduğuna vurgu yaptılar.

‘KESİN ÇÖZÜM BARAJDAN SU VERİLMESİ’

MUĞLA Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, “Bu köylerin kazanılmış hakları var ve bu hak onlar için kullanılmalı. Bu köyler için DSİ’den 500 bin metreküp su tahsisi istedik. DSİ olumsuz cevap verdi. Bu yerleşim alanlarının su ihtiyacının, Geyik barajından karşılanması lazım. Başka çözüm yok. Su tahsisi çıkarsa biz de hemen arıtma tesisimizi kurar, su sıkıntısı çeken bu köylerimize temiz su verilmesini sağlarız. DSİ’den su tahsisi yapılmadığı takdirde biz de MUSKİ olarak alternatif kaynak bulmaya çalışacağız. Bu yerleşim birimlerimizi susuz bırakmayacağız.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
TOKİ inşaatında hatalar olduğu ortaya çıktı AKP’li Menemen Belediyesi’nde işçi kıyımı: "Köprüyü geçer geçmez gözünü işçilere dikti” 13. Alaçatı Ot Festivali başladı Edebiyat-Sinema Buluşması İzmir’de Saldırıya uğrayan trans kadın Açelya: Ölüyoruz, kimsenin umurunda değil