Millet İttifakı içinde ayrı ittifak olacak mı: Üç partinin tutumları nasıl?

Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek Partisi'nin ittifak içinde ittifak için kendi aralarındaki görüşme trafiği sürüyor. Saadet Partisi seçime kendi logosu ile girilmesini isterken Gelecek ve DEVA partileri kendi logolarını tercih ediyor. Bu süreçteki gelişmelere göre altı partinin ortak listeleri de 9 Nisan'a kadar şekillenecek.

Siyasi partiler, 14 Mayıs seçimleri öncesi parlamento çoğunluğunu kazanmak için farklı denklemler üzerinde çalışmaya devam ederken Millet İttifakı'nda ortak listelerin hazırlanması sürecinde liderlerin buluşması önemli görülüyor.

DW Türkçe'den Gülsen Solaker'in haberine göre, ilgili partilerin üst düzey yetkilileriüç partinin "ittifak içinde ittifak" kurma formülünde henüz nihai sonuca ulaşılabilmiş olmadığını ancak temasların yoğun şekilde sürdüğünü ve bir süre daha trafiğin devam etmesini beklediklerini aktardı.

Üçlü "ittifak içinde ittifak" formülünde ilerleme sağlanıp sağlanmaması ve üç partinin bir sonuca ulaşıp ulaşmaması Millet İttifakı'ndaki altı partinin aday listelerinde olası ortaklaşma formüllerini de etkileyeceği için önemli görülüyor.

Gerek altı partinin ortak aday listeleri gerekse üçlü ittifak formülü ile ilgili kritik bir görüşme ise bugün Malatya'daki liderlerin katılacağı iftar olarak öne çıkıyor. İftarda diğer meselelerin yanı sıra bu konunun da gündeme gelebileceği, cumhurbaşkanı adayı kararını netleştiren ve önemli bir krizi aşan altı liderin şimdi bu konuya yoğunlaşmaya başlayabileceği belirtiliyor.

Bu arada altı partinin aday listeleri için oluşturduğu komisyonun da beklenen toplantısını gelecek hafta yapması bekleniyor.

ÜÇ PARTİ HENÜZ UZLAŞMADI

Peki ittifak içinde ittifak kurarak daha çok milletvekili kazanmak isteyen üç partinin tutumları nasıl şekilleniyor? Edinilen bilgiye göre, "ittifak içinde ittifak" formülüne ilişkin üç partinin tutumlarında henüz tam bir ortaklaşma sağlanamadı.

Saadet Partisi seçime kendi logosu ile girilmesini isterken, diğer iki parti de kendi logolarını tercih ediyor. Her partinin kendi logolarıyla girme konusunda daha önce alınan kendi kurul kararları ve parti ilkelerine göre hareket etmek isteklerinin gündemde olduğu belirtilirken, bununla birlikte belli ortaklaşmaların yapılmasına ilişkin de güçlü işaretler var.

Partilerin yetkilileri liste oluşturulması ile ilgili süreçlerin işin doğası gereği biraz dinamik olduğunu ve görüşmelerin son birkaç güne kadar devam edebileceğini söyleyerek, "Bugün aldığımız karar yarın başka bir şekle evrilebilir" diyor.

DEVA Partisi daha önce aldığı parti kararı çerçevesinde seçime kendi amblemi ile girmek konusunda kararlığını sürdürürken, belli iller bazında diğer partilerle ortak çalışmalar yapılmasına ise soğuk bakmıyor.

Gelecek Partisi ise ittifak içinde ittifak önerisine çok sıcak olmadığını, daha çok CHP ve İYİ Parti ile ittifak kurmayı düşündüklerini belirtmişti.

Bu arada her partinin en az 41 ilde kendi logolarıyla seçime girmeleri de gerekiyor.

Milletvekili aday listelerinin YSK'ya teslimi için son gün olan 9 Nisan'a kadar her iki ittifakın aday listelerinin de netleşmesi için zaman bulunuyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Erdoğan ve Özgür Özel bir araya geldi: "Önümüzdeki hafta görüşeceğiz" AKP’li Hüseyin Çelik sert konuştu: MHP ile ittifak cinnet, Mehmet Uçum bozuntu Bahçeli AKP’ye balans ayarı çekti Almanya Cumhurbaşkanı; Ekrem İmamoğlu, Gül ve Bakan Ersoy’u yan yana getirdi Mazbata 2. adaya verilmişti: AKP’den alınan belediyede 20 milyon liralık açık!